Mette-Marit eneste europeer i klassen

Unge ledere fra hele verden har vært Mette-Marit sine medstudenter. De siste to ukene har kronprinsessen studert ved verdens beste universitet.

Video Mette-Marit på skolebenken igjen

Til sammen 190 personer fra 65 land har vært med på det samme kurset som Kronprinsesse Mette-Marit.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Det er mange ting jeg kan være åpen om i denne gruppa, som jeg kanskje ikke kunne vært like åpen om hjemme i Norge.

Kronprinsesse Mette Marit har de siste to ukene besøkt skolebenken i USA for et kurs i «Internasjonal ledelse og offentlig politikk i det 21. århundre».

Ifølge Kongehuset var utdanning, miljø, helse, utvikling og sikkerhet noen av temaene som ble tatt opp.

Ikke først i familien

Kurset arrangeres av «Young Global Leaders», et eksklusivt nettverk av ledere under 40 år. Sjefer fra Google og Facebook, redaktører og Spanias forsvarsminister er noen av medlemmene i nettverket hvor både kronprinsen og kronprinsessen er med.

– I min studiegruppe er jeg den eneste europeeren, så jeg lærer veldig mye av å få et annet blikk på min egen verden.

Kronprinsessen forteller at hun selv har flere grunner til å gå på kurset.

– Først og fremst er det en mulighet til utvikling, og for å utvikle meg selv som leder. Samtidig vil jeg få mer kunnskap om de feltene jeg jobber med offisielt.

Kronprins Haakon

Kronprins Haakong var medlem av Young Global Leaders fra 2005 til 2010.

Foto: PIERRE VERDY / AFP

Selv om kurset er eksklusivt, er Mette-Marit ikke den første i familien som har deltatt. I 2008 gikk Kronprins Haakon gjennom det samme kurset ved verdens beste universitet.

Tilbake til BI

Nå som kronprinsessen er ferdig ved Harvard, skal hun fortsette å studere ved Handelshøyskolen BI. Der har hun studert siden 2008, og tar for tiden faget «Teamledelse og lederteam»

Se film fra kronprinsessens første skoledag:

Video nsps_upload_2008_11_24_11_35_24_1792.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hun har tidligere også studert ved School of Oriental and African Studies i London, Høgskolen i Agder og Universitetet i Oslo.

Kulturstrøm

 • Fant 2.400 år gammelt skipsvrak

  Det greske skipsvraket fra år 400 før Kristus ble funnet så godt som intakt i Svartehavet av marinbiologer, fordi det har ligget på rundt 2 kilometers havdyp. På så stort dyp er vannet nesten helt fritt for oksygen, noe som gjør at organisk materiale kan bevares i tusenvis av år. – Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i gammel tid, sier John Adams fra University of Southampton. Han er teamleder for britisk-bulgarske Black Sea Maritime Archaeology Project som ved hjelp av fjernstyrte kamerasystemer utviklet for olje- og gassvirksomhet offshore, har funnet mer enn 60 skipsvrak etter å ha gransket 2.000 kvadratkilometer havbunn.

  Skipsvrak i Svartehavet
  Foto: HO / AFP
 • Facebook er bortkasta tid

  Å diskutere på Facebook kan være meningsløst. Det mener sosiale medier-ekspert Hans Petter Nygård-Hansen. Selv om vi debatterer som aldri før i sosiale medier, kan Nygård-Hansen vise til amerikansk forskning, som konkluderer med at svært få endrer mening etter en Facebook-diskusjon.

 • Ny Cosby-rettssak avvist

  Dommer Steven O'Neill i den amerikanske delstaten Philadelphia har avvist voldtektsdømte Bill Cosbys (81) krav om ny rettssak. Komikeren er dømt til mellom tre og ti års fengsel for å ha dopet ned og voldtatt Andrea Constand i 2004.

Flere kulturnyheter