Min maskin er lastet med Grieg

Fire komponister har lastet inn Griegs klavermusikk i datamaskinene sine. Og ut kommer - noe helt annet!

Den norske komponisten Edvard Grieg. Foto: NTB/Scanpix
Foto: Scanpix / SCANPIX

Komponisten Christian Jaksjø.

Komponisten Christian Jaksjø er en av Griegilantene...

I år er det 100 år siden Edvard Grieg døde, og på tampen av Grieg-året har Ny Musikks Komponistgruppe tatt initiativ til et eget Griegileum. 

Elektrisk Grieg

Fire komponister har bearbeidet Griegs klavermusikk til nye, selvstendige verk. Utgangspunktet er klaverstykker som mange piano-elever selv har spilt: "Sommerfugl", "Liten fugl" og "Brudefølget drar forbi", men med sinustoner, støy og litt av hvert annet,

Christian Blom

..og det er komponisten Christian Blom også.

Foto: Sally Kemble

er materialet blitt totalt forandret.

Hva skal vi med ham?

Også diskusjonen rundt Edvard Grieg, er en del av jubiléet. Hva betyr musikken hans for oss, i dag? Hva skal vi med ham? Og hva kan vi bruke ham til?

Han hadde tålt det, for Grieg var åpen for det nye, og for unge menneskers tanker og påfunn.

Møt Griegilantene Christian Blom, Christian Jaksjø, Bjørn Erik Haugen og Erik S. Dæhlin - og hør resultatet i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 5.12 og onsdag 12.12, kl. 21.03.

 

Hør musikk i brennpunktet

 

Ny Musikks Komponistgruppe

 

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films