NRK Meny
Normal

Michelle Obamas taleskriver: – Vi var veldig opptatt av sannheten

BERGEN (NRK): – Vi sikret oss alltid at alt i talene var sant, sier Sarah Hurwitz, Michelle Obamas taleskriver. I dag stod hun selv på talerstolen i Bergen.

Sarah Hurwitz på Nordiske Mediedager i Bergen

TALESKRIVEREN: Sarah Hurwitz jobbet som taleskriver for Barack og Michelle Obama. Hun sier at de faktasjekket hvert eneste ord i talene.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Første gang jeg gikk inn på presidentens kontor i Det hvite hus ble jeg rørt. Det er et kraftfullt rom med mye symboelikk. Solskinnet strømmet inn vinduene og jeg ble ganske overveldet. Presidenten sa jeg bare skulle ta det inn. Det var ganske fantastisk.

Sarah Hurwitz begynte karrieren som taleskriver for Al Gore. Senere formet hun setninger for John Kerry og Hillary Clinton. Gjennom hele presidentperioden til Barack Obama jobbet hun i Det hvite hus. Først og fremst som førstedamens taleskriver.

Torsdag var den politiske suffløren på Nordiske Mediedager i Bergen for å fortelle hvordan Michelle Obamas taler ble til.

– Du har jobbet med alle de demokratiske presidentkandidatene i det 21. århundre. Hvem likte du best, spør moderator Hans Olav Brenner.

– De er som barna mine. Jeg er like glad i alle sammen, og har ingen favoritter, svarer Hurwitz.

Sarah Hurwitz og Hans Olav Brenner

BERGEN: Sarah Hurwitz i samtale med Hans Olav Brenner på Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Taleskriverens verste mareritt

Taleskriveren forteller at hun samarbeidet mye med Michelle Obama.

– Jeg tenkte ikke på hvorvidt det jeg skrev fenget hos pressen. Jeg tenkte på hvordan jeg kunne bevege, motivere eller engasjere tilhørerne. Men det viktigste av alt var at det som stod i talene var sant, sier Hurwitz.

– Det skjer jo noen ganger at taler blir plagiert. Hørte du på Melania Trumps tale? spør Brenner.

– Nei. Jeg våknet dagen etter til mange e-poster. Da tenkte jeg at dette er enhver taleskrivers verste mareritt. Og så tenkte jeg at jeg var utrolig glad for at faktasjekkerne våre passet på at vi aldri kom i den situasjonen.

Sarah Hurwitz i Bergen

TALESKRIVERENS TALE: I mange år har Sarah Hurwitz skrevet taler for andre. Under mediedagene i Bergen stod hun selv på talerstolen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Taleskriveren sier hun aldri kunne skrevet taler for en republikaner. Hennes siste dag på jobb i Det hvite hus var rett før Donald Trump avla ed som landets nye president. Den siste dagen på jobb beskriver hun som trist.

– Jeg gikk ut av porten, over gaten og snudde meg mot Det hvite hus. Og jeg tenkte, nå kommer jeg meg ikke inn igjen. Nå er jeg en vanlig borger igjen. Samtidig som det var trist var det på en måte også befriende.

Samarbeidet med Michelle Obama var spesielt tett.

– Etter hvert hørte jeg stemmen hennes inni hodet mitt, sier Hurwitz.

Retorikkprofessor Jens Kjeldsen

IMPONERT: Retorikkprofessor Jens Kjeldsen mener Sarah Hurwitz er en dyktig taleskriver.

Foto: Tove K. Breistein / UiB

Gjør det enkelt

Jens Kjeldsen er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen. Han mener at Hurwitz er en spesielt begavet taleskriver som evner å sette seg inn i andres sted.

Han beskriver Michelle Obamas talestil som klassisk, men nedtonet.

– Hun sier ting vi selv kunne sagt. Som det kjente sitatet «when they go low, we go high». Det minner om noe man sier til et barn når noen andre har oppført seg dårlig. «Selv om han var slem, skal vi være snill». Førstedamen sier det bare på en mer elegant måte.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS