Hopp til innhold

Merkel åpner for straffeforfølgelse av Erdogan-satire

Tysklands statsminister sier hun går med på Tyrkias forespørsel om å straffeforfølge den tyske satirikeren som har harselert med president Recep Tayyip Erdogan.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har kalt diktet til Böhmermann for fornærmende.

Foto: Thibault Camus / Ap

Merkel medgir at det blant regjeringsmedlemmene i koalisjonen hennes har vært forskjellige syn på hvordan saken skal takles.

Hun legger til at Tyrkia må respektere ytrings- og pressefrihet.

Satirikeren Jan Böhmermanns tv-innslag har forårsaket en diplomatisk floke mellom Tyskland og Tyrkia etter at han torsdag 31. mars leste opp et dikt med tittelen «Ærekrenkende» på det satiriske tv-programmet Neo Magazine Royale på ZDF.

– Ikke rart komikere tar tak i dette

I diktet hevder Böhmermann blant annet at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sex med dyr og barn. Bakgrunnen for diktet var Erdogans protest mot et satireinnslag i en annen tysk TV-kanal, ifølge NTB.

Eirik Bergesen

Eirik Bergesen sier det er overraskende at Merkel bøyer under for presset fra Tyrkia.

Foto: privat

Satiriker og tidligere diplomat, og nåværende leder for Europabevegelsen i Oslo, Eirik Bergesen, sier at Merkels valg er veldig overraskende og viser hvilket trykk Tyrkia nå legger på EU og Tyskland.

– Situasjonen er også slik at dersom Tyrkia ikke får de milliardene som Tyrkia-avtalen krever og ikke for forsikringer om EU-medlemskap, så vil de slippe inn flyktninger til Europa og skape kaos, sier han til NRK.

– Da er det ikke rart at komikere som meg tar tak i dette, men det er ganske oppsiktsvekkende at politikere lar seg bøye under for dette presset.

Lite brukt tysk paragraf

Mandag denne uka krevde tyrkiske myndigheter at Böhmermann blir straffeforfulgt for det sjikanerende diktet.

En lite brukt tysk lovparagraf åpner for straff på inntil ett års fengsel for fornærmelser mot utenlandske statsledere. Det er denne lovparagrafen som Erdogan nå vil benytte seg av.

Merkel sier fredag at regjeringen i Tyskland skal legge fram et forslag om å endre nettopp denne loven.

Jan Böhmermann

ERDOGAN I HÆLENE: Diktet Böhmermann leste opp, var ment som et stikk til Erdogan, som forrige måned kalte Tysklands ambassadør til Ankara inn på teppet i protest mot et annet satireinnslag.

Foto: HENNING KAISER / Afp

I mellomtiden har ikke Merkel noe annet valg enn å åpne for å straffeforfølge satirikeren dersom hun skal følge tysk lov, skriver nyhetsbyrået Ap. Nå er det opp til tyske påtalemyndigheter å avgjøre om Böhmermann skal straffeforfølges.

Bergesen mener Merkel nå famler veldig politisk. Hun var den som åpnet for å ta imot mange flyktninger. Så fikk hun EUs medlemsland mot seg og da fungerte ikke den politikken, sier han.

– Siden har hun delvis prøvd å reversere det uten å kunne kompensere for fallet i meningsmålingene sine, fortelle Bergesen.

– Hun lytter nok veldig til hva det tyske folket sier nå, så får vi se om de blir kritiske til henne etter dette.

– Kinkig sak

Også Anine Kierulf, postdoktor ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, mener denne saken nå blir problematisk for den tyske statsministeren.

– Det framstår som en kinkig sak for Merkel. For dette er et juridisk spørsmål, ikke noe politisk spørsmål. Derfor kan man også argumentere for at saken burde avgjøres av retten, ikke av politikere, sier hun til NRK.

Anine Kierulf

NÆRTAGENDE: Denne saken forteller oss først og fremst at president Erdogan er veldig nærtagende, sier ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.

Foto: Mariam Nauman Javed/Pål Solum / NRK

Kierulf, som blant annet jobber med ytringsfrihet og menneskerettigheter, tror ikke Böhmermann vil bli dømt dersom saken kommer opp for retten.

– Etter min kjennskap til europeisk jus, så tror jeg ikke han vil bli dømt. I alle fall ikke dersom den går et stykke opp i rettssystemet. Ut fra konteksten diktet ble framført, så er det politisk satire som er vernet av ytringsfriheten, sier Kierulf.

– Erdogan gjør alt for å undertrykke kritikk

Mange tyskere har beskrevet Böhmermanns dikt som usmakelig, og Merkel har omtalt diktet som hensiktsløst og støtende. Saken har utløst debatt om grensene for ytringsfrihet i Tyskland. Saken har også dreid over på spørsmål rundt EU-returavtalen som er inngått med Tyrkia. Kritikere av avtalen mener europeiske ledere i desperasjon etter å kvitte seg med flyktninger har gitt etter for Erdogans krav.

Erdogan er for øvrig kjent for ikke å godta kritikk. I Tyrkia er det åpnet etterforskning av nesten 2.000 saker om «fornærmelser» mot presidenten siden 2014.

Selv om Böhmermann nå opplever et større press enn det han hadde regnet med på forhånd, er det ingenting sammenlignet med det hans kolleger i Tyrkia må gå gjennom, sier Bergesen.

– Et titalls journalister, hvorav også noen satirikere sitter i fengsel. Noen av dem står overfor livstidsdommer, sier han.

– Reporters Without Borders ranker jo Tyrkia som 149 av 150 land i sin pressefrihetsindeks. Så det er helt åpenbart at Erdogan gjør det for å undertrykke kritikk.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.