Anmeldelse

MGP-låtene fra andre delfinale

NRKs musikkanmelder triller terning på MGP-bidragene fra Øst.

SPERREFRIST TIL MANDAG 13. JANUAR KL 06. 
De fire artistene som deltar i MGPs delfinale for Øst-Norge er Tore Petterson, JÆGER, Rein Alexander og Kim Wigaard og Maria Mohn.

Tore Petterson, Jæger, Rein Alexander og duoen Kim Wigaard og Maria Mohn skal synge om finaleplass kommende helg.

Foto: NRK

Lørdag ble Raylee stemt fram som årets første semifinalevinner i MGP, da hun vant duellen mot Lisa Børud.

Fem artister er forhåndsutplukket til finalen i Trondheim 15. februar: Tone Damli, Ulrikke Brandstorp, Akuvi, Didrik & Emil og Sondrey.

Nå er det offentliggjort hvilke fire artister som skal i ilden på lørdag, i den andre av totalt fem semifinaler.

Hør låtene, og les om artistene her: MGP 2020

Didrik & Emil – «Out of Air»

Tekst og melodi: Fredrik Boström, Mats Tärnfors, Niklas Lundin og Didrik Solli-Tangen

Melodi Grand Prix 2020
Foto: NRK

Okei, hva forventer du når to opera-brødre – begge MGP-vante – slår seg sammen til en duo? I hvert fall ikke det vi får høre her. Brødrene disker opp med en pulserende og romantisk greie à la Jordin Sparks og Chris Browns 2007-hit «No Air», passende nok også en låt om mangelen på… luft.

Den tar ikke lufta helt fra meg, men det er overraskende nære, for «Out of Air» har en gnist i seg. Om det er 90-tallsviben eller overproduksjonen som sjarmerer meg mest, er vanskelig å konkludere på. Mye av magien skapes i hodetelefonene, men jeg har på følelsen at dette kan bli en skikkelig perle live.

Terningkast: 5

Mens brødrene Solli-Tangen allerede har kvalifisert seg til finale sammen med fire andre artister, må artistene under konkurrere om en finaleplass i Trondheim Spektrum, 15. februar.

Jæger – «How About Mars»

Tekst og melodi: Roel Rats, Synne Vorkinn, Chris Wortley og Sindre T. Jenssen

SPERREFRIST: JÆGER er en av delfinalistene i den andre delfinalen.
Foto: NRK

Billie Eilish preget store deler av musikkåret 2019, og det kan en også skimte i bidraget fra Anna Jæger. De mysteriøse «bad guy»-vibbene har blitt skrudd opp en million hakk for å bli ekstra MGP-vennlig i «How About Mars». Jæger jobber unaturlig anstrengt med stemmen i versene, men leverer best på pre-refrenget, hvor stemmen høres mer naturlig og avslappet ut. Jeg skulle ønske det var en mindre syrete produksjon som heller fremhevet Jægers fete vokaltrekk, i stedet for å gjemme den bak mange unødvendige produksjonselementer.

Terningkast: 3

Kim Wigaard og Maria Mohn – «Fool for Love»

Tekst og melodi: Torbjørn Raae, Arve Furset, Kim Wigaard Johansen og Maria Mohn

SPERREFRIST: Kim Wigaard & Maria Mohn deltar i den andre delfinalen i MGP.
Foto: NRK

Det er ikke sikkert navnene Kim Wigaard og Maria Mohn er kjent for hvermannsen, men duoen er vel bevandret i revy og musikalmiljøet, og satser nå på å bli Norges bidrag til Eurovision. Det kan i starten virke som de også har gått «James Bond-veien» med dramatiske strykere i front. Sangerne baserer mye av låten på gedigne harmonier, og det er det som preger store deler av «Fool for Love». Arsenalet i låten ligger tydeligvis i nesten konstante harmonier, og det er fint nok det, men dette havner i en kategori sammen med de treigeste Eurovision-balladene.

Terningkast: 2

Rein Alexander – «One Last Time»

Tekst og melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke og Rein Alexander

SPERREFRIST: Rein Alexander deltar i den andre delfinalen i MGP.
Foto: NRK

Opera-sangeren Rein Alexander har mye bakgrunn fra store musikaler som Les Misérables, Chess, Jungelboken, og innmari mange andre store produksjoner. Passende nok dannes det mange bilder i hodet til et storslått show når en hører «One Last Time» – såpass mange bilder at det er vanskelig å bedømme låten kun ut ifra noen lytt via et headset, uten å føle at det er noe essensielt som mangler, det seg være noe visuelt. Dette er heller ikke sjangeren vi er mest vant til å høre Rein Alexander i, men det er likevel ikke helt off. Se for deg en krigersk, men snill Scar i Løvenes Konge møter EDM. Det er nok akkurat passe rart til at dette kan bli en positiv overraskelse i scene-format.

Terningkast: 4

Tore Petterson – «The Start of Something New»

Tekst og melodi: Tore Petterson og Knut Bjørnar Asphol

SPERREFRIST: Tore Petterson deltar i den andre delfinalen i MGP.
Foto: NRK

«Sofa»-konge/Skal Vi Danse-dommer/Farmen-Tore og nå – MGP-Tore er en mann som ikke slutter å by på seg selv. Storband og latinorytmer med en dråpe Michael Bublé er hovedinntrykkene en sitter igjen med etter «The Start of Something New». Det veksles mellom selvsikre blåsere og dansbar salsa, men problemet er at det ikke fører noe annet sted enn utenfor danselokalet. Til tross for det spenstige sjangervalget, er låten dørgende intetsigende, og tilfører lite overraskelser til bordet. Forhåpentligvis kan noen dansetrinn fra Petterson løfte dette live.

Terningkast: 2

Kulturstrøm

 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK
 • Joaquin Phoenix støtter norsk film

  Oscar-vinneren ble så rørt av den norske dokumentarfilmen «Gunda» at han gikk rett inn som medprodusent. Filmen følger en norsk grisemor og hennes grisunger på nært hold, og er regissert av Viktor Kossakovsky. «Gunda» vises søndag under Berlinalens nye konkurranseseksjonen Encounters, og er også med i dokumentarfilm-konkurransen.

  Dokumentarfilmen Gunda regissert av Viktor Kossakovsky
  Foto: Egil Håskjold Larsen/Sant&Usant / NTB