NRK Meny
Normal

Metadata

Hva er metadata, og hvordan vil det forandre din hverdag?

Metadata
Foto: NRK

I dag vet de færreste hva som ligger i begrepet metadata, men det vil neppe vare særlig lenge. Elektronisk uthenting av metadata basert på innholdet i lyd og bildefiler vil forandre vår mediehverdag totalt; - på godt og vondt.

Bruken av metadata på nye måter er i ferd med å skape et nytt internett, av mange omtalt som Web 2.0. Nye teknologier for uthenting av metadata basert på innholdet i lyd og bildefiler vil forandre vår mediehverdag totalt.

Brukerprofiler basert på logging av medievaner gir oss en enkel adgang til medieinnhold vi liker å se og høre på, men det skaper også store muligheter til å overvåke våre medievaner. Dette stiller helt andre krav til vår bevissthet om vår rolle som nettbrukere.

Forskere over hele verden jobber nå med å lage teknologi som kan analysere og beskrive innhold i lyd og bildefiler. Målet er å åpne for frie innholdsbaserte multimedia-søk på samme måte som moderne søkemotorer har åpnet for frie søk etter tekstdokumenter på internett.

Hør: Kurer 63: Metadata  (Sendt 24.02.07)

Kurer NRK P2 

 

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK