Hopp til innhold

Min maskin er lastet med Grieg

Fire komponister har lastet inn Griegs klavermusikk i datamaskinene sine. Og ut kommer - noe helt annet!

Den norske komponisten Edvard Grieg. Foto: NTB/Scanpix
Foto: Scanpix / SCANPIX

Komponisten Christian Jaksjø.

Komponisten Christian Jaksjø er en av Griegilantene...

I år er det 100 år siden Edvard Grieg døde, og på tampen av Grieg-året har Ny Musikks Komponistgruppe tatt initiativ til et eget Griegileum. 

Elektrisk Grieg

Fire komponister har bearbeidet Griegs klavermusikk til nye, selvstendige verk. Utgangspunktet er klaverstykker som mange piano-elever selv har spilt: "Sommerfugl", "Liten fugl" og "Brudefølget drar forbi", men med sinustoner, støy og litt av hvert annet,

Christian Blom

..og det er komponisten Christian Blom også.

Foto: Sally Kemble

er materialet blitt totalt forandret.

Hva skal vi med ham?

Også diskusjonen rundt Edvard Grieg, er en del av jubiléet. Hva betyr musikken hans for oss, i dag? Hva skal vi med ham? Og hva kan vi bruke ham til?

Han hadde tålt det, for Grieg var åpen for det nye, og for unge menneskers tanker og påfunn.

Møt Griegilantene Christian Blom, Christian Jaksjø, Bjørn Erik Haugen og Erik S. Dæhlin - og hør resultatet i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 5.12 og onsdag 12.12, kl. 21.03.

 

Hør musikk i brennpunktet

 

Ny Musikks Komponistgruppe

 

Kulturstrøm

 • Sacheen Littlefeather er død

  Skodespelar og aktivist Sacheen Littlefeather, som i 1973 avslo Oscar-prisen til Marlon Brando for beste skodespelar i «The Godfather», er død, skriv The Washington Post.

  Littlefeather blei 75 år. Familien sa at ho døyde i fred med sine næraste rundt seg, men nemnte ikkje dødsårsaka. Ho fekk diagnosen brystkreft i 2018, skriv avisa.

  I august fekk Sacheen Littlefeather ein offisiell årsaking frå Oscarakademiet etter at ho blei bua av scenen då ho avslo Brando sin pris. Sacheen Littlefeather gjekk opp på scenen med Apache-drakt, og fortalte at Brando ikkje ville ta imot prisen på grunn av undertrykkinga av urbefolkinga i USA. Etter det blei ho boikotta frå filmindustrien.

  Sacheen Littlefeather i 1973.
  Foto: Arkivfoto / AP
 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.