Hopp til innhold

– En helt usannsynlig rolle for meg

– Hadde du spurt meg for to år siden om jeg ville spille mot Tom Cruise i Hollywood, hadde jeg svart at det var totalt usannsynlig, sier svenske Michael Nyqvist.

Michael Nyqvist

Michael Nyqvist hadde aldri drømt om å spille skurk i Mission:Impossible

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Skuespilleren har gjort stor suksess i Stieg Larsson-filmene de siste årene. Nå er han norgesaktuell før premieren på «Mission: Impossible - Ghost Protocol».

Han sprenger seg vei mot både atomkrig og Hollywood. Svensken har rollen som fundamentalisten og krigshisseren Kurt Hendricks.

– Ikke akkurat den typen roller jeg er kjent for. Men jeg har like stor angst foran denne premieren som på alle andre premierer, sier Nyqvist til NRK.

Se video:

Video Michael Nyqvist om sceneskrekk

Michael Nyqvist blir aldri kvitt sceneskrekken. Foto: Hallgeir Aunan, NRK

Den svenske skuespilleren hater å bli puttet i bås.

– Det er jeg helt allergisk for. Og ut fra henvendelsene jeg får, er det ingenting som tyder på at jeg blir det heller. Strindberg er også action, på sitt vis, sier Nyqvist.

Jeg er slik at jeg alltid må gjøre noe jeg aldri har gjort før. Men jeg må tro på det jeg gjør, ellers får det en slags anti-effekt.

Michael Nyqvist

Tom Cruise er for fjerde gang tilbake i rollen som spesialagenten Ethan Hunt i filmkonseptet «Mission: Impossible», med norsk premiere 27. januar.

Europeisk merkelapp

– Tom Cruice var et sympatisk bekjentskap. Men jeg følte meg veldig fremmedgjort i begynnelsen. Jeg kom liksom fra Bergman-landet og følte at det sto skrevet «europeer» over hele meg, sier skuespilleren.

Se en smakebit fra filmen:

For Michael Nyqvist gjør det ingenting å føle seg uamerikansk.

– Jeg spiller jo en europeisk skurk. Jeg er glad i det europeiske, jeg står for det. Det alvorlige, humoren, alt jeg er glad i, sier han.

Men action-scenene påførte ham flere ribbensbrudd, forteller han Dagsrevyen.

Se video:

Video Michael Nyqvist i Dagsrevyen

Michael Nyqvist i Dagsrevyen

Han innrømmer at Millenium-filmene har forandret karrieren hans.

Det ringte regissører fra land jeg knapt hadde hørt om. Det har også ringt fra Los Angeles nå nylig, men jeg har ikke tatt stilling til tilbudet og vil ikke snakke om det.

Michael Nyqvist

Privat har han brukt livet sitt på å finne ut hvem han er. Han har lett etter sitt biologiske opphav.

Hva er det neste du gjør?

– Det vet jeg ikke. Jeg skriver litt på min neste bok. Også gruer jeg meg til norgespremieren 27. januar, slik jeg alltid gjør. Jeg hater å bli bedømt. Men å få spille action, med stuntmann, har vært «jätteroligt».

Se video:

Video Michael Nyqvist om actionfilm

Michael Nyqvist har likt å spille i actionfilm. Foto: Hallgeir Aunan, NRK

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)