Hopp til innhold

Mindre mann med p-sprøyte?

P- sprøyta for menn kan være på markedet om tre år, og blir da det første prevensjonsmiddelet for menn siden kondomet.

Partnere.
Foto: RICHARD ANTOINE, Colourbox / BENELUXPIX/MAXPPP

Tyske forskere ved universitetet i Münster håper å ha utviklet dette prevensjonsmiddelet innen 2012, melder forskning.no.

Hør hva norske menn tenker om saken: P-prøyte for menn

P- sprøyta må tas hver åttende uke og skal inneholde det mannlige hormonet testosteron. Dette skal kunne stoppe sædproduksjonen når det tilføres utenfra. Dermed vil p-sprøyta være sikrere enn p-piller for kvinner, og like sikkert som å kutte sædlederen, i følge forskerne.

Les også: Historien bak p-pillen

- Bra alternativ

Sexolog Knut Hermstad er positiv, men tror ikke p-sprøyta for menn er et veldig etterlengta produkt.

- Dette er lite på dagsorden i rådgivnings- og terapisamtaler, men kan godt være en del av en generell refleksjon mellom par, om byrder og forpliktelser og ansvar som i økende grad fordeles likt, sier han.

Hermstad syns det er positivt at det kommer et til prevensjonsmiddel for menn, fordi mange av prevensjonsmidlene for kvinner gir vesentlige bivirkninger.

- Mange ville nok vært glad hvis det fantes et preparat, som gjerne var for menn, og hadde færre bivirkninger, sier han.

Sædproduksjon = manndighet

Sexologen tror ikke mange menn vil styre unna p-sprøyta på grunn av bivirkninger, men at noen vil være skeptiske til å stoppe sædproduksjonen.

- Noen vil nok føle at sædproduksjon er koblet sammen med maskulinitet og manndighet. Det å produsere barn er en del av den maskuline selvbevisstheten. Men jeg tror ikke det er opå en sånn måte at vi har et problem.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober