NRK Meny
Normal

Tar opp kampen for knutepunktstøtte

En rekke ordførere og politiske ledere landet rundt tar opp kampen etter at regjeringen vil kutte knutepunktordningen.

Publikum

MISTER STØTTE? Øyafestivalen er knutepunktfestival og har mottatt støtte direkte via statsbudsjettet. Nå må de antakeligvis kjempe om støtte via Kulturrådet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I mange år har en rekke utvalgte festivaler mottatt 100 millioner kroner direkte i støtte via statsbudsjettet.

Etter det NRK erfarer skal kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge fortsatt motta støtte gjennom statsbudsjettet. Det betyr at de 14 andre knutepunktfestivalene må kjempe om støtte via Kulturrådet.

Vil fortsette å kjempe

I Elverum føler Høyre-ordfører Erik Hanstad seg glemt av sin egen regjering.

– Da Jan Tore Sanner åpnet festspillene her i høst ble tre festivaler nevnt: Bergen, Harstad og Elverum. Nå har man glemt Elverum, sier han, og akter å kjempe for statusen som knutepunktfestival.

Daglig leder i Festspillene i Elverum Ørnulf Ring sammen med Sissel Kyrkjebø

MISTER STØTTE? Festspillene i Elverum kan miste støtte. Her daglig leder i Festspillene i Elverum Ørnulf Ring sammen med Sissel Kyrkjebø.

Foto: Ingvar Midthun / NRK

– Sametinget vil stille krav

Den mye omstridte knutepunktordningen har siden 1995 hvert år bevilget 100 millioner kroner til 16 festivaler som skal være ledende innen sitt felt, som kortfilm, kirkemusikk og populærmusikk.

Ordningen har vært sterkt kritisert for å favorisere enkelte festivaler. Samtidig har den lagt til rette for en nødvendig forutsigbarhet for festivalene med knutepunktstatus.

– Jeg tror dette kan få konsekvenser for hele det samiske kulturlivet. Sametinget vil stille krav til en sikkerhet for Riddu Riddus framtid, sier sametingspresident Aili Keskitalo til NRK.

Yurtakonsert Riddu

MISTER STØTTE? Riddu Riddu står i fare for å miste sin knutepunktstatus og dermed også støtte gjennom statsbudsjettet. Her fra en Yurtakonsert.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Dårlige nyheter for Trondheim

NRK har snakket med alle de politiske lederne på stedene som kan miste knutepunktinstitusjonene. Et klart flertall reagerer svært negativt på regjeringens forslag, og vil jobbe for å forhindre at festivalene skal miste støtten ved å bruke alle sine kontakter på Stortinget.

– Dette er en svært dårlig nyhet for Trondheim og Trøndelag. Vi er i gang med et tverrpolitisk arbeide for å få satt dagsorden for knutepunktfestivaler og Olavfestdagene, sier ordfører Rita Ottevik i Trondheim.

– Store konsekvenser for kommunen

I Nord-Fron kommune i Oppland frykter de for at en manglende finansiering av Peer Gynt-stevnet vil ha store konsekvenser for næringslivet i området.

Det er anslått at én uke med festival gir det lokale næringslivet en omsetning på rundt 100 millioner kroner.

– Hvis festivalstøtten ikke videreføres får det store konsekvenser for Nord-Fron, sier ordfører i Nord-Fron kommune, Olav Røssum.

– En av statsbudsjettets snodigste ordninger

Stian Berger Røsland

SER GJERNE ORDNINGEN FORSVINNE: Byrådsleder for Høyre, Stian Berger Røsland er svært glad for at knutepunktordningen nå forsvinner.

Foto: Olav Juven / NRK

Ikke alle er negative til regjeringens forslag.

Byrådsleder for Høyre i Oslo, Stian Berger Røsland, er svært glad for at knutepunktordningen nå forsvinner.

– Knutepunktordningen har vært en av de snodigste ordningene i statsbudsjettet, og det sier ikke så rent lite, sier han, og fortsetter:

– Kommunene kan også bidra med forutsigbarhet ved for eksempel å gi tillatelse for bruk av arealer, skjenkebevillinger og den type tillatelse for en lengre periode enn ett år. Det bidrar også til forutsigbarhet for arrangørene.

Onsdag legges statsbudsjettet for 2016 frem.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix