Minken Fosheim er død: – Hun hadde en unik evne til å lytte

– Minken Fosheim vil bli husket som et rikt og fantastisk menneske, sier barndomsvenn og talsmann for familien, Otto Haug. Fosheim døde natt til torsdag etter en tids sykdom. Hun ble 62 år gammel.

Minken Fosheim er aktuell med bok og plate om Johan Sebastian Bach.

Minken Fosheim blir husket som en sprudlende og energisk person. Hun var også med på å gi barnekulturen tyngde. Fosheim døde natt til torsdag etter en tids sykdom. Hun ble 62 år gammel.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun het egentlig Birte Fosheim Wienskol, men ble kjent for det norske folk som Minken Fosheim.

Hun jobbet ved flere av landets teatre, og deltok også i humorserier både i NRK og andre TV-kanaler. I NRK spilte hun blant annet i Fjernsynsteatret, i humorserien «Enten ENTEN eller ELLER» med Sverre Anker Ousdal og Anne-Marit Jacobsen, og litteraturprogrammet God bok på 1980- og 1990-tallet.

Minken Fosheim
Foto: Jan Nordby / Jan Nordby, NRK
Skuespiller, forfatter og NRK-profil Minken Fosheim døde natt til torsdag, 62 år gammel.

Var god til å lytte

Programleder i NRK P2, Otto Haug, gikk i samme klasse som Fosheim, og er familiens talsperson. Han tror Fosheim vil bli husket som et rikt og fantastisk menneske.

– Hun hadde en uvanlig evne til å knytte folk til seg, høre hva folk hadde å si. Det gjorde hun også som skuespiller.

Som skuespiller hadde Minken Fosheim et stort spenn. Hun spilte klassikere på TV og teater, samtidig som hun også gjorde humorprogrammer og revy. Dette var med å gjøre henne folkekjær, sier kulturredaktør Mode Steinkjer i Dagsavisen.

– Hun var en fantastisk formidler, enten det var på teaterscenen, i Barne-TV eller på plate. Vi lot oss rive med, nesten uansett hva hun gjorde.

Otto Haug er talsmann for familien til Minken Fosheim

Talsperson for familien, og programleder i P2, Otto Haug, tror folk vil huske Minken Fosheim som en glad og sprudlende person.

Inspirerte unge skuespillere

Under innspillingene av barne- og undomsserier i NRK på 1980-tallet, spilte hun også sammen med mange barn, som senere har blitt skuespillere. En av dem var Henriette Steenstrup. De spilte sammen i «Halvsju»-serien «C-blokk bandet».

Henriette Steenstrup

Henriette Steenstrup møtte Minken Fosheim første gang i forbindelse med en ungdomsserie i NRK. Møtet var med å inspirere henne til selv å bli skuespiller.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det var veldig fint å jobbe med henne. Hun var veldig varm, energisk og entusiastisk. Det å treffe slike folk når man er en liten og aspirerende skuespiller var veldig inspirerende. Hun betydde mye for meg, sier Steenstrup til NRK.

En annen skuespiller som hadde et inspirerende møte med Fosheim i ung alder, var Nils Jørgen Kaalstad. Han møtte henne første gang da han som liten hadde en rolle i Radioteatret.

– Jeg hadde sett henne på TV, og syntes hun var morsom og veldig sprudlende. Derfor var det veldig stas da jeg fikk møte henne og jobbe med henne. Jeg husker henne som veldig hyggelig og omsorgsfull overfor meg, sier han.

Startet barneteater

Minken Fosheim

Fosheim i forbindelse med utgivelsen av «Eventyret om Beethoven» i 1996.

Foto: Helge Hansen / NTB scanpix

Minken Fosheim var opptatt av at barn og unge skulle få oppleve kultur. I 1992 startet hun Minkens Barne- og Ungdomsteater der barn og unge fikk prøve seg i ulike dramaformater.

– Barne- og ungdomsteatret må kunne sies å være hennes livsverk. Barn og unge i flere generasjoner har fått prøve seg, og lært både mer om seg selv, og hvordan det er å være et team og samarbeide med andre, sier Haug.

Fosheims engasjement var viktig for dette tilbude, sier Henriette Steenstrup.

– Slike steder er viktige, og blir ikke til av seg selv. Det trengs en ildsjel og noen som brenner for at det skal være et tilbud for barn som vil stå på en scene.

Hun har også gitt ut flere bøker og plater, blant annet serien om våre største komponister, som startet med platen og boken «Eventyret om Mozart». Hun ble blant annet nominert til fire Spellemannpriser for denne serien på 1990- og 2000-tallet.

Gav barnekulturen tyngde

Bakgrunnen hennes som seriøs skuespiller, gjorde at barnekulturen fikk en ekstra tyngde gjennom Minken Fosheim. Og hun tok barn og kultur på alvor, sier Steinkjer.

– Hun mente barn fortjente bare det beste. Og skal man være formidler av kunst og kultur, er det klart at det er blant barn man skal starte.

Kulturredaktør i Dagsavisen Mode Steinkjer minnes Minken Fosheim.

Kulturredaktør Mode Steinkjer i Dagsavisen mener Minken Fosheims bakgrunn har hatt stor betydning for norsk barnekultur.

Minken Fosheim var søster til musikeren Lage Fosheim, som blant annet spilte i popduoen The Monroes på 1980. Han døde 55 år gammel i 2013, etter en tids sykdom.

– Lage Fosheim var også en unik artist og formidler. Det er tydelig at dette var en familie som hadde stor glede av å oppleve kunst og kultur, men også formidle dette til andre, sier Steinkjer.

Minken Fosheim etterlater seg ektemann og to sønner.

Fosheim

Se «God bok» med Minken Fosheim fra 1987.

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney