Hopp til innhold

Konsollkrigen tilspisser seg

På E3-presentasjonen i går lanserte Microsoft slagplanen for å kapre spillentusiaster i fremtiden - en slagplan som svir for Sony.

Final Fantasy 13

Skjermbilde fra Final Fantasy XIII (PS3/Xbox 360).

Foto: Square Enix

E3 2008

Fra pressekonferansen til Microsoft

Foto: xbox.com

Når spillmessen E3 i USA går av stabelen, er det dags for renspikka propaganda til millioner av spillentusiaster rundt om i verden. E3 (Electronic Entertainment Expo) er en viktig data- og spillmesse i Los Angeles hvor nye spill og duppeditter blir vist frem til pressen.

Det største mediefokuset er på presentasjonen til de tre store spillselskapene Sony (Playstation), Nintendo (Wii) og Microsoft (Xbox 360). Selskapene skal overbevise egne trofaste fans, og de som ikke har kjøpt seg en konsoll enda, om at deres tilbud er det beste.

Denne konkurransen mellom de tre store selskapene er best kjent som konsollkrigen, og det er for øyeblikket umulig å si hvem kommer best ut av den.

Fantasi for flere

Da Microsoft la frem sin slagplan på E3 i går, kom et solid slag i siden på Playstation 3. Sony har mistet eksklusiviteten på en av verdens mest populære spillserier, Final Fantasy. Spillet kommer nå på både PS3 og Xbox 360.

Det var uten tvil den største nyheten fra Microsofts presentasjon, og den kom som et sjokk for de aller fleste, spesielt for de mest ihuga spillentusiastene. Den trofaste fansen til spillselskapene - best kjent som ”fanboys” - ble fort veldig aktive på diverse internettforum. Playstation-fanboysen kunne ikke fatte og begripe at spillserien vil bli å finne på Xbox 360, og på motsatt side var det glede å spore fordi Sony har mistet et eksklusivt og viktig kort.

"Stjeler" fra Nintendo og Sony

Microsofts slagplan er ikke preget av nytenkning og originalitet. De velger i stedet å kopiere enkelte funksjoner og spillsuksesser til konkurrentene. Om det lønner seg gjenstår å se.

Her er i hvert fall det Microsoft planlegger for Xbox 360:

I høst pusser Microsoft opp online funksjonen Xbox Live og menysystemet. Snart vil du få muligheten til å erstatte profilbildet med en egenlaget figur, ikke ulikt Nintendo sin Mii, som du kan bruke i Xbox Live-samfunn og i spill.

Et bilde-modul gir deg også muligheten til å dele bilder med venner over Xbox Live-nettverket.

En Xbox-eksklusiv og ny utgave av det kritikerroste spillet Portal er også på vei til nedlasting via Xbox Arcade. Det samme gjelder et South Park-arcadespill.

Microsoft har også inngått avtale med flere tilbydere av tv-serier og filmer via internett. Det er usikkert når dette vil dukke opp i Norge.

Xbox 360

Dette venter Xbox 360-eierne til høsten.

Foto: xbox.com

Spill som er verdt å nevne fra Microsofts presentasjon:

• Lips – en Singstar-kopi kommer på konsollen. Med en trådløs bevegelsessensitiv mikrofon kan du synge til hodepinen fester seg hos naboen. I tillegg vil du kunne synge sanger fra din egen musikksamling.

• Final Fantasy 13 vil komme samtidig på Playstation 3 og Xbox 360 utenfor Japan.

• You´re in the Movies, et spill som kopierer Playstations "Eye Toy"-funksjon.

• Microsoft lanserer en egen "game show"-kanal, Xbox LIVE Primetime.

• Fable 2 kommer i oktober.

• Too human kommer i august.

• Gears of War 2 kommer 7. november. Spillet er en viktig fanebærer for Microsofts konsoll, og er et spill som Spiller.no har store forventinger til. Se videoen hvis du lurer på hvorfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den forrige generasjon med spillkonsoller vant forøvrig Playstation 2 overlegent med over 120 millioner solgte spillmaskiner. Nå er det heller tvilsomt at Sonys Playstation 3 vil beholde de enorme markedsandelene i kampen mot Wii og Xbox 360.

E3 2008 varer fra 14. til 17. juli.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.