NRK Meny
Normal

Mindre mann med p-sprøyte?

P- sprøyta for menn kan være på markedet om tre år, og blir da det første prevensjonsmiddelet for menn siden kondomet.

Partnere.
Foto: RICHARD ANTOINE, Colourbox / BENELUXPIX/MAXPPP

Tyske forskere ved universitetet i Münster håper å ha utviklet dette prevensjonsmiddelet innen 2012, melder forskning.no.

Hør hva norske menn tenker om saken: P-prøyte for menn

P- sprøyta må tas hver åttende uke og skal inneholde det mannlige hormonet testosteron. Dette skal kunne stoppe sædproduksjonen når det tilføres utenfra. Dermed vil p-sprøyta være sikrere enn p-piller for kvinner, og like sikkert som å kutte sædlederen, i følge forskerne.

Les også: Historien bak p-pillen

- Bra alternativ

Sexolog Knut Hermstad er positiv, men tror ikke p-sprøyta for menn er et veldig etterlengta produkt.

- Dette er lite på dagsorden i rådgivnings- og terapisamtaler, men kan godt være en del av en generell refleksjon mellom par, om byrder og forpliktelser og ansvar som i økende grad fordeles likt, sier han.

Hermstad syns det er positivt at det kommer et til prevensjonsmiddel for menn, fordi mange av prevensjonsmidlene for kvinner gir vesentlige bivirkninger.

- Mange ville nok vært glad hvis det fantes et preparat, som gjerne var for menn, og hadde færre bivirkninger, sier han.

Sædproduksjon = manndighet

Sexologen tror ikke mange menn vil styre unna p-sprøyta på grunn av bivirkninger, men at noen vil være skeptiske til å stoppe sædproduksjonen.

- Noen vil nok føle at sædproduksjon er koblet sammen med maskulinitet og manndighet. Det å produsere barn er en del av den maskuline selvbevisstheten. Men jeg tror ikke det er opå en sånn måte at vi har et problem.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP