Ovnsbakt fiskefilet:
4 personer
700 g renskåret fiskefilet
4 modne tomater
1 grønn squash
1 aubergin
4 ss olivenolje
Saus:
100 g smør
1 ss sitronsaft
1 ss hakket persille
½ finhakket hvitløks fedd

Mesterkokk Harald Osa gir deg her gode tradisjonelle franske oppskrifter. (Foto: Nrk)
Slik gjør du:
Fiskefiletene vaskes og tørkes godt. Fisken skal nå legges i en smurt ildfast form i fire avlange porsjoner. For å få dette til må du eventuelt skjære fiskefiletene slik at det passer. Pensle filetene med olivenolje og krydre med salt og pepper.
Tomater, squash og auberginer skjæres i skiver som legges lagvis oppå fisken. Drypp grønnsakene med litt olje, salt og pepper.
Stekes i forvarmet stekeovn på 200 grader til fisken er ferdig. Sjekk med en spiss kniv i fiskekjøttet for å se at den er ferdig. Steketiden vil variere etter tykkelsen på fisk og grønnsaker.
Smøret til sausen has i en panne og skal varmes til det skummer og blir lysebrunt. Tilsett umiddelbart sitronsaft for å stoppe bruningen. Trekk av varmen og ha i hvitløk og persille. Sausen helles over fisken ved servering.

Volia! Grytekokt lammeknoke. (Foto: Nrk)
Grytekokt lammeknoke
4 personer
4 lammeknoker
Smør til bruning
150 g sjampinjong
15 stjerneløk
2 gulrøtter
½ sellerierot
4 fedd hvitløk
1 liten purreløk
4 laurbærblad
en kvast frisk timian
2 dl hvitvin
2 ss frisk hakket persille

Du skal brune lammeknokene godt på alle sider. (Foto: Nrk)
Slik gjør du:
Start med å brune lammeknokene godt på alle sider. Krydres med salt og pepper. Alle grønnsakene renses, sjampinjongene kan være hele hvis de er små, stjerne løken skal være hel, gulrot og selleri stykkes i grove biter, hvitløken finhakkes og purren skjæres i pene serveringsstykker.
Lammeknokene has over i en gryte hvor alle får plass i bunn – gryten bør ikke være for stor. Hvitvin og alle grønnsakene med unntak av purren has i gryten sammen med laurbær og timian. Tilsett vann slik at det dekker grønnsakene og kjøttet. Gis et oppkok og kokekraften smakes til med salt og pepper. Legg på lokk og sett gryten på rist midt i forvarmet stekeovn på 180 grader. Koketiden vil variere noe etter størrelsen på knokene men normalt er de ferdige etter ca 1 ½ time. Sjekk gjerne med en kniv – kjøttet skal løsne fra bena når det er ferdig.
Bruk en stor skje og løft knokene over på tallerken eller serveringsfat. Kraften kan hvis ønskelig jevnes med maisenna utrørt i kaldt vann eller serveres slik den er. Rett før servering haes purreløken i gryten – gis et oppkok og saus og grønnsaker helles over kjøttet – dryss med persille og server rykende varmt.