Hopp til innhold

Mest spent på de etablerte forfatterne

NRKs bokanmeldere har store forventninger til de norske bokutgivelsene denne høsten.

NRKs bokanmeldere Anne Cathrine Straume og Marta Norheim har store forventinger til Tiller

Bokanmelder Anne Cathrine Straume og Marta Norheim gleder seg til bokhøsten

Foto: Kristin Vold / NRK

"Innsirkling 3" av Carl Frode Tiller

«Innsirkling» av Carl Frode Tiller.

Vigdis Hjorth fikk Gyldendalprisen i 2011 for sitt forfatterskap

Vigdis Hjorth fikk Gyldendalprisen i 2011 for sitt forfatterskap

Foto: NRK

Vigdis Hjorth skriver bare bedre og bedre, sier Straume.

Hanne Ørstavik
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Hans Fredrik Asbjørnsen
Mitt privatliv av Tomas Espedal
Foto: Gyldendal
De som ikke finnes av Simon Stranger
Foto: CAPPELEN DAMM
Primitive pungdyr av Arne Svingen
Foto: Gyldendal
Øye og virkeligheten av Kolbein Falkeid
Foto: CAPPELEN DAMM
Kolbein Falkeid

80 år gamle Kolbein Falkeid gir ut ny diktsamling

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Manillahallen av Ruth Lillegraven
Foto: Tiden Norsk Forlag

Rydd bokhyllene, for nå er bokhøsten her og som vanlig preges den av mange nye norske utgivelser. Og det er de etablerte forfatterne som NRKs bokanmeldere Anne Cathrine Straume og Marta Norheim er aller mest spente på.

På toppen for dem begge troner Carl Frode Tiller. 18. august gir han ut "Innsirkling 3".

De to første bøkene var usedvanlige velskrevne bøker. Jeg er veldig spent på denne sisten boken i det som han selv har sagt skal være en trilogi. Tiller er så god til å fortelle historien sett gjennom de forskjellige karakterene sine. Han går langt inn i det psykologiske spillet mellom karakterene, sier Anne Cathrine Straume.

Boken handler om David, som har glemt alt.

David blir det tomme sentrumet som de andre sirkler rundt, og dette gjør Tiller så gjennomført. Denne boken gleder jeg meg stort til, sier Nordheim.

Både hun og Straume berømmer at Tiller har brukt lang tid mellom bøkene. Den forrige boken, "Innsirkling 2" kom ut i 2010.

– Det virker som om Tiller kjører sitt eget løp og det er bra.

Bedre og bedre

Blant de andre forfatterne som Straume og Norheim har aller størst forventninger til er Vigdis Hjorth, Tomas Espedal, Hanne Ørstavik og Terje Holtet Larsen.

I september kommer Hjorth ut med romanen "Et norsk hus". Her beskriver hun en kvinne som leier ut deler av huset sitt til noen polske leietagere og hvor det oppstår en konflikt.

Viktige romaner

– Vigdis Hjorth skriver nå viktige romaner. Den forrige boken hennes het "Leve posthornet!", som tar utgangpunkt i EUs tredje postdirektiv, noe som kunne se ut som skikkelige tørre greier.

– Men så greier hun å gjøre det både interessant og komisk. Hun tar opp aktuelle politiske problemstillinger på en morsomt måte. Og så pirker hun i den norske selvgodheten, poengterer Norheim.

Prøver ut nye ting

Hanne Ørstavik sin nye bok "På terrassen i mørket" er begge to også veldig spente på.

- Ørstavik er en veldig ujevn forfatter. Hun hadde en god bok i fjor "Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux". Så det blir spennende å se hvordan denne nye blir, sier Norheim.

Straume mener det alltid er interessant å følge med på hva Ørstavik skriver.

– Hun er en forfatter som hele tiden prøver ut nye ting i forfatterskapet sitt.

Norheim gleder seg også til Terje Holtet Larsen sin nyeste roman, som kommer i september.

– Hør på tittelen da: "Kjærlighet mellom intelligente menn", tittelen i seg selv gjør at jeg gleder meg til den boka.

Flere selvbiografier

Begge anmelderne har lagt merke til at det også denne høsten kommer flere selvbiografiske bøker.

– Den som trekker det lengst er Tomas Espedal. I midten av oktober kommer han med "Mitt privatliv: Liv og kunst. Liv som kunst" der han skriver og viser bilder av sitt eget liv.

– Det kommer flere bøker der utgangspunktet er hentet fra forfatterens eget liv, men det spennende er å se om det blir litteratur av det, om de greier å løfte stoffet opp. Blir det en roman eller blir det memoarer, det er spørsmålet, humrer Straume.

Ikke navlebeskuende

Marta Norheim er ikke enig med de som kritiserer selvbiografiske romaner for å være navlebeskuende.

Er det godt skrevet kan de fortelle oss mye om livet og det å være menneske, det som ligger bak valgene som vi tar.

– Men det er jo en god del samtidsproblematikk som flere kunne skrevet om, den norske oljen for eksempel.

Papirløse

Når det gjelder å ta tak i politiske temaer trekker Straume fram Simon Stranger, som i høst gir ut ungdomsromanen «De som ikke finnes»

– Den handler om papirløse og er et imponerende arbeid med å sette søkelys på urettferdighet, utbytting av fattige, billig arbeidskraft og flykninger.

Lo så jeg hikstet

En av høstens andre barnebøker som Straume vil trekke fram er "Primitive pungdyr" av Arne Svingen. Den handler om Dick som har bestemt seg for å sette en uslåelig rekord, nemlig å bli verdens mest negative person.

- Da jeg leste den her om dagen tok jeg meg selv i å le høyt, nesten hikste, og det skjer ikke så ofte. Den er hysterisk morsom, litt sånn Klaus Hagerup-aktig.

Stor lyrikkhøst

Til slutt nevner begge to at det er flere sterke lyrikere som gir ut bøker i høst. Blant de som gir ut nye dikt er 80 år gamle Kolbein Falkeid. 26.august kommer hans bok "Øyet og virkeligheten" ut.

– Dette blir spennende. Han er en høyt elsket og en folkekjær poet. Han skriver fine og kloke ting om hverdagen.

Dristig

Straume og Norheim vil også trekke fram Ruth Lillegraven sin bok "Manilahallen", som forteller historien til Birgit og som er skrevet som dikt.

Her henger alle diktene sammen slik at de utgjør en historie. Det er veldig dristig.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)