Anmeldelse

Mennesker av språk og blod

I sin nye roman «Presens maskin» vil Gunnhild Øyehaug vise oss at mennesker i bøker består av både språk og blod.

Gunnhild Øyehaug

Like fiktivt som det er virkelig: Gunnhild Øyehaug åpner for at feillesninger kan få fatale følger i sin nye roman.

Foto: Kari Nygard Tvilde

«Presens maskin» bruker litt tid til å komme opp i turtall. Romanens premiss, at mennesker lever i parallelle dimensjoner, når alt ellers er så (bergensk) og gjenkjennelig, tar litt tid å bli vant med.

Feillesning med følger

Den unge kvinnen Laura, som vi møter i en litt sprukken leilighet på Møhlenpris i Bergen, har ingen mamma lenger. Moren heter Anna, er forfatter, og kom i skade for å misforstå et ord i en diktsamling av den finlandssvenske poeten Tua Forsström, da Laura var to og et halvt år gammel. Dette får fatale følger. Anna forsvinner rett og slett ut av livet til sin egen datter og starter et liv i en parallell dimensjon.

Dette grepet, som ikke er mer forbløffende enn når det regner katter i en roman av Haruki Murakami, er lett å forstå i overført betydning. Litteraturen er jo i seg selv en parallell virkelighet. Også livet selv kan iblant føles som om det pågår i flere virkeligheter samtidig. Man lever et liv, men er kanskje også deltagende i et annet liv et annet sted, for eksempel hos et menneske man var glad i, men mistet av ulike grunner.

Nødvendige liter blod

I «Presens maskin» skjer dette altså helt konkret. Men akkurat i det øyeblikk man begynner å pusle med overskriften «Fiffig språklek fra Nygårdshøyden og nærliggende bydeler», så tilfører Øyehaug teksten noen nødvendige liter blod. Vi ser en familie opplyst av det blå lyset fra mobiltelefonene – i hver i sin verden. Dette akk så gjenkjennelige tablået kobler Øyehaug opp mot det hun kaller den episke ursituasjonen, der folk forteller hverandre historier i det varme lyset fra et leirbål. Dermed er vi i full gang med den store samtalen om hva vi har og hva vi er i ferd med å miste.

Smart som faen

Etter et utall essays, noveller, dikt og tre romaner, fremstår Gunnhild Øyehaug som en av landets smarteste og kuleste forfattere. Hun bygger sitt helt egne univers fra Sunnmøre i nord til Bergen i sør, med innlagte svippturer til København. Hun plasserer oftest (litteraturelskende) og intenst reflekterende kvinner i hovedrollen, men er også omsorgsfull og skarp i sin skildring av menn.

Etter å ha valgt seg en jeg-forteller i sin forrige roman, «Undis Brekke», forteller Gunnhild Øyehaug atter i tredje person entall i «Presens maskin». Det er et lykkelig valg for Laura, Karl Peter, Anna, Josten, Elina og Peder, Sara og Bård, ja for alle de ulykkelige og tidvis lykkelige vi møter på boksidene. Vi ser de på akkurat passe avstand, der de strever med livet sitt. Lykkelig uvitende om at de ikke er annet enn fiksjon.

Passer for deg som

 • er lei av virkelighetsnære romaner

Kulturstrøm

 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

 • – Ytringsfrihet må veie tyngst

  EUs digitale lover må sikre medienes uavhengighet, sier Medietilsynet. Lovforslagets formål er vel og bra, ytrings- og pressefrihet må tillegges stor vekt, mener direktøren.

  – Desinformasjon og hatefulle ytringer kan være svært skadelig selv når den er innenfor loven, men risikoen i å gi for store fullmakter til å fjerne innhold, er etter vår vurdering for store. Hensynet til ytringsfriheten må veie tyngst, sier direktør Mari Velsand.

  Lovforslaget har som mål å viske ut juridiske skiller mellom varer, tjenester og innhold som tilbys online og offline, styrke den digitale konkurransen og øke brukernes sikkerhet på nett.

  Ambisjonen er å gjøre avstanden mellom mediebrukere og aktørene bak sosiale medier-tjenester mindre. Blant annet skal nasjonale myndigheter kunne kreve at ulovlig innhold fjernes raskere.

  – Loven bør tydeliggjøre at redaksjonelt innhold ikke skal kunne fjernes, verken av aktører som står bak sosiale medier eller av nasjonale myndigheter, sier Velsand.

Flere kulturnyheter