Hopp til innhold

Michelle Obamas taleskriver: – Vi var veldig opptatt av sannheten

BERGEN (NRK): – Vi sikret oss alltid at alt i talene var sant, sier Sarah Hurwitz, Michelle Obamas taleskriver. I dag stod hun selv på talerstolen i Bergen.

Sarah Hurwitz på Nordiske Mediedager i Bergen

TALESKRIVEREN: Sarah Hurwitz jobbet som taleskriver for Barack og Michelle Obama. Hun sier at de faktasjekket hvert eneste ord i talene.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Første gang jeg gikk inn på presidentens kontor i Det hvite hus ble jeg rørt. Det er et kraftfullt rom med mye symboelikk. Solskinnet strømmet inn vinduene og jeg ble ganske overveldet. Presidenten sa jeg bare skulle ta det inn. Det var ganske fantastisk.

Sarah Hurwitz begynte karrieren som taleskriver for Al Gore. Senere formet hun setninger for John Kerry og Hillary Clinton. Gjennom hele presidentperioden til Barack Obama jobbet hun i Det hvite hus. Først og fremst som førstedamens taleskriver.

Torsdag var den politiske suffløren på Nordiske Mediedager i Bergen for å fortelle hvordan Michelle Obamas taler ble til.

– Du har jobbet med alle de demokratiske presidentkandidatene i det 21. århundre. Hvem likte du best, spør moderator Hans Olav Brenner.

– De er som barna mine. Jeg er like glad i alle sammen, og har ingen favoritter, svarer Hurwitz.

Sarah Hurwitz og Hans Olav Brenner

BERGEN: Sarah Hurwitz i samtale med Hans Olav Brenner på Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Taleskriverens verste mareritt

Taleskriveren forteller at hun samarbeidet mye med Michelle Obama.

– Jeg tenkte ikke på hvorvidt det jeg skrev fenget hos pressen. Jeg tenkte på hvordan jeg kunne bevege, motivere eller engasjere tilhørerne. Men det viktigste av alt var at det som stod i talene var sant, sier Hurwitz.

– Det skjer jo noen ganger at taler blir plagiert. Hørte du på Melania Trumps tale? spør Brenner.

– Nei. Jeg våknet dagen etter til mange e-poster. Da tenkte jeg at dette er enhver taleskrivers verste mareritt. Og så tenkte jeg at jeg var utrolig glad for at faktasjekkerne våre passet på at vi aldri kom i den situasjonen.

Sarah Hurwitz i Bergen

TALESKRIVERENS TALE: I mange år har Sarah Hurwitz skrevet taler for andre. Under mediedagene i Bergen stod hun selv på talerstolen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Taleskriveren sier hun aldri kunne skrevet taler for en republikaner. Hennes siste dag på jobb i Det hvite hus var rett før Donald Trump avla ed som landets nye president. Den siste dagen på jobb beskriver hun som trist.

– Jeg gikk ut av porten, over gaten og snudde meg mot Det hvite hus. Og jeg tenkte, nå kommer jeg meg ikke inn igjen. Nå er jeg en vanlig borger igjen. Samtidig som det var trist var det på en måte også befriende.

Samarbeidet med Michelle Obama var spesielt tett.

– Etter hvert hørte jeg stemmen hennes inni hodet mitt, sier Hurwitz.

Retorikkprofessor Jens Kjeldsen

IMPONERT: Retorikkprofessor Jens Kjeldsen mener Sarah Hurwitz er en dyktig taleskriver.

Foto: Tove K. Breistein / UiB

Gjør det enkelt

Jens Kjeldsen er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen. Han mener at Hurwitz er en spesielt begavet taleskriver som evner å sette seg inn i andres sted.

Han beskriver Michelle Obamas talestil som klassisk, men nedtonet.

– Hun sier ting vi selv kunne sagt. Som det kjente sitatet «when they go low, we go high». Det minner om noe man sier til et barn når noen andre har oppført seg dårlig. «Selv om han var slem, skal vi være snill». Førstedamen sier det bare på en mer elegant måte.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.