NRK Meny
Normal

Mer enn bare pen

Paul Newman så for seg sin egen gravsten: "Her ligger Paul Newman som døde, mislykket fordi øynene hans ble brune"...

Paul Newman
Foto: HO / REUTERS

Noen påstår at Paul Newman var så klassisk vakker at det skygget for skuespillerkunsten.

Han ble nominert 7 ganger før han vant Oscar, med den åttende filmen, og han sier det var som å jage en vakker kvinne i 80 år.

- Når hun endelig gir etter er du lei og takker nei, har han uttalt.

Kvinnebedårer

Paul Newman som Eddie Felson i The Color of Money.

Paul Newman som Eddie Felson i The Color of Money.

Foto: Scanpix

Hans strålende blå kvinnebedårende øyne er de mest berømte i filmhistorien. Det var ikke Newman spesielt begeistret for. Mannen har sukket tung mange ganger.

- Jeg ser for meg min gravskrift: Her ligger Paul Newman som døde mislykket fordi øynene hans ble brune!

Newman ville helst huskes som en som forsøkte.

- Jeg håper jeg blir husket som en som forsøkte å hjelpe folk til å kommunisere bedre. En som forsøkte å finne litt anstendighet i sitt eget liv. En som anstrengte seg som menneske, en som ikke er selvtilfreds, sa han kort tid før han døde.

Trofast ektemann

Joanne Woodward var i 50 år, hvilket er ekteskapelig rekord i Hollywood. På kanten av skandale. Newman pleide å trekke på skuldrene, og et av hans mest kjente sitater er:

"Hvorfor spise hamburgere ute, når du har indrefilet hjemme?"

Paul Newman og Joanne Woodward

Paul Newman og kona Joanne Woodward.

Foto: AFP / AFP

En perfeksjonist

I filmhistorien kom Paul Newman etter James Dean, og var ikke like rå som Marlon Brando. Han spilte helst opprørske roller som reflekterte hans eget politiske syn, og hans egen tid: det opprørske 60 og 70 tallet.

Men det var på nippet at han ble skuespiller i det hele tatt.

Filmdebuten kom i 1958, med ”The Silver Chalice”. Det ble en dundrende fiasko. Skamfull rykket han inn en annonse i avisene og ba om offentlig unnskyldning for elendig rolleprestasjon.

I fjor, i en alder av 82 år, sa han takk for seg som skuespiller, fordi han ikke lenger klarte å jobbe på det nivået han ønsket.

Berømt "statsfiende"

Paul Newman

En eldre Mr. Newman med sin hund.

Foto: STAN HONDA / AFP

Paul Newman var filantrop, en ivrig samfunnsdebatant, støttet homofiles rettigheter. I tillegg var han stolt over å stå på Nixons liste over ”berømte statsfiender” under Watergate skandalen.

Han har protestert mot dødsdommer og klaget på avviklingen av eiendomskatt for de rike. Han tjente seg styrtrik på salatdressinger, og ga bort hele overskuddet til gode formål.

- Det er pinlig at dressingen selger bedre enn filmene mine. Når man ser sitt eget ansikt på en flaske dressing, er det vanskelig å være selvhøytidelig, mente Paul Newman.

Og fortalte pressen:

- Jeg synes ikke det er noe eksepsjonelt eller nobelt å gi bort penger. Det er den andre holdningen som forvirrer meg!

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverden holder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix