Hopp til innhold

Mette-Marit åpnet bibliotek: – Privatskole snakker jeg ikke om i dag

Kronprinsette Mette-Marit nektet å kommentere privatskolesaken da hun i dag åpnet sitt friluftsbibliotek i Dronningparken.

Kronprinsesse Mette-Marit ville ikke kommentere kritikken rundt kronprinsparets privatskolevalg da hun i dag åpnet et utendørsbibliotek i Dronningparken.

I dag og i morgen er lysthuset i Dronningparken i Oslo innredet som et midlertidig bibliotek, etter initiativ fra kronprinsesse Mette-Marit.

– Først og fremst er dette et tiltak for å stimulere til leselyst, sa kronprinsessen da hun åpnet utendørsbiblioteket i morges.

Hun fikk også spørsmål fra pressen om kritikken som har kommet etter at kronprinsparet valgte å ta barna ut av den offentlige skolen.

– Det svarer jeg ikke på i dag. Vi er her for noe helt annet, svarte hun kontant på spørsmålene.

Utvalg basert på tips

Bibliotekprosjektet i parken er en forlengelse av kronprinsessens litterære togreise fra tidligere i år.

Utvalget i det midlertidige biblioteket består av tipsene kronprinsesse Mette-Marit fikk på Twitter via emneknaggen #minbok i løpet av togturen, i tillegg til noen av hennes egne favorittbøker.

– Vi fikk inn over 400 tips fra folk via sosiale medier som fulgte litteraturtoget. De bøkene har Deichmanske bibliotek tatt med seg hit i dag, sier kronprinsessen.

Hun oppfordrer til at folk låner bøker i lysthuset og leser dem mens de slapper av i parken.

– Det er hyggelig at folk kommer innom og får seg noen lesetips til sommeren, og låner med seg en bok i parken hvis været er fint. Parken er en liten perle i Oslo, og jeg er glad for å kunne lage litt liv her.

Saken fortsetter under videoen.

Kronprinsesse Mette-Marit åpnet torsdag et friluftsbibliotek i Dronningparken. Se intervju.

– VIL STIMULERE TIL LESELYST: Se intervjuet med kronprinsesse Mette-Marit om friluftsbiblioteket i Dronningparken.

Skal lese japansk litteratur

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte pressen at hun så fram til å lese mye japansk litteratur i sommer.

– Jeg har ennå ikke hatt min årlige tur til bokhandelen, men det ligger mange japanere og venter på meg på hytta, sa hun og lo.

– Er noen av kronprinsessens favorittforfattere representert i lysthuset?

– Ja, flere av dem. Jeg har så mange favoritter, det er vanskelig å trekke ut noen få. Jeg leser veldig mye forskjellig. Men skal jeg trekke ut én, må det bli Philip Roth, avsluttet hun.

Biblioteket i Dronningparken er som nevnt åpent i dag og i morgen. Bøkene kan lånes innenfor parkens åpningstid mellom klokka 7 og klokka 20 og leveres tilbake når parken forlates.

LES OGSÅ:

En femtiårsjubilant var blant de første besøkende i kronprinsesse Mette-Marits friluftsbibliotek. Se kronprinsessens møte med henne.

STARTET BURSDAGEN MED BØKER: Femtiårsjubilant Cathrine Næss var den første besøkende i friluftsbiblioteket. Se kronprinsessens møte med henne.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.