Hopp til innhold

Millionstipend til 19-åring

19-årige Guro Kleven Hagen er tildelt Statoils talentstipend innen klassisk musikk.

Guro Kleven Hagen på Barratt Due musikkinstitutt

Guro Kleven Hagen har spilt fiolin siden hun var fem år, og har vært elev ved Barratt Due musikkinstitutt siden hun var syv. I dag fikk hun uttelling for all øvingen: Statoil-stipend på en million kroner.

Foto: Gabrielle Graatrud, NRK

– Det er fantastisk gøy. Å få et slikt stipend gjør mye for meg som musiker, sier Guro Kleven Hagen (19).

I kveld ble hun tildelt Statoils klassiske musikkstipend under oljeselskapets årlige høstkonsert. Stipendet er på én million kroner.

NRK møtte den unge fiolinisten ved Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo før kveldens konsert. Hagen hadde da fått beskjed om at hun var årets stipendvinner, men vissheten om tildelingen hadde ennå ikke sunket helt inn.

– Det var veldig overraskende. Jeg ble først litt i tvil etter telefonsamtalen, og måtte ringe tilbake for å få det bekreftet. Jeg skjønner det ikke helt ennå, sier hun til NRK.no.

Stephan Barratt-Due og Guro Kleven Hagen

Stephan Barratt-Due har fulgt karrieren til Guro Kleven Hagen siden hun var syv år.

Foto: Gabrielle Graatrud, NRK

Master i Oslo, bachelor i Berlin

Leder ved Barratt Dues musikkinstitutt er ikke i tvil om at årets tildeling er gått til rett kunstner.

– Hun har er et enestående talent, og har gjort seg bemerket over tid, sier Stephan Barratt-Due.

Guro Kleven Hagen begynte å spille fiolin allerede som femåring, og har vært elev ved Barrat Due siden hun var syv år. Hun har allerede gjort ferdig en bachelorgrad i utøvende musikk, og jobber for tiden med en mastergrad ved Barrat Due i Oslo mens hun tar en ny bachelor i musikk i Berlin.

Den unge jenta fra Valdres har allerede mottatt en rekke priser: I 2010 vant hun Virtuos med Tsjaikovskijs fiolinkonsert, og ble norsk deltager i Eurovision Young Musicians der hun fikk 2. plass. Neste år gir hun ut sin første solo-CD der hun spiller sammen med Oslo Filharmoniske Orkester.

– Hun er nysgjerrig, søkende og har de riktige holdningene til musikken, sier Stephan Barratt-Due, som har trent Guro Kleven Hagen i en årrekke.

Guro Kleven Hagen, tildeles Statoils talentstipend innen klassisk musikk

Guro Kleven Hagen tildeles året Statoils talentstipend innen klassisk musikk.

Foto: Gabrielle Graatrud, NRK

Et omdiskutrt pris

Statoil-stipendet til klassiske musikere er tidligere tildelt blant annet Ole Edvard Antonsen, Mari Eriksmoen, Henning Kraggerud, Eldbjørg Hemsing, Christian Ihle Hadland, Vilde Frang Bjærke og Leif Ove Andsnes.

Leif Ove Andsnes som er årets juryleder skriver dette om årets stipendmottaker:

«Guro Kleven Hagen er en musiker som tross sin unge alder, allerede er et kjent navn i Norge. De fiolinistiske ferdighetene hennes er udiskutable, og hun har en poesi i sitt spill som fascinerer. (…) Det er lett å bli imponert og berørt av hennes utstråling på scenen, og vi er sikre på at vi vil få høre mye til henne i årene som kommer, både på norske og utenlandske scener».

Hagen forteller at hun kommer til å benytte pengene til reisevirksomhet mellom Oslo og Berlin, og til ytterligere videreutvikling av sine musikkferdigheter.

– Stipendet gir en enorm økonomisk hjelp. I tillegg er det mye oppmerksomhet rundt prisen, noe som gjør at jeg kan vise meg for flere. Jeg får også et samarbeid med Statoil og kan jobbe med tidligere vinnere av stipendet, det er en kjempemulighet, sier hun til NRK.no.

Tidligere i år ble det klart at Statoil stopper samarbeidet med By: Larm og ikke lenger deler ut stipend til popartister.

Hagen forteller at hun ikke har noen betenkeligheter med å ta imot stipend fra Statoil.

– Folk må mene hva de vil om slike stipender, men jeg kan ikke annet enn å være utrolig takknemlig. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å formidle musikken min, og jeg kan ikke annet enn bare å være kjempeglad for at Statoil vil hjelpe meg med det.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober