Mette-Marit eneste europeer i klassen

Unge ledere fra hele verden har vært Mette-Marit sine medstudenter. De siste to ukene har kronprinsessen studert ved verdens beste universitet.

Video Mette-Marit på skolebenken igjen

Til sammen 190 personer fra 65 land har vært med på det samme kurset som Kronprinsesse Mette-Marit.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Det er mange ting jeg kan være åpen om i denne gruppa, som jeg kanskje ikke kunne vært like åpen om hjemme i Norge.

Kronprinsesse Mette Marit har de siste to ukene besøkt skolebenken i USA for et kurs i «Internasjonal ledelse og offentlig politikk i det 21. århundre».

Ifølge Kongehuset var utdanning, miljø, helse, utvikling og sikkerhet noen av temaene som ble tatt opp.

Ikke først i familien

Kurset arrangeres av «Young Global Leaders», et eksklusivt nettverk av ledere under 40 år. Sjefer fra Google og Facebook, redaktører og Spanias forsvarsminister er noen av medlemmene i nettverket hvor både kronprinsen og kronprinsessen er med.

– I min studiegruppe er jeg den eneste europeeren, så jeg lærer veldig mye av å få et annet blikk på min egen verden.

Kronprinsessen forteller at hun selv har flere grunner til å gå på kurset.

– Først og fremst er det en mulighet til utvikling, og for å utvikle meg selv som leder. Samtidig vil jeg få mer kunnskap om de feltene jeg jobber med offisielt.

Kronprins Haakon

Kronprins Haakong var medlem av Young Global Leaders fra 2005 til 2010.

Foto: PIERRE VERDY / AFP

Selv om kurset er eksklusivt, er Mette-Marit ikke den første i familien som har deltatt. I 2008 gikk Kronprins Haakon gjennom det samme kurset ved verdens beste universitet.

Tilbake til BI

Nå som kronprinsessen er ferdig ved Harvard, skal hun fortsette å studere ved Handelshøyskolen BI. Der har hun studert siden 2008, og tar for tiden faget «Teamledelse og lederteam»

Se film fra kronprinsessens første skoledag:

Video nsps_upload_2008_11_24_11_35_24_1792.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hun har tidligere også studert ved School of Oriental and African Studies i London, Høgskolen i Agder og Universitetet i Oslo.

Kulturstrøm

  • Scenerøyk gjør musikere syke

    Én av fem musikere i orkestergraven hos Den Norske Opera og Ballett blir sykemeldt på grunn av røyk som brukes som effekt på scenen, skriver Klassekampen. Flere mener de har utviklet astma i voksen alder fordi de blir utsatt for store mengder scenerøyk.

  • Krigshelt i Brage-nominert bok døde

    Norges siste grenselos, Åge Aulie, døde onsdag. Han var hovedinformant for boka «Grenselosene» av Hege Kofstad. Aulie deltok aktivt i boklanseringen med godt besøkte foredrag. Han rakk å oppleve at boka ble nominert til Brageprisen. Aulie begynte som grenselos som åtteåring og ble 85 år gammel.

  • Markusplassen stengt grunnet flom

    Ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, har valgt å stenge Markusplassen som følge av den høye vannstanden i byen. Han mener storflommen er en helserisiko for innbyggerne og anbefaler folk å unngå å reise. Vannstanden er nå 153 cm over normalnivå.