NRK Meny
Normal

«Anorektisk»-forfatter om «To The Bone»: – Flere syntes den er svært triggende

Ingeborg Senneset, som var innlagt i tre år med anoreksi, mener den kritiserte Netflix-filmen «To The Bone» kan ha en smittende effekt for mennesker som sliter.

Fredag slapp Netflix sin nye egenproduserte film «To The Bone», som handler om en ung jente (spilt av Lily Collins) som utvikler anoreksi.

Historien beskriver hvordan hun legges inn til behandling og hvordan sykdommen berører hennes familie.

Film Review - To The Bone

SPISEVEGRING: Hovedkarakteren Ellen, spilt av Lily Collins, i den nye Netflix-filmen «To The Bone».

Foto: AP

Kritikk

Filmen har allerede fått enormt mye kritikk i utenlandsk presse, både i forkant av lanseringen og etter at filmen ble sluppet.

Flere mener filmen kan glamorisere og trivialisere spiseforstyrrelser. Blant dem er Dasha Nicholls, en kjent ekspert på feltet.

– Det kan se ut som om hovedkarakteren har en berikende opplevelse, som kan virke som en tiltrekkende måte å ta tak i indre konflikt. Det vil jeg advare mot, sier hun til The Guardian.

Netflix selv mener filmen kan bidra til å skape åpenhet og samtaler rundt lidelsen.

– Svært triggende

Journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset har skrevet boken «Anorektisk», etter at hun selv var innlagt med anoreksi. Senneset var alvorlig syk og var nær ved å dø av spiseforstyrrelsen.

ingeborg senneset

KRITISK: Journalist Ingeborg Senneset holdt på å dø av anoreksi. Senere har hun skrevet bok om temaet og deltatt i debatter rundt behandling av spiseforstyrrelser.

Foto: Maja Hattvang / Cappelen Damm

Nå har hun sett filmen «To The Bone» og er ikke særlig begeistret.

– Jeg har vært i kontakt med flere som syntes filmen er svært triggende, skriver hun i en SMS til NRK.

– Mener du da folk som sliter med spiseforstyrrelser?

– Ja.

– Men omtrent alt kan trigge, og man ikke kan la være å lage filmer som kan gjøre det, påpeker hun.

Blander stereotypier

Senneset mener filmen kan ha en smittende effekt.

– Men de gjør et hederlig forsøk på å unngå de mest åpenbare fellene, som å vise mye tall og vekt. Samtidig som kropp er mye i fokus. Myten om at spiseforstyrrelser er en vekt-, kropp- og matlidelse fikk ikke de store sprekkene av denne.

Hun syns for øvrig det var en dårlig film.

– Jeg er ingen filmanmelder, men jeg syns filmen var ganske dårlig. Den blander stereotypier og anstrengte ikke-stereotypier og har en merkelig slutt, skriver hun.

– Netflix mener filmen kan skape mer åpenhet rundt temaet. Hva tror du?

– Hvis en slik film kan starte samtaler er det positivt. Og det er veldig bra at de også viser en gutt som sliter med spiseforstyrrelser i filmen. Det har vi hørt for lite om tidligere.

NRK har vært i kontakt med Netflix Norge som viser til regissør Marti Noxons svar på kritikken:

«Etter å selv ha kjempet mot anoreksi og bulimi da jeg var yngre vet jeg godt hvor tøff den kampen er og hvor mye skam det fører med seg. Vi har vært i kontakt med flere som slet i researchen til denne filmen. Jeg vil understreke at hver persons kamp mot spiseforstyrrelser er forskjellige. Vi forteller bare én historie. Og ønsker med den å skape mer samtale rundt temaet.»

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP