Hopp til innhold

Menn som hater kvinner

Vellaget underholdene filmatisering av en litterær suksess, men boken er best mener Nitimens anmelder.

Menn som hater kvinner
Foto: Knut Koivisto

Den danske regissøren Niels Arden Oplev har fulgt boken ganske trofast. Han er jo ekspert på krimserier for TV som ”Ørnen ” og ”Mordkommisjonen” - og filmen bærer litt preg av hans TV-talent.

Forenklet noe

Boken er komplisert. Det vrimler av personer og sidehistorier. Regissøren klarer å gjøre rede for disse og samler trådene. Svakheten er at vi kommer ikke personene så nære som vi gjør i boken. Det har noe med at Stig Larson er en fortellingens mester, hans stemme gir energi til handlingen.

Men filmen fungerer den. Dette er en vellaget underholdene film.

Grufulle hemmeligheter

Hovedpersonen er Mikael Blomqvist er en gravende journalist. Han er Sveriges siste idealistiske journalist. Han avslører en finansskurk i tidskriftet Millenium, men er blitt rundlurt og havner i retten dømt for injurier. Æren står på spill. Han får et tilbud fra den eldre industriherren Henrik Vanger, glimrende spilt av Sven Bertil Taube, om å finne en niese som forsvant for 40 år siden. Hun er muligens myrdet av et familiemedlem.

Med hjelp av den asosiale, voldelige, men geniale datahackeren Lisbeth Salander avslører Blomquist de mest grufulle hemmeligheter i familien Vanger, og blir nesten myrdet i prosessen.

(saken fortsetter under bildet)

Lisbeth Salander

Noomi Rapace gjør en utmerket rolletolkning av datahackeren Lisbeth Salander.

Foto: Knut Koivisto / Nordisk Film

Ikke for voldelig

Voldscenene er tonet ned i forhold til boken. De hører med til historien for det er sexsadisme og kvinnevold det dreier seg om.

Sexscenene er også tonet ned. Mikael Blomqvist er ikke lenger ivrig kvinneforfører og Casanova. Han spilles varmt, lunt, og smuldrende sexy av Michael Nyqvist. Jeg savnet han kollega og elskede Erika som spilles av Lena Endre. Hun spiller en nøkkel-rolle i boken, men er blitt en biperson i filmen.

Alt fokus zoomer inn på Lisbeth Salander og der gjør Noomi Rapace en fabelaktig innsats. I boken er hun jo en fantasifigur. Vi heier på henne, men er ikke sikre på om en slik person eksisterer. Rapace gjør henne troverdig og menneskelig og får frem både det sårbare og det farlige

Konklusjon: Boken er best, men dette er en bra film.

Terningkast 4

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober