Mette-Marit gruer seg til å se portrett-programmet om seg selv

Nesten én million nordmenn så første del av NRK-portrettet med kronprinsesse Mette-Marit søndag kveld. Selv må hun å stole på ektemannen Haakons dom.

Kronprinsesse Mette-Marit i Miami

Kronprinsesse Mette-Marit var i helgen i Miami for å åpne den nye sjømannskirken som er oppkalt etter henne, og har derfor ikke fått se programmet som ble sendt på NRK søndag kveld.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Kronprinsparet på fjelltoppen Pika i Hedmark

NRK har fulgt kronprinsesse Mette-Marit tett i to år. Resultatet vises i portrettet som sendes over to søndager.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kronprinsessen har nemlig ikke sett programmet før det ble sendt på TV.

– Kronprinsen har fått lov til å se på det, og han sier at han kjenner meg igjen. Så jeg får stole på det, sier hun til NRK.

Les også: Kong Harald om Mette-Marits åpenhet: – Det var utrolig tøft gjort

Nett-TV: Se «Kronprinsesse Mette-Marit» del 1 her

Hyggelig og krevende

Første del ble vist søndag kveld, og hele 909.000 seere fikk med seg det timeslange programmet som viste kronprinsfamilien både i hverdagslige og jobbmessige sammenhenger, samt intervjuer med Mette-Marits nærmeste familie og venner.

– Det har vært spesielt å jobbe så tett med noen som har fått følge meg i to år. Det har vært veldig hyggelig, og samtidig ganske krevende i noen situasjoner, men jeg tror det blir et veldig fint prosjekt.

– Gruer du deg til å se det?

– Ja, det må det være lov å si det, ja.

Les også: – Jeg har funnet min plass

Les også: – Pappa var et stort forbilde for meg

Trosser staben og UD

Andre del av portrettet vises søndag 27. november. Da får TV-seerne være med kronprinsessen på jobb på Slottet, og på reiser i inn- og utland. I tillegg får vi se flere nye sider ved den vanligvis blide sørlandsjenta, blant annet når hun trosser både staben og UD.

Søndagens seertall ga en seerandel på hele 48 prosent.

«Kronprinsesse Mette-Marit» var likevel ikke ukens mest sette program – på topp troner som vanlig «Nytt på Nytt» (1.265.000 seere) og «Skavlan» (921.000 seere).

Video Kronprinsessens nærmeste om henne

Kronprinsessens nærmeste om henne

Kulturstrøm

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.