Hopp til innhold

Michael Jacksons lege får fortsette

Avdøde Michael Jacksons lege, Conrad Murray, får fortsette å praktisere som lege.

Michael Jackson lege, Conrad Murray
Foto: JOHN LOCHER / Ap

Det avgjorde dommer Michael Pastor under et rettsmøte i California mandag kveld, melder CNN.

Dermed forkastet han kravet fra myndighetene i delstaten om å frata Murray retten til å praktisere som lege. Aktoratet ønsket i utgangspunktet at Pastor skulle overprøve tidligere avgjørelser om at Murray får beholde lisensen.

Pastor uttalte at han ville kunne ta for seg spørsmålet om Murrays legelisens på et senere tidspunkt, men bare dersom det kommer fram ny informasjon ved en ny høring, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er satt opp en ny høring 23. august.

Tiltalt for uaktsomt drap

Murray er tiltalt for uaktsomt drap etter at popikonet Michael Jackson døde 25. juni i fjor, like før han skulle holde en rekke konserter i London i fjor sommer.

Tidligere forsøk på å inndra Murrays lisens er blitt avvist. Den gangen påla likevel dommeren ham å ikke håndtere anestesimidler, som propofol.

Obduksjonsrapporten etter Jacksons død fastslår at popartisten døde av akutt propofol-forgiftning.

Familien på første rad

Michael Jacksons foreldre, Katherine og Joe Jackson, satt side om side på første rad i den lille rettssalen under rettsmøtet i Los Angeles. Til stede var også tre av Jacksons søsken Jermaine, Randy og LaToya.

De medisinske myndighetene står fremdeles fritt til å inndra Murrays lisens, noe Californias justisminister Jerry Brown tidligere har signalisert.

Joe Jackson og LaToya Jackson (t.v.) ankommer rettsmøtet i Los Angeles

Joe Jackson og LaToya Jackson (t.v.) ankommer rettsmøtet i Los Angeles.

Foto: Nick Ut / Ap

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober