Miniportrett av Afghanistan

Norske soldater er i krig, men hva vet du egentlig om Afghanistan, et av verdens mest krigsherja land.

Afghanistan

Norge er i krig i et av verdens mest krigsherja land, men hva vet du om Afghanistan?

Foto: RAFIQ MAQBOOL / AP

Hør: Alt om Afghanistan

Norske militære er ute i sine verste kamper sidan 2. verdenkrig. Landet de kjemper i, er eit land vi har hørt om, men som svært få kjenner. Norgesglasset gir deg et miniportrett av landet der Norge er i krig.

Lappeteppe

Norsk soldater er i harde kamper i Afghanistan. Det var etter den russiske invasjonen i 1979 at vi for alvor fikk høre om dette landet som ligger som en buffer mellom øst og vest. Helt siden Alexander den Stores tid har landet vært en del av stormaktspolitikken, der det ligger strategisk til. Egentlig er det rart at det er noe land, for Afghanistan er et lappeteppe av språk og kulturer.

Britisk innflytelse

Familien og stammen har vært like viktig som nasjonen. Britene ville gjerne legge under seg landet, men måtte gi tapt i flere forsøk på å ta landet, selv om den britiske innflytelsen var viktig helt til 1919. Da prøvde kongen å få til reformer, men han måtte flykte.

Fra 1933 kom 40 nokså fredlige år, med vekst og framgang også for kvinner. Men så tok kommunistene makten, et opprør fulgte og så sovjetisk invasjon.

Fremmede på egen jord

Det ble krig i 10 år, deretter borgerkrig før Taliban nesten hadde kontroll over landet i 2001. Så kom angrepet 11. september etterfulgt av en USA-ledet invasjon. Der er vi med sammen med andre NATO-land i et forsøk på å sikre landets regjering. Men dette er et folk som er utholdende og ikke liker fremmede på egen jord.

Hør: Alt om Afghanistan

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm