NRK Meny
Normal

Menn i dress stengte TV-stasjoner

Menneskerettighetsorganisasjoner i Kongo protesterer etter at bevæpnede menn stengte flere TV- og radiostasjoner i landet denne uken.

Jean-Pierre Bemba

Opposisjonsleder Jean-Pierre Bemba eier TV- og radiostasjonene som ble stengt i Kongo denne uken. Her under presidentvalgkampen i 2006.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

De ansatte i flere private TV- og radiostasjoner trodde ikke sine egne øyne da de var på jobb tidligere denne uken. Pent antrukne menn i dress og slips troppet opp i redaksjonene og gav dem et ultimatum de ikke kunne protestere mot.

Redaktører og journalister fikk beskjed om å ta sendingene av lufta øyeblikkelig. Mennene bar håndvåpen og gav klart uttrykk for at disse kunne bli tatt i bruk.

Nå krever menneskerettighetsorganisasjoner i Kongo at president Joseph Kabila tar affære, og raskt får TV- og radiosendingene ut på lufta igjen.

Politisk motstander

TV-stasjonene Canal Kin Television (CKTV) og Canal Congo Television (CCTV), og radiostasjonen Radio Liberty Kinshasa (RALIK) som ble truet til å stenge, eies alle av tidligere visepresident Jean-Pierre Bemba.

Bemba er nå leder av det største opposisjonspartiet MLC (Movement for the Liberation of Congo). Ved forrige presidentvalg, tapte han mot sittende president Kabila .

I utlandet er Bemba mest kjent fordi han er under etterforskning av den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Jean-Pierre Bemba i ICC i Haag

Jean-Pierre Bemba er tiltalt for drap, voldtekt og plyndring i Den sentralafrikanske republikk, og i juli i år begynte rettssaken mot ham i den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Foto: ED OUDENAARDEN / AP

Tidlig valgkamp

Nå som Bembas stasjoner er blitt stengt, rettes mistanken mot regjeringskontorene i Kinshasa.

– Fra tid til annen mottar vi krav fra kommunikasjonsdepartementet, men de har aldri gitt oss et lignende ultimatum, forteller Stephane Kitutu, daglig leder av CCTV til nyhetsbyrået AFP.

Kitutu sier videre at de er blitt kritisert for allerede å ha startet valgkampen foran neste års presidentvalg i Kongo.

Regjeringen avviser involvering

Kommunikasjonsminister Lambert Mende skal ifølge Kitutu, ha fortalt til Bembas parti MLC, at regjeringen ikke var involvert i stengningen av stasjonene.

– Det er vanskelig å knytte stengningen av radio- og TV-stasjonene direkte til president Kabila og regjeringen. Det er såpass mange opposisjonelle i Kongo, at det også kan være andre grupper, som et mindre politisk parti, som står bak, sier Randi Solhjell, Kongoforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Ifølge Solhjell er det vanskelig å være journalist i Kongo. Først og fremst er det vanskelig å komme seg rundt, vanskelig å få tilgang på utstyr og det er også veldig lite opplæring i god uavhengig journalistikk.

– De fleste mediesentrene er laget for enten politiske, religiøse eller økonomiske interesser, forteller Solhjell.

Joseph Kabila

Menneskerettighetsorganisasjoner i Kongo krever at president Joseph Kabila griper inn og åpner stasjonene igjen. Her er presidenten under markeringen av at det er 50 år siden Kongo ble selvstendige 30. juni 1960.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Journalister trues

Selv om det er nokså uvanlig at menn i dress truer stasjoner til å kutte sendingene, har mange menneskrettighetsaktivister og uavhengige journalister blitt truet på livet dersom de sitter på viktig informasjon, ifølge Solhjell.

– Det siste året har flere journalister blitt drept på bakgrunn av spredning av informasjon og meninger.

Solhjell tror stengningen av stasjonene først og fremst vil føre til at færre vil få høre om Bembas parti. Hun har liten tro på at presidenten selv vil gripe inn uten sterkt press fra EU eller USA.

– Kongo er et svakt rettssamfunn og har et svakt statsapparat, så det er vanskelig å kreve at noe skal bli gjort.