Hopp til innhold

Minister-ja til sirkuselefanter

Landbruksministeren mener sirkuselefanter i Norge vil få det bedre med de nye reglene som er ute på høring.

Asiatisk elefant

Asiatiske elefanter kan fortsatt bli å se i norske sirkus. Disse elefantene opptrer i et sirkus i Alabama i USA.

Foto: HANDOUT / Reuters

Mattilsynet varslet mandag at de vil sende et forslag på høring om at det skal være lov å vise fram asiatiske elefanter på sirkus.

Mattilsynet sa mandag at beskjeden om å sette asiatisk elefant på «positivlisten» for sirkusdyr, kom fra Landbruks- og matdepartementet.

– Vil få det bedre

Trygve Slagsvold Vedum

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Både Dyrevernalliansen og NOAH går nå hardt ut mot landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som de mener har tvunget sin vilje gjennom på bekostning av fagetatene. Slagsvold Vedum avfeier kritikken:

– Det vi ønsker, er å stramme inn regelverket knyttet til elefanter i sirkus. Vi vil ha tydeligere regler og nye krav. Hvis de dyrevelferdsmessige kravene blir høyere enn de er nå, vil elefantene få det bedre, sier statsråden til NTB.

– Ikke vi som har snudd

Det er ikke Mattilsynet enig i. Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd og fiskehelse i Mattilsynet, fortalte mandag at tilsynet mener at sirkuslivet er så fjernt fra elefantenes naturlige liv at det ikke kunne anbefales.

– De fleste elefantene som er i sirkus i Europa i dag, er ikke født i fangenskap. De er fanget som unge, og temmet på en måte som vi ikke mener er forsvarlig, sa Knævelsrud.

– Tragisk

Siri Martinsen, Noah

Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH

Foto: Siri Martinsen / NOAH

Dyrevernsorganisasjonen NOAH fortviler over forslaget.

– Det er et begredelig forslag om å tillate sirkusenes utnytting av elefanter på betingelser som vil sørge for at elefantenes liv forblir tragisk, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH.

– Det er skammelig at én mann – landbruksministeren – skal ha makt til å gå imot alle faglige råd på denne måten, sier Martinsen, som mener ansvaret for dyrevelferden må flyttes til et annet departement.

LES OGSÅ:


Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP