Hun er Mesternes Mesters «mamma»

KALAMATA (NRK): – Nordmenn er kjent for å måtte dras til legen. Deltakerne i Mesternes Mester er ingen unntak, sier sykepleier Caroline Sällbom som fungerer som støtteapparat for gjengen på tur.

Sykepleier steller sår hos idrettsutøver

HELE GJENGENS «MAMMA»: Svenske Caroline Sällbom tar seg av deltakerne i Mesternes Mester. Her får den tidligere snowboardstjerna Helene Olafsen stelt et sår.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Hun vasker, plastrer og trøster. Som sykepleier har svenske Caroline Sällbom ansvar for alle som jobber med Mesternes Mester, både utøvere og crew, 56 stykker for å være helt nøyaktig.

Smilende kvinne i hvitt

EN FANTASTISK FLINK SYKEPLEIER: Slik omtales svenske Caroline Sällbom av deltakerne i Mesternes Mester. – Drømmejobb, sier hun selv.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Plaster og is

Har noen fått seg en knekk, er det hun som hjelper dem på bena. Hun er der med plaster og is og sørger for at alle får i seg nok vann. Ifølge utøverne er det litt som å ha med seg «mamma» på tur.

Mann med bar overkropp og armen i bind

SYKKELULYKKE: Odd Sørli måtte ut av konkurransen på grunn av en dramatisk sykkelulykke. Han fullroser Caroline Sällbom.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Hun er ekstremt profesjonell. Hun var med meg i ambulansen til sykehuset, passet på at jeg slapp å vente på undersøkelser og at jeg fikk lege med en gang, sier alpinist Odd Sørli, som måtte ut av konkurransen som nummer to på grunn av en dramatisk sykkelulykke.

– Hun er et fantastisk menneske, som vi alle er blitt veldig glade i, sier langrennsløper Anita Bonden Moen.

Litt «mamma» på tur

Smilende mann foran greske ruiner

HUN PASSER PÅ OSS: Sier tidligere skihopper Anders Jacobsen om sykepleier Caroline Sällbom.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Også tidligere skihopper Anders Jacobsen er full av lovord om den svenske sykepleieren:

– Caroline er et fantastisk flott menneske. Hun har passet på oss her fra dag én. Det har vært litt «mamma» på tur, sier han.

– Det er veldig hyggelig å høre. Målet mitt er at alle som jobber med Mesternes Mester skal kjenne seg friske og tatt hånd om, for vi har jo bare en av hver, sier Sällbom til NRK.

Hele verden som arbeidsfelt

De vanligste skadene hun håndterer på settet er muskelstrekk, gnagsår og skrubbsår. De verste skadene denne gangen er de som oppsto under sykkelløpet.

– Det er et stort ansvar, men det er så nærme drømmejobben som jeg kommer, sier Sälbom, som er utdannet anestesisykepleier.

Vanligvis frilanser hun for storsykehus og private klinikker i Stockholm, men et par ganger i året jobber hun utenlands. Hun har også jobbet for svenske Robinson.

– Jeg har hele verden som arbeidsfelt og finner det utrolig stimulerende. Jeg samarbeider på telefon med en lege i Sverige om det skulle behøves, sier hun til NRK.

Viktig med støtteapparat

Smilende kvinne foran murvegg

VIKTIG: Det er viktig å ha noen rundt seg som ikke kun er opptatt av resultatet, sier tidligere håndballspiller, Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Alle utøverne NRK snakker med roser Caroline Sällbom i skyene for hennes innsats.

– Støtteapparat er viktig i idretten også. Det er viktig å ha noen rundt de som presterer, som ikke er opptatt bare av resultatet, sier håndballspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk, som har hatt flere møter med Sällbom.

I tillegg til svenske Sällbom bruker produksjonen lokale massører og fysioterapeuter og det de måtte trenger underveis ved behov.

Produsent Marit Aspen forteller at de allierer seg med politi- og ambulansepersonell hvis det er konkurranser som krever det ved gjennomføring.

– Vi har en lokal location manager som hjelper oss med alt vi måtte trenge og vi har tett kontakt med de ulike kommunene vi filmer i.

Du ser Mesternes Mester lørdag på NRK1 kl. 19.55. Du kan også se den her etter sendetid:

Norsk underholdningsserie. Hittil har deltagerne konkurrert jenter mot jenter og gutter mot gutter og alle mot alle, men nå er det laget som står i fokus når temaet er lagånd. Tre svært krevende øvelser venter de ni gjenværende deltagerne og det hele avsluttes med et svært dramatisk sykkelløp. Programleder er Dag Erik Pedersen. Sesong 8 (3:10)

Kulturstrøm

 • Fra jungeltelegraf til emneknagg

  For 20 år siden i dag skjedde skoleskytingen på Colombine High School. Fast Company sammenligner hvordan informasjonen kom ut den tragiske dagen og hvordan ordet deles i dag når det utenkelige ikke er utenkelig lenger. Kartet viser skyting på skoler i Nord-Amerika siden 1999.

  Interaktivt kart som viser skoleskytinger i Nord-Amerika siden 1999
  Foto: Esri/Arcgis
 • Se sendingen fra Sámi Grand Prix

  Direktesendingen fra SGP 2019 starter kl. 17.55 på nrk.no/sapmi. Sámi Grand Prix feirer 30 år og går av stabelen i Báktehárji i Kautokeino påskeaften. Konkurransen er i to deler, joikedelen og sangdelen. Ti joikere og seks artister/grupper deltar.

  SGP
  Foto: grafikk Nils Egil Gaup / NRK