Spytter inn millioner i nytt Munch-museum

I dag kunne kulturminister Thorild Widvey fortelle at nytt Munch-museum får 605 millioner kroner i støtte. 300 millioner kroner mindre enn det Oslo ønsket.

Kulturminister Thorild Widvey

BIDRAR: Kulturminister Thorild Widvey kom med en lekkasje fra statsbudsjettet i dag og det var en støtte til det nye Munch-museet. Her foran en modell av Lambda.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Munch var en stor kunstner, derfor vil vi være med på å bidra til å realisere et nytt museum. Dette er en god dag for Oslo, for politikere og for innbyggerne, sier kulturminister Thorild Widvey i det hun kommer med en lekkasje fra statsbudsjettet som presenteres onsdag 8. oktober.

"Lambda"

NYTT BYGG: Lambda blir kalt Oslos nye signalbygg.

Foto: Juan Herreros Arquitectos

Regjeringen bidrar med 605 millioner kroner til byggingen av nytt Munch-museum i Bjørvika i Oslo. Byggestart er neste år og i 2019 skal bygget åpnes for publikum.

Dette blir et av verdens flotteste museer

Stian Berger Røsland

– Det vil bety mye for Norge å få samlet alle skattene til Munch på ett sted, det blir veldig flott.

– Et landemerke

– Akkurat der skal knekken være, som en hilsen mot Operaen og med utsikt mot Akerselva. Bygget vil gå fra moloen og til bak brakkene, der, peker Oslos nærings- og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Vi er Bjørvika hvor det nye museet skal ligge som nærmeste nabo til Oslos nye skyline, Barcode, Operaen og Nasjonalbiblioteket.

Hallstein Bjercke

SIGNALBYGG: Hallstein Bjercke har tomta til det nye Munch-museet bak seg. Han er glad for pengestøtten, men ville gjerne hatt mer.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– «Lambda» vil bli et signalbygg for Oslo, både fra sjøen og fra land, og vil bli et nytt landemerke. Bygget vil ha knekk mot Operaen, som en hilsen, smiler Bjercke.

Veien til byggestart neste år og med ferdigstillelse i 2019, har vært lang og brokete, helt siden det i 2008 ble vedtatt å flytte Munch-museet.

Tomta til det nye Munch-museet, Bjørvika

TOM TOMT: Her kommer det nye bygget, hvor det står brakker i dag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kun reguleringsplanen står igjen for bygget som har fått en prislapp på 2,3 milliarder kroner. Den skal behandles nå i høst.

– Det eneste vi diskuterer er hvor bussene skal snu, så reguleringsplanen er grei skuring. Vi må legge til rette for busser når det er beregnet å komme 500.000 besøkende årlig, forklarer han.

Her kan du se video av hvordan utsikten vil bli fra Lambda.

Slik blir nye Lambda

– Et av verdens flotteste museer

Edvard Munchs samling, som består av 28.000 malerier, skisser, fotografier og skulpturer, skal nå samles under ett tak.

– Det vil gi helt andre muligheter for utstillinger, bruk av rom og hvordan vi kan få vist frem kunsten. Ikke minst også i forskningssammenheng. Dette vil bli et museum som vil vekke oppsikt og som vil ta i mot publikum fra hele verden, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Han er strålende fornøyd med kulturministerens bidrag til et nytt museum.

– Dette betyr utrolig mye og er en viktig dag for befolkningen. Dette blir et av verdens flotteste museer, skryter han.

Hallstein Bjercke sier til NRK at uansett hva kulturministeren hadde bidratt med eller ei, så hadde det blitt bygg.

– Vi hadde bygd dette uansett.

Mazyar Keshvari, Thorild Widvey, Hallstein Bjercke Stian Berger Røsland

PENGESTØTTE: Kulturministeren er her sammen med Hallstein Bjercke, Mazyar Keshvari og Stian Berger Røsland.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK