Hopp til innhold

Spytter inn millioner i nytt Munch-museum

I dag kunne kulturminister Thorild Widvey fortelle at nytt Munch-museum får 605 millioner kroner i støtte. 300 millioner kroner mindre enn det Oslo ønsket.

Kulturminister Thorild Widvey

BIDRAR: Kulturminister Thorild Widvey kom med en lekkasje fra statsbudsjettet i dag og det var en støtte til det nye Munch-museet. Her foran en modell av Lambda.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Munch var en stor kunstner, derfor vil vi være med på å bidra til å realisere et nytt museum. Dette er en god dag for Oslo, for politikere og for innbyggerne, sier kulturminister Thorild Widvey i det hun kommer med en lekkasje fra statsbudsjettet som presenteres onsdag 8. oktober.

"Lambda"

NYTT BYGG: Lambda blir kalt Oslos nye signalbygg.

Foto: Juan Herreros Arquitectos

Regjeringen bidrar med 605 millioner kroner til byggingen av nytt Munch-museum i Bjørvika i Oslo. Byggestart er neste år og i 2019 skal bygget åpnes for publikum.

Dette blir et av verdens flotteste museer

Stian Berger Røsland

– Det vil bety mye for Norge å få samlet alle skattene til Munch på ett sted, det blir veldig flott.

– Et landemerke

– Akkurat der skal knekken være, som en hilsen mot Operaen og med utsikt mot Akerselva. Bygget vil gå fra moloen og til bak brakkene, der, peker Oslos nærings- og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Vi er Bjørvika hvor det nye museet skal ligge som nærmeste nabo til Oslos nye skyline, Barcode, Operaen og Nasjonalbiblioteket.

Hallstein Bjercke

SIGNALBYGG: Hallstein Bjercke har tomta til det nye Munch-museet bak seg. Han er glad for pengestøtten, men ville gjerne hatt mer.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– «Lambda» vil bli et signalbygg for Oslo, både fra sjøen og fra land, og vil bli et nytt landemerke. Bygget vil ha knekk mot Operaen, som en hilsen, smiler Bjercke.

Veien til byggestart neste år og med ferdigstillelse i 2019, har vært lang og brokete, helt siden det i 2008 ble vedtatt å flytte Munch-museet.

Tomta til det nye Munch-museet, Bjørvika

TOM TOMT: Her kommer det nye bygget, hvor det står brakker i dag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kun reguleringsplanen står igjen for bygget som har fått en prislapp på 2,3 milliarder kroner. Den skal behandles nå i høst.

– Det eneste vi diskuterer er hvor bussene skal snu, så reguleringsplanen er grei skuring. Vi må legge til rette for busser når det er beregnet å komme 500.000 besøkende årlig, forklarer han.

Her kan du se video av hvordan utsikten vil bli fra Lambda.

Slik blir nye Lambda

– Et av verdens flotteste museer

Edvard Munchs samling, som består av 28.000 malerier, skisser, fotografier og skulpturer, skal nå samles under ett tak.

– Det vil gi helt andre muligheter for utstillinger, bruk av rom og hvordan vi kan få vist frem kunsten. Ikke minst også i forskningssammenheng. Dette vil bli et museum som vil vekke oppsikt og som vil ta i mot publikum fra hele verden, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Han er strålende fornøyd med kulturministerens bidrag til et nytt museum.

– Dette betyr utrolig mye og er en viktig dag for befolkningen. Dette blir et av verdens flotteste museer, skryter han.

Hallstein Bjercke sier til NRK at uansett hva kulturministeren hadde bidratt med eller ei, så hadde det blitt bygg.

– Vi hadde bygd dette uansett.

Mazyar Keshvari, Thorild Widvey, Hallstein Bjercke Stian Berger Røsland

PENGESTØTTE: Kulturministeren er her sammen med Hallstein Bjercke, Mazyar Keshvari og Stian Berger Røsland.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.