Hopp til innhold

Han vil bli Norges neste motesuksess

KUNSTNERNES HUS / OSLO (NRK): Nå vil Michael Olestad jobbe med «Michael Olestad». Det får bære eller briste.

Michael Olestad

PÅKLEDNING: – Jeg har lister på lister med ideer som jeg sparer, som jeg ikke har penger til å gjøre, sier Michael Olestad.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Han er ingen nybegynner, 35-åringen som åpnet årets Oslo Runway 2018 på Kunstnernes Hus i Oslo. Åpningsjobben var en del av premien han fikk etter å ha vunnet Bik Bok Runway Award høsten 2017.

«Designerens intuitive tilnærming har gitt et poetisk resultat», skrev juryen. Gode ord å ha med seg videre.

Michael Olestad har jobbet for store motehus og fått utmerkelser for sitt arbeide. Men han har ikke stått helt alene før. Og når han først har bestemt seg for å satse solo, går han «all in».

– Jeg vil risikere alt, hele livet mitt, på dette. Alle pengene, all min tid, sier Michael Olestad bestemt til NRK.

Sko på gulvet hos Michael Olestad

SKOSKOKRISE: Innlånte sko på gulvet på bakrommet. Michael Olestad og medhjelperne hans fester sort tape under skosålene for å ikke slite dem ut.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Mye jobb – lite glamour

Samme dag som åpningen av Oslo Runway har Michael sydd til klokken 04:00 på morgenkvisten. Klokken 07:00 er han på plass i Kunstnernes Hus i Oslo.

Han har med seg symaskin, strykebrett, fulle klesstativ med klær som må glattes ut, og sko i en haug. Reservesko. Skoene han egentlig skulle bruke er ferdige på fabrikken, men ikke tidsnok til å bli med på den første store visningen av «Michael Olestad». (Det vil si: Fire par kom fram rett før visning, men kan skulle ha ni.)

– Jeg er kjempenervøs og veldig stresset, men jeg gleder meg!

Designeren setter seg rett ned for å sy en detalj fast til fronten på en strikkegenser.

Det har gått halvannet år siden han startet for seg selv – dette er solokarrierens forløpige høydepunkt. Alt må være perfekt.

Michael Olestad

TØFF JOBBING OPP MOT VISNING: Damp-strykeapparatet lekker plutselig vann. Den bruker Olestad til å glatte ut klærne, før visning.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Nytt liv alene

Det er mer å tenke på når en holder på for seg selv. Michael kan ikke bare fokusere på design. Han må gjøre alt, som å avtale med fabrikker og ordne leveranser.

Livet var nok enklere i motehus som Acne, Ann-Sofie Back og Meadham Kirchoff. Men like spennende og fritt? Neppe.

Nå kan han endelig leve ut alt av ideer, uten å ta hensyn til hva en arbeidsgiver mener.

– Når man jobber for andre, får man prege mye selv, men det er andres visjon man jobber etter. Da må man høre på hva de vil.

– Og man kan jo bli litt irritert noen ganger, legger han til.

Design av Admir Batlak

BILDER: Se mer norsk design fra Oslo Runway her.

Foto: Indigital Images/OSLRW
Fra visninger på Oslo Runway januar 2018, for høst og vinter-moter 2018/2019.

Håper å bli utvalgt

For å få det til å gå rundt økonomisk, jobber han i tillegg som frilans stylist. Men målet er å leve av å designe.

– Det tar tid å bygge seg opp, og det skal det også gjøre. Jeg føler at jeg har kommet langt siden den første kolleksjonen for halvannet år siden.

Michael Olestad rekker å sy de siste stingene og eventuelt skotrøbbel er neppe synlig for publikum. Visningen går sin gang, og et nysgjerrig men kresent publikum får se det som kanskje er norsk motes framtid. Men hvordan gikk det? Vi ringer designeren noen dager senere.

Michael Olestads sko rakk fram

I SISTE ØYEBLIKK: Fire par hvite skinnsko ble knapt ferdig laget på fabrikken og kom så vidt fram før visningen startet.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Han er omtalt av Dagsavisen som edgy og spennende og trukket fram som ett av tre høydepunkter fra Oslo runway av kvinnebladet KK. «Han er soleklart Norges beste designer», skriver motenettstedet Melk & Honning. Dette er bra! Men ble det napp hos store motehus som vil ha klær?

Ikke noe konkret, foreløpig, men: Britiske Vogue (et av verdens aller største moteblader) skal i gang med en moteserie om norske merker. De var interessert i «Michael Olestad».

– De har lånt noen av klærne, nå bare håper jeg de bruker dem i bladet.

Michael Olestads visning på Oslo Runway

FARGER OG DETALJER: – Jeg kjente på det at jeg jobbet så hardt for noen andres visjon. Jeg vil prøve å gjøre noe eget, og gjøre det nå, før det føles for sent. Så jeg tok den risken, sier Michael Olestad.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.