Mette Marit mer pop enn Angelina

Bistandsorganisasjoner som greier å kapre en kongelig har mye større sjanse for å få oppmerksomhet, mener professor i markedsføring.

Mette Marit og Angelina Jolie jobber med bistand

Både Mette Marit og Angelina Jolie låner ansiktet sitt til humanitære organisasjoner som trenger oppmerksomhet.

Foto: J. Tanner/Herwig Prammer / P Photo/UNHCR/Reuters/Montasje: NRK

Denne uka vandret superkjendisen Angelina Jolie gjennom en leir for Syriske flyktninger i Jordan.

– Det er ingen sammenheng mellom Syria og Jolie, så dette er et eksempel på dårlig bruk av kjendiseri, sier Tor Wallin Andreassen, som er professor i markedsføring.

Kongelige er de beste kjendisene

Tor Wallin Andreassen, professor i markedsføring

Jolie har vært FN ambassadør siden 2001 og donert en god del penger til en rekke prosjekter for flyktninger. Tidligere i sommer besøkte hun syriske flyktninger i Tyrkia. Hun har også besøkt flomofre i Pakistan og syke barn i Haiti som FNs goodwillambassadør.

Likevel er det ikke bare pressekorpset som følger henne rundt i verden, men også en gnagende mistanke om at Hollywoodkjendisen ønsker å promotere seg selv, mener Andreassen.

Syria er i dyp, dyp krise. Det har vist seg at FN ikke fungerer og politikerne er maktesløse. Så i denne saken mistenker jeg henne for å være der for å promotere seg selv, sier han.

Støtter «bistandskjendiser»

Han tror likevel at organisasjoner som vil ha oppmerksomhet rundt kriser og konflikter tjener på at kjendiser engasjerer seg.

– I store kriser må alle positive krefter som kan bidra få lov til å slippe til, sier Andreassen.

Og lista over norske og internasjonale kjendiser om har engasjert seg er lang: Mette-Marit, prinsesse Diana , Morten Harket, Sondre Lerche, Ole Paus, Bono, Bob Geldof og mange flere.

– Vi er jo bombardert av veldig mye informasjon om veldig mange som har det vondt over hele verden, sier Elin Aamodt, som var en av initiativtakerne til Dugnad for Haiti etter det tragiske jordskjelvet i 2010.

Røde Kors og Kirkens Nødhjelp organiserte aksjonen som blant annet ble frontet av musiker Ole Paus.

– Det at noen saker løftes opp og tas til hjertet av personer som pleier å snakke til hjertet til folk om andre ting, får man veldig effekt av, sier Aamodt.

– Kongelige er best

Den teorien bekrefter Andreassen.

– Det er en enorm mediejungel vi lever i. Hjernen begynner å beskytte seg mot alle inntrykkene. I den sammenhengen skjønner jeg at organisasjonene vil bruke kjendisene for å trenge gjennom, sier han.

Hvis «vanlige» kjendiser greier å overbevise folk om at de er genuint opptatt av saken, kan de gi organisasjonen et løft, mener Andreassen. Men han er overbevist om at det er de kongelige som er de aller beste kjendisene å ha på sin side fordi de er mer troverdige.

– Hvis man kan engasjere de kongelige, så er det et vanvittig bidrag for de har ingen personlig agenda for å bygge sitt eget merkevarenavn, mener Andreassen.

Kulturstrøm

 • Weinstein utleveres til California

  Den skandaliserte Hollywood-regissøren Harvey Weinstein skal utleveres til California, der han vil bli stilt for retten for seksuelt misbruk av fem kvinner i Los Angeles og Beverly Hills. Det bestemte dommer Kenneth Case i Erie County Court i New York tirsdag, skriver Los Angeles Times.

  Voldtektene og overgrepene han er beskyldt for i delstaten, skal ha skjedd mellom 2004 og 2013. Blir han dømt, kan han få fengselsstraff på til sammen 140 år.

  69 år gamle Weinstein ble dømt til 23 års fengsel i fjor for flere voldtekter og seksuelle overgrep. Flere titalls kvinner har fremmet anklager mot den tidligere Hollywood-mogulen, blant dem kjente skuespillere som Angelina Jolie og Salma Hayek. Til sammen har nesten 90 kvinner fremmet anklager mot Weinstein.

  Han avviser alle anklagene, og har hele tiden framholdt at det som skjedde mellom ham og kvinnene som anklager ham, skjedde etter samtykke.

 • NRK-redaktør ble årets redaktør

  Oslo Redaktørforening kåret i dag Helje Solberg, nyhetsredaktør i NRK, til årets redaktør. «Årets redaktør har styrt skuta si støtt i korona-unntaksåret,» heter det i begrunnelsen.

  «Med stø kurs og en vennlig hånd har årets redaktør vist seg som en sterk, ambisiøs og tilstedeværende leder som greier å prioritere, satse og få gehør og gjennomslag for sine tanker både oppover og nedover i organisasjonen. Og aldri før har hun og medarbeiderne nådd ut til flere eller hatt et bedre omdømme, ifølge opinionsmålerne,» skriver juryen.

  Årets hederspris gikk til Gry Egenes i Dagens Næringsliv, Årets meningsbærer ble Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, og Årets nyskaper ble Ida Eliassen-Coker, sjefredaktør i Altså.

  Helje Solberg kåret til årets redaktør
  Foto: Fredrik Hagen / NTB