NRK Meny
Normal

Min maskin er lastet med Grieg

Fire komponister har lastet inn Griegs klavermusikk i datamaskinene sine. Og ut kommer - noe helt annet!

Den norske komponisten Edvard Grieg. Foto: NTB/Scanpix
Foto: Scanpix / SCANPIX

Komponisten Christian Jaksjø.

Komponisten Christian Jaksjø er en av Griegilantene...

I år er det 100 år siden Edvard Grieg døde, og på tampen av Grieg-året har Ny Musikks Komponistgruppe tatt initiativ til et eget Griegileum. 

Elektrisk Grieg

Fire komponister har bearbeidet Griegs klavermusikk til nye, selvstendige verk. Utgangspunktet er klaverstykker som mange piano-elever selv har spilt: "Sommerfugl", "Liten fugl" og "Brudefølget drar forbi", men med sinustoner, støy og litt av hvert annet,

Christian Blom

..og det er komponisten Christian Blom også.

Foto: Sally Kemble

er materialet blitt totalt forandret.

Hva skal vi med ham?

Også diskusjonen rundt Edvard Grieg, er en del av jubiléet. Hva betyr musikken hans for oss, i dag? Hva skal vi med ham? Og hva kan vi bruke ham til?

Han hadde tålt det, for Grieg var åpen for det nye, og for unge menneskers tanker og påfunn.

Møt Griegilantene Christian Blom, Christian Jaksjø, Bjørn Erik Haugen og Erik S. Dæhlin - og hør resultatet i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 5.12 og onsdag 12.12, kl. 21.03.

 

Hør musikk i brennpunktet

 

Ny Musikks Komponistgruppe

 

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix