NRK Meny
Normal

Posten beklager etter at MGPjr-bidrag forsvant

NRK anmeldte til politiet det de trodde var tyveri av innsendte bidrag til MGPjr. Men Postens sorteringsmaskiner er nå hovedmistenkt i saken.

MGP Jr.

Flere minnepinner med innsendt musikk til MGPjr. 2014 har blitt borte. Men arrangørene understreker at dette ikke får noen konsekvenser for dem som har allerede har meldt seg på. Bildet er fra fjorårets finale i Oslo Spektrum, da Unik 4 vant med låten «Så sur da».

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hos NRK ble det slått alarm da over 20 innsendte bidrag til årets MGPjr. ikke kom fram i sin helhet.

NRK mottok over 600 brev og konvolutter med bidrag fra unge håpefulle som ønsket å komme til audition i den populære musikkonkurransen. Flere av konvoluttene som NRK mottok var revet opp, og det viste seg at minnepinner med musikk hadde forsvunnet fra over 20 av forsendelsene.

NRK slo alarm i saken, og fryktet at dette skyldtes organisert tyveri. Saken ble politianmeldt, samtidig som Posten ble kontaktet for å komme til bunns i saken.

Da NRK.no snakket med NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen tidligere onsdag, utelukket han ikke at bidragene var stjålet et sted på vei til NRK ved at brev var åpnet og minnepinnen lirket ut.

Sorteringsmaskiner

Hilde Ebeltoft-Skaugrud

Pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten Norge beklager at deres sorteringsmaskin ikke taklet postforsendelsene.

Foto: Kim Jansson / NRK

Saken framsto som en episode i NRK Supers påskekrim, men forsvinningsgåten kan nå være løst.

Pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten Norge sier til NRK.no at de nå mener å vite hvorfor konvoluttene var revet opp og innholdet forsvunnet:

– En av sorteringsmaskinene våre har ikke taklet at det har blitt lagt minnebrikker i konvolutter. De er vant til å takle flate pakker, og når det har vært en bulk i disse konvoluttene, så har de blitt revet bort, og minnebrikkene har falt ut, sier hun.

Hun beklager dette på det sterkeste, både overfor NRK og overfor de mange som har sendt inn bidrag til MGPjr.

– Vi skal nå kartlegge dette for å få full oversikt over hvilke bidrag som har forsvunnet, sier hun, og opplyser at de mener det dreier seg om 25 innsendte bidrag.

Samtidig understreker hun at det er en fordel å sende slike forsendelser i pakker som inneholder bobleplast, og ikke vanlige konvolutter.

– Dette skjer innimellom, og vi har folk ved sorteringsmaskinene skal egentlig følge med på dette og fjerne konvolutter med slikt innhold, men det har ikke skjedd her, sier hun.

Ikke imponert

Tommy Hansen

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen vil ha en ordentlig forklaring fra Posten Norge på hvordan minnebrikkene kunne forsvinne fra konvoluttene.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Etter den nye utviklingen i saken, sier NRKs informasjonsdirektør dette:

– Ingenting er bedre enn om det er dette som er situasjonen. Men vi trekker ikke anmeldelsen tilbake før vi får alle de savnede minnepinnene tilbake og får en ordentlig forklaring fra dem rundt hva som har skjedd. Vi må være helt sikre her, sier han, og legger til:

– Det må også være mulig å la dette bli en diskusjon hvorvidt rutinene til Posten er gode nok. Jeg vil si at flere av minnepinnene er pakket på en forsvarlig måte før de ble sendt, sier han.

Får ny sjanse

Det har kommet inn rekordmange påmeldinger til årets MGPjr. Og det forsikres om at alle som har sendt inn bidrag hvor minnepinnen med musikk har forsvunnet, likevel skal få sjansen til å være med i konkurransen om å komme på audition.

– Det viktigste for oss er at de skal få levert bidraget sitt på nytt, sier Hansen.

Han sier at de er særlig opptatt av rettferdighet siden det er barn som deltar i denne konkurransen.

Hansen sier at NRK har snakket med foreldrene og møtt stor forståelse for at noen må levere inn bidrag på nytt.

– Det er viktig å si at det ikke er mange som er berørt. Det er snakk om et 20-talls bidrag blant 600 innsendte. Vi understreker også at dersom man ikke har hørt noe fra oss, så har vi fått det vi trenger. Det er ingen grunn til å tro at hele brev er forsvunnet, sier han.

Kulturstrøm

 • Nyopprettet stipend for unge poeter

  Nynorsk kultursentrum melder om et nytt stipend, kalt Olav H. Hauge-stipendet. Det er pålydende 150.000 kroner og skal gå «til en ung dikterstemme som har utmerket seg med et poetisk talent som lyriker, tekstforfatter eller sangpoet». Mottakeren skal være under 40 år og ha gitt ut inntil tre diktsamlinger eller egne større sangverk (NTB)

 • Oral Bee til Sentrum Scene

  1. september er det duket for konsert i storsalen, melder arrangøren. Oral Bee slapp sin første singel «Penger» i 2000 og ifølge pressemeldingen har ikke Oral Bee veket fra sin pimprapstil siden. Han har fått en renessanse i senere år: I 2015 skrev NRK om hvordan Oral Bee spilte utsolgte konserter og opptrådte på Øya (NTB).

 • Gir «Lilyhammer» æren

  Netflix-sjef Reed Hastings var nylig i Roma for å presentere strømmetjenestens videre planer fremover. I et møte med internasjonal presse trakk han fram norskproduserte «Lilyhammer» som nøkkelen til strømmetjenestens suksess, melder Aftenposten.

  Lillyhammer
  Foto: Rubicon