Mener TV 2s oppkjøp ikke vil bli stoppet

Medieeksperter tror ikke Konkurransetilsynet vil gripe inn i TV 2s oppkjøp av C More.

Stavanger 20141004.Eliteserien fotball 2014: Viking - MoldeVikings Osita Chikere går forbi Molde som jubler for seier etter eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Molde på Viking stadion. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

KAN FÅ RETTIGHETENE TILBAKE: Norsk fotball kan returnere til TV 2 etter to sesonger på C More hvis Konkurransetilsynet godkjenner TV 2s oppkjøpsplaner. Her siste serierunde i fjor høst – Molde-spillerne jubler for seriegull, mens Vikings Osita Chikere tusler av banen.

TV 2 er enige med betal-tv-selskapet C More om et oppkjøp.

Avtalen innebærer at TV 2 får rettighetene til både norsk, engelsk og spansk fotball.

Nå skal Konkurransetilsynet vurdere om oppkjøpet samsvarer med konkurranseloven.

Det vil det gjøre, tror redaktør Knut Kristian Hauger i bransjenettstedet Kampanje.

Knut Kristian Hauger, konstituert ansvarlig redaktør i Kampanje

TROR IKKE OPPKJØPET BLIR STANSET: Ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje.

Foto: Hilde Lillejord / Hilde Lillejord
Lasse Gimnes

– FOTBALLEN ER ALLEREDE SPREDT: Det mener kommunikasjonsdirektør Lasse Gimnes, som driver selskapet GimCom. Han var tidligere redaktør i Kampanje.

Foto: gimcom

– Jeg tror ikke at Konkurransetilsynet kommer til å gripe inn i denne saken. Det vil være utfordrende å definere og begrense markedet på et fornuftig vis, sier han.

– Fotballen er allerede delt

Hauger minner om at fotball-tv-markedet er preget av tidsavgrensede rettigheter, og at ting kan se helt annerledes ut om kort tid.

– Snakker vi om markedet for betal-tv for norsk fotball, betal-tv for fotball generelt eller betal-tv for sport? Dette er vanskelige avgrensninger, sier han.

Heller ikke kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes tror Konkurransetilsynet vil gripe inn.

– Fotballen er fordelt mellom flere aktører allerede: Champions League ligger hos MTG og SBS Discovery har landskamper, sier han.

– Hvis tilsynet skal stoppe oppkjøpet, må de argumentere med at det vil ødelegge konkurransesituasjonen. Det gjør det ikke slik jeg ser det, utdyper Gimnes.

Bestemmer seg innen 70 dager

Konkurransetilsynet har nå opptil 70 dager på å behandle saken, forteller avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Gjermund Nese

HAR 70 DAGER PÅ SEG: Konkurransetilsynets avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Foto: Marit Hommedal
Harald Strømme

VIL STOPPE OPPKJØPET: SBS Directory-sjef Harald Strømme.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Vi må vurdere om oppkjøpet begrenser konkurransen, altså om det går utover norske tv-seere. Da utreder vi saken i dialog med partene og aktører involvert i markedet, sier han.

SBS Discovery, som eier TVNorge og MAX, vil stoppe oppkjøpet.

– Det er viktig å opprettholde en fri og velfungerende konkurranse om sportsrettighetene i det norske markedet, sier administerende direktør Harald Strømme.

Han legger til:

– Vi har derfor allerede hatt et møte med Konkurransetilsynet der vi har bedt dem stanse transaksjonen.

Vil ikke si noe om utfallet

Gjermund Nese sier de skal ta hensyn til Strømmes bekymring.

– I alle sånne saker vil Konkurransetilsynet være opptatt av å lytte til aktører i markedet, og det er derfor naturlig at vi i denne saken hører på oppfatninger som TVNorge måtte ha.

Kan du si noe nå om hva du ser på som det mest sannsynlige utfallet?

– Nei, det kan jeg dessverre ikke gjøre, avslutter avdelingsdirektøren.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • Stilig film for Sopranos-fansen

  Mafiafilmen «The Many Saints of Newark» har mandag premiere på strømmetjenesten HBO Max. Filmpolitiets Sigurd Vik mener dette er en film «The Sopranos»-fansen selvfølgelig skal se. Terningkast 4.

  The Many Saints of Newark
  Foto: HBO