Hopp til innhold

Menneskerettspris til NRK-journalister

NRK-journalistene Caroline Rugeldal og Janne Kjellberg tildeles Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister for dokumentarboken «Illegal. Papirløs i Norge».

Janne Kjellberg og Caroline Rugeldal

Fra venstre: Janne Kjellberg er journalist og jobber med kultur og samfunnsstoff i NRK P2. Caroline Rugeldal er utdannet sosiolog og jobber som vaktsjef i Dagsnytt 18, NRK. Begge har laget radiodokumentarer om papirløse for NRK.

Kjellberg og Rugeldal dokumenterer i «Illegal» hvordan papirløse lever i Norge. Juryen mener at forfatterne gir stemme til en marginalisert gruppe som risikerer mye ved å stå frem og fortelle sine egne historier.

Boken ble skrevet etter at Rugeldal og Kjellberg laget radiodokumentarene «Den hemmelige klinikken», «Hva skjedde med Saima» og «Rapport fra skyggelandet», som setter fokus på papirløse flyktninger.

Prisen deles ut hvert annet år til journalister som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

– «Illegal. Papirløs i Norge» er et viktig bidrag til økt åpenhet og debatt om konsekvensene av dagens politikk og praksis overfor asylsøkere med avslag, sier juryleder Ann-Magrit Austenå.

Ifølge juryen fyller boken en viktig journalistisk oppgave ved å holde det offentlige rom åpent for enkeltmenneskers historier, slik at det blir mulig å se og ta stilling til konsekvensene av den politikken som føres. I særlig grad er dette viktig etter lovendringene som gir utvidet adgang til å fengsle utlendinger uten gyldig opphold.

– Vi er utrolig stolte og glade, sier Kjellberg og Rugeldal, som ser prisen som en viktig anerkjennelse av arbeidet med å synliggjøre de mange tusen papirløse som lever i Norge.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)