Hopp til innhold

– Vi har aldri for­holdt oss til arbeids­miljø­loven

Mangeårig filmarbeider Tormod Fuglestad forteller om en kultur der lange arbeidsdager er normen og respekten for arbeidsmiljøloven liten.

Tormod Fuglestad

BEKREFTER: Rekvisitør Tormod Fuglestad forteller om lange dager og liten respekt for arbeidsmiljøloven i norsk filmbransje.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– De forholdene vi har sett på «Snømannen» er helt vanlig i norsk filmkultur. Det er slik våre arbeidsdager er. Det er ikke noe spesielt med «Snømannen» på noen måte, dette har skjedd så lenge jeg har jobbet med dette, sier Tormod Fuglestad til NRK.

Han har jobbet som rekvisitør for norske film- og TV-produksjoner i en årrekke, og mener forholdene på «Snømannen»-innspillingen er typiske for norsk filmbransje.

Forholder seg ikke til loven

Forrige uke avslørte NRK at filmarbeidere som jobbet på innspillingen av «Snømannen» jobbet opp mot 190 timer overtid på en måned, langt mer enn det arbeidsmiljøloven tillater.

Fuglestad beskriver en kultur som sjelden forholder seg til arbeidsmiljøloven.

– Mine normalarbeidsdager begynner på 11-12 timer. Så går det opp til 18, 20, 25.

Den erfarne filmarbeideren forteller om en kultur der det å få opptakene i boks og filmen ferdig går fremfår alt annet, også arbeidsmiljøloven.

– Arbeidsmiljøloven forholder vi oss på en måte ikke til. Vi forholder oss til filmen, å få produktet ferdig og bildene tatt. Det trumfer alt annet, det trumfer familie, venner, sosialt liv.

Fuglestad forteller hvordan intense arbeidsøkter på filmsettet kjennes tydelig på kroppen.

– Hvis du jobber 30 timer i strekk, da er uka kjørt. Da er du ikke menneske igjen før neste helg. Du går rundt i en tåke på det verste. Det ødelegger jo hele sosiallivet ditt, fordi når helga kommer, vil du være helt alene under dyna eller i et mørkt rom.

Kjenner seg ikke igjen

Direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av en norsk filmkultur der arbeidsdager på over tolv timer er regelen heller enn unntaket.

Han tror ikke beskrivelsene av brudd på arbeidsmiljøloven handler om produsenter som er medlemmer hos ham.

– Dette stemmer ikke helt overens med inntrykket fra den organsiserte bransjen som jeg representerer. Det kan godt hende det finnes produsenter som går over tolv timer, men hvis det skjer, må Arbeidstilsynet varsles, slik at lovverket følges opp.

Urfjell mener hans medlemmer holder seg innenfor rammene i loven, og at norske produsenter så langt det er mulig unngår utstrakt bruk av overtid fordi det er dyrt.

Han medgir likevel at forholdene på norske filminnspillinger kan være tøffe for mange.

– Å være på filmsett er tøft. Det tar tid, det er arbeidskrevende, og det er store investeringer i sving. Men det er overkommelig å jobbe på norske filmsett, og det skal ikke være brudd på arbeidsmiljøloven, sier Urfjell.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.