NRK Meny
Normal

Mindre mann med p-sprøyte?

P- sprøyta for menn kan være på markedet om tre år, og blir da det første prevensjonsmiddelet for menn siden kondomet.

Partnere.
Foto: RICHARD ANTOINE, Colourbox / BENELUXPIX/MAXPPP

Tyske forskere ved universitetet i Münster håper å ha utviklet dette prevensjonsmiddelet innen 2012, melder forskning.no.

Hør hva norske menn tenker om saken: P-prøyte for menn

P- sprøyta må tas hver åttende uke og skal inneholde det mannlige hormonet testosteron. Dette skal kunne stoppe sædproduksjonen når det tilføres utenfra. Dermed vil p-sprøyta være sikrere enn p-piller for kvinner, og like sikkert som å kutte sædlederen, i følge forskerne.

Les også: Historien bak p-pillen

- Bra alternativ

Sexolog Knut Hermstad er positiv, men tror ikke p-sprøyta for menn er et veldig etterlengta produkt.

- Dette er lite på dagsorden i rådgivnings- og terapisamtaler, men kan godt være en del av en generell refleksjon mellom par, om byrder og forpliktelser og ansvar som i økende grad fordeles likt, sier han.

Hermstad syns det er positivt at det kommer et til prevensjonsmiddel for menn, fordi mange av prevensjonsmidlene for kvinner gir vesentlige bivirkninger.

- Mange ville nok vært glad hvis det fantes et preparat, som gjerne var for menn, og hadde færre bivirkninger, sier han.

Sædproduksjon = manndighet

Sexologen tror ikke mange menn vil styre unna p-sprøyta på grunn av bivirkninger, men at noen vil være skeptiske til å stoppe sædproduksjonen.

- Noen vil nok føle at sædproduksjon er koblet sammen med maskulinitet og manndighet. Det å produsere barn er en del av den maskuline selvbevisstheten. Men jeg tror ikke det er opå en sånn måte at vi har et problem.