Hopp til innhold

Minnesota-trilogien blir amerikansk tv-serie

«Minnesota»-trilogiens norskættede politihelt Lance Hansen, kan bli å se på amerikanske tv-skjermer.

Vidar Sundstøl, forfattar

FRA ROMAN TIL TV-SKJERM: - Det blir fryktelig spennende. Både å se hvem som kommer til å bekle de ulike rollene, og hva slags serie de velger å lage, sier Sundstøl

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Produksjonsselskapet Slingshot Global Media ønsker å omgjøre Vidar Sundstøls prisbelønte «Minnesota»-trilogi til en 10 episoder lang tv-serie.

– Romantrilogien rommer et unikt og atypisk univers. Det er en krimfortelling, men det er også noe større enn det, sier produsent Tomas Backström.

– Internasjonal familiefortelling

– Dette er en internasjonal familiefortelling om Hansens univers, om hva slags effekter en drapssak har på politimannens nære relasjoner, samtidig som det er en historieleksjon om norske immigranter i Minnesota, fra 1800-tallet og helt frem til i dag, sier Backström om spennvidden i historien.

Produsenten kan fortelle at han i samarbeid med Slingshot Global Media skal utvikle et manus i nær fremtid.

– Dette er noe vi har jobbet mye med i lang tid. Nå skal vi inn å skrive et manus sammen, så vi er på ganske sikre på at dette skal vi få til, forteller Backström.

– En moderne Kain og Abel-historie

Fortellingen om Lance Hansen utspiller seg i Minnesota, ved the North Shore der forfatter Vidar Sundstøl selv har bodd. Med den endeløse og melankolske innsjøen Lake Superior som bakteppe, skriver romanene «Drømmenes land» (2008), «De døde» (2009) og «Ravnene» (2009) seg trolig inn i en nordisk-noir tradisjon, med store publikumssuksesser som «Forbrytelsen» og «Broen» som forgjengere.

Vidar Sundstøl: "Ravnene"

I 2011 avsluttet «Ravnene» mordmysteriet ved Minnesota. Nå blir politihelten etter all forventning å se igjen på TV i fremtiden.

– Jeg tror både Lance Hansen og historien kan fungere veldig bra fordi det er noe klassisk, nesten tidløst over hele konseptet. En slags Kain og Abel-historie fra det skandinaviske Amerika, synes forfatter Vidar Sundstøl.

– Det er nok mye som mange kan kjenne igjen fra sin egen virkelighet. De store dilemmaene som vi alle risikerer å stå overfor en gang i livet. Hva betyr egentlig lojalitet – når det kommer til stykket, og du virkelig blir prøvet?

Et internasjonal familieepos over hundre år

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume ser stort potensiale i romanene som tv-serie.

–​ Trilogien er utrolig spennende, med handling lagt både til nåtiden og med hemmeligheter i fortiden, med en stor konflikt mellom to brødre, som går på liv og død. Samtidig finnes det et mytologisk perspektiv med indianerne som holder til i egne områder og har en annen holdning til drømmer og tegn fra fortiden enn politiet. Det bestialske drapet får uventede konsekvenser for Lance Hansens egen familie.

Forfatteren selv er spent på prosessen videre.

– Minnesota-trilogien inneholder så mye at det er mulig å lage flere ulike tv-serier med utgangspunkt i bøkene. Mest av alt er det tilfredsstillende å se at store aktører i den internasjonale tv-industrien ser potensialet i den historien jeg har skrevet, forteller Sundstøl

Kulturstrøm

 • Musk ikke lenger verdens rikeste

  Forretningsmannen Elon Musk er ikke lenger verdens rikeste mann, viser årets liste fra magasinet Forbes.

  Musk må i år se seg forbigått av franskmannen Bernard Arnault, som eier motehuset Louis Vuitton.

 • Wenche Foss' ærespris til Linn Skåber og Skeiv ungdom

  Skuespiller, komiker og forfatter Linn Skåber og organisasjonen Skeiv Ungdom får Wenche Foss’ Ærespris 2022.

  Wenche Foss’ Ærespris skal ifølge statuttene gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med hennes livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

  Linn Skåber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB