Meningen med lidelse

Psykiateren Viktor E. Frankl skriver at vi er villige til å holde ut lidelsen – dersom vi klarer å finne en mening med den.
Det høres for godt ut til å være sant.
Men kanskje vi skal gi ham en sjanse?

Der Arme Poet
Foto: Wikipedia

Hør: Viktor E. Frankl og Booker Little

Der arme Poet
Jeg har likt bildet av den fattige poeten på bildet ovenfor siden første gang jeg så det på et postkort i Tyskland for mange herrens år siden. Så da jeg satte i gang med å notere noen stikkord til Viktor E Frankl og meningen med lidelse kom jeg i hu Carl Spitzwegs « Der arme Poet » fra 1839.

På en madrass rett på gulvet ligger han i intens konsentrasjon, på jakt etter noe som rimer på «Schmertz» - helt uten å besvære seg selv med tanker om han burde spise eller få orden på kvistværelset sitt. Kanskje er det en lus han har knepet mellom tommel og pekefingeren og studerer gjennom brillene på nesen?

På ryggen av ei av bøkene som ligger på gulvet står det «Gradus ad Parnassum» - «Trappetrinn til Parnasset.»

Dikteren lider ikke. Han fyller kladdeboka si og skal i Tidsskrift. Kanskje?

Et bra utgangspunkt
Spitzwegs bilde er et bra utgangspunkt, i hvert fall for et par summariske bemerkninger til dagens overskrift, meningen med lidelse.

På et elementært plan er spørsmålet enkelt. Vi skjønner fort at «brent barn skyr ilden.» - Du lærer å holde hendene unna kokeplata hvis du brenner deg på fingrene én gang.

Men barn som blir påkjørt av bussen? Hva skal vi lære av den lidelsen? Jordskjelv, lynsjing og klasebomber? Det må man kanskje være teolog for å klare å forsone seg med. Man må tro at vår mann Viktor E. Frankl har et forklaringsproblem.

Meningen
Kanskje vi må skille mellom sorgen og meningen? Sorgen er ikke til å unngå i et menneskeliv. Det sorgløse liv er ikke menneskets liv, tenker jeg. Selvsagt kan man være både sorgløs og ubesværet innimellom, men «under isen renner jo elva» som en venn av meg sier det.

Seneca hadde kontakt med en mor i Roma, hun hadde mistet sin eneste sønn, og sørget. Hun sluttet ikke å sørge, etter flere år var hun ennå i full oppløsning.

Da skrev han et brev til henne og framholdt at sorgen hadde en begynnelse og en ende. Han ville hun skulle tørke tårene og begynne på nytt. Han ville at hun skulle velge sorgen vekk. Han ville at hun skulle velge en ny mening og en ny retning i livet sitt. Velge vekk sorgen.

Viktor E. Frankl sikter til akkurat dette, tenker jeg. Valget hefter ved oss mennesker alltid – helt til vår siste time, da alle valg opphører og alle dører, unntatt én, er lukket. Man må tro at lidelsens mening består av muligheten til å velge.

Musikken
Det er den unge trompetlegenden Booker Little som gir oss stoff til noen tanker om jazzen i Studio Sokrates. Knut Borge presenterer to innspillinger med Booker og Max Roach – de av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Bookers Blues
2: Man of Words

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).