Hopp til innhold

Min maskin er lastet med Grieg

Fire komponister har lastet inn Griegs klavermusikk i datamaskinene sine. Og ut kommer - noe helt annet!

Den norske komponisten Edvard Grieg. Foto: NTB/Scanpix
Foto: Scanpix / SCANPIX

Komponisten Christian Jaksjø.

Komponisten Christian Jaksjø er en av Griegilantene...

I år er det 100 år siden Edvard Grieg døde, og på tampen av Grieg-året har Ny Musikks Komponistgruppe tatt initiativ til et eget Griegileum. 

Elektrisk Grieg

Fire komponister har bearbeidet Griegs klavermusikk til nye, selvstendige verk. Utgangspunktet er klaverstykker som mange piano-elever selv har spilt: "Sommerfugl", "Liten fugl" og "Brudefølget drar forbi", men med sinustoner, støy og litt av hvert annet,

Christian Blom

..og det er komponisten Christian Blom også.

Foto: Sally Kemble

er materialet blitt totalt forandret.

Hva skal vi med ham?

Også diskusjonen rundt Edvard Grieg, er en del av jubiléet. Hva betyr musikken hans for oss, i dag? Hva skal vi med ham? Og hva kan vi bruke ham til?

Han hadde tålt det, for Grieg var åpen for det nye, og for unge menneskers tanker og påfunn.

Møt Griegilantene Christian Blom, Christian Jaksjø, Bjørn Erik Haugen og Erik S. Dæhlin - og hør resultatet i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 5.12 og onsdag 12.12, kl. 21.03.

 

Hør musikk i brennpunktet

 

Ny Musikks Komponistgruppe

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.