NRK Meny
Normal

Naboer vil gå rettens veg for å stanse 22. juli-minnestedet på Sørbråten

Naboene til det planlagte nasjonale minnestedet like ved Utøya har engasjert advokat Harald Stabell for å stoppe det de kaller en «voldtekt av naturen» og «retraumatisering av de uskyldige vitnene til 22. juli-tragedien».

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten

VIL STANSE MINNESTED: Naboer til det planlagte minnestedet etter 22. juli på Sørbråten kaller det en «en voldtekt av naturen» og går nå rettens veg for å få det stoppet.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix

Harald Stabell

BISTÅR NABOENE: Advokat Harald Stabell er engasjert i kampen mot å bygge et offisielt minnested etter 22. juli på Sørbråten.

Foto: Camilla Wernersen
Minnesmerke Utøya

KUTT I FJELLET: Jonas Dahlbergs vinnerutkast til nasjonalt minnested legger opp til et drastisk inngrep i naturen ved Sørbråten. Det misliker naboene.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Naboene på Sørbråten har lenge vært motstandere av at det nasjonale minnestedet etter 22. juli skal plasseres på Sørbråten like ved Utøya.

Nå går de rettens veg og har engasjert advokat Harald Stabell for å få stoppet den planlagte byggingen.

– Vi har sett oss nødt til å engasjere Advokat Harald Stabell da vi dessverre ikke når frem til de besluttende myndighetene som sitter med makten, sier Anne-Gry Ruud i Utstranda Vel til NRK.

– Jeg har fått en henvendelse om å bistå. Jeg ser hvordan naboene, her representert av Utstranda Velforening, har reagert og hva de reagerer på. De har ikke vært representert under denne prosessen, heller ikke i utvalgsarbeidet, sier advokat Harald Stabell til NRK.

Kan komme til å saksøke Staten

I et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved statsråd Jan Tore Sanner og Klevelandutvalget skriver den kjente advokaten at det kan bli aktuelt for naboene å gå til søksmål mot Staten for brudd på nabolovens paragraf 2.

– Vedtaket er urimelig og det er en ulempe for naboene at dette stedet er valgt, sier Stabell til NRK.

Stabel skriver videre i brevet at naboene til det planlagte minnestedet har protestert på stedsvalget, både gjennom brev, avisartikler og avisinnlegg, og han kaller statens beslutningsgrunnlag for mangelfullt, «da naboene ikke har vært representert under prosessen».

Han viser også til at Velet, på vegne av naboene, presiserer at de ikke motsetter seg et minnested i kommunen, men oppfordrer det lagt til et sted hvor ingen bor i umiddelbar nærhet. De har foreslått rasteplassen ved E16 hvor det allerede er på plass en infrastruktur.

Naboer føler seg forbigått

I april 2013 ble det bestemt hvor det ene nasjonale minnestedet skulle ligge. I februar i år ble det offentliggjort at svenske Jonas Dahlberg får utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli.

Og det får han gjerne gjøre, bare ikke på Sørbråten, tordner naboene til det planlagte minnesmerket.

Flere av naboene har engasjert seg sterkt i å få stoppet byggingen av det nasjonale minnestedet.

De føler seg forbigått av både Kulturdepartementet som har bestilt minnestedet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som skal tilrettelegge og opparbeide tomtearealene for et permanent nasjonalt minnested, Kleveland-utvalget som ledet arbeidet med å velge minnestedet, og Koro som har det operative og kunstfaglige ansvaret for minnestedet.

– Det blir såpass iøynefallende at de som bor her vil se det hver eneste dag. Det er ingen ting som kan dekke det, sier Ole Morten Jensen, som er talsmann for Facebook-gruppen «Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten i Hole».

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har foreløpig ikke sett brevet og har derfor ingen kommentar.

Laster kart, vennligst vent...