NRK Meny
Normal

Milliarder av små eksplosjoner

Nordlyset består av utallige bitte små lysglimt fra kollisjoner mellom partikler fra sola og atomer i atmosfæren. Før det trolske lyset blafrer over nattehimmelen har enorme krefter vært i sving i verdensrommet.

Nordlys
Foto: Animasjon: York Films of England

Det starter med solvind – skyer av gass som slynges ut fra sola - og noen av dem i retning jorda i enorm fart. Magnetfeltet rundt jorda er et beskyttende skjold som partiklene i solvinden ikke kan trenge igjennom. Magnetfeltet blir likevel satt under et kraftig press, det blir trykket sammen på dagsida av jorda, og strukket ut i en hale på nattsida.

Truls Lynne Hansen

Truls Lynne Hansen

Foto: Børre Holmeslet, TGO

Slik forklarer leder ved Tromsø Geofysiske Observatorium, Truls Lynne Hansen, hvordan nordlyset oppstår.

- Når spenninga i magnetfeltet blir stor nok klapper det sammen og gasspartiklene slynges tilbake langs magnetfeltet og ned på jorda ved polene. Øverst i atmosfæren skjer kollisjonene som vi ser på himmelen som nordlys, sier Lynne Hansen.


Se hvordan solvinden strekker jordas magnetfelt til bristepunktet på nye animasjoner fra NASA.

VIDEO: Nordlysanimasjon

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.