Hopp til innhold

Trine Rein om de nye koronatiltakene: – Usikker på om jeg vil fortsette med det her

Flere store kulturarrangementer står nå i fare etter regjeringa la fram nye tiltak. – Igjen rammes kulturlivet hardest, mener Tone Østerdal i Norske konsertarrangører.

Trine Rein synger Amazing grace i finalen av Stjernekamp

USIKKER PÅ FRAMTIDA: – Vi står i gjeld langt oppover ørene. Vi er avhengig at kulturministeren nå kommer på banen med tiltak på hvordan vi skal klare dette økonomisk, sier artist Trine Rein.

Foto: Julia Naglestad / NRK

USIKKER PÅ FRAMTIDA: – Vi står i gjeld langt oppover ørene. Vi er avhengig at kulturministeren nå kommer på banen med tiltak på hvordan vi skal klare dette økonomisk, sier artist Trine Rein.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Flere av de nye koronatiltakene rammer kulturlivet, blant annet gjeninnføringen av meteren, og ytterligere antallsbegrensninger på arrangementer.

– Det har vært et katastrofalt år med tanke på svikt av billettsalg. Vi har virkelig behov for nødhjelp, sier artist Trine Rein til NRK.

Hun er en av mange norske artister som for tiden er på juleturne. Hun ble nedbrutt av de nye tiltakene. Rein skal likevel gjennomføre den planlagte turneen, men det blir med redusert publikum.

Usikker på om hun vil fortsette som artist

– Vi står i gjeld langt oppover ørene. Vi er avhengig at kulturministeren kommer på banen med tiltak på hvordan vi skal klare dette økonomisk.

Det å jobbe som kunster nå, er lite motiverende for Rein. Bransjen har ifølge henne ligget nede i to år.

– Jeg kjenner jeg begynner å lure på hva jeg skal bli når jeg bli stor. Jeg er usikker om jeg vil fortsette med det her, sier hun.

– Som å bli bomba ett år tilbake

Rogaland Teater skal onsdag ha premiere på en ny storsatsing.

Framover vil de måtte skyve bestilte billetter fram i tid for å overholde metersregelen.

– For oss som kulturorganisasjon er dette som å bli bomba et år tilbake i tid, seier direktør Ellen Math Henrichsen.

Hun sier de nye tiltaka ikke vil ha for mye å si for de ansatte, men at det er publikum som blir skadelidende denne gangen.

– Det er noe drit, men vi må bare håpe at det blir bedre, sier Henrichsen.

Direktør ved Rogaland Teater, Ellen Math Henrichsen på hovedscenen

– For oss som kulturorganisasjon er dette som å bli bomba et år tilbake i tid, seier direktør Ellen Math Henrichsen i Rogaland Teater.

Foto: Øystein Otterdal / Øystein Otterdal; NRK

Lover kompensasjon

Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til torsdag 9. desember. De varer i fire uker, men vil bli vurdert på nytt etter to uker.

Bakgrunnen for dette er den økende smitten og den nye omikron-varianten, som Folkehelseinstituttet tror kommer til å være den dominerende varianten i januar.

– Mange av dere som jobber innen kultur vil oppleve avlysninger, men vi vil legge frem ordninger som vil kompensere for dette, sa statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet vil bli gjeninnført. Det sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Trine Rein åpnet Stjernekamp

BLIR KONSERT: Trine Rein skal gjennomføre den planlagte juleturneen.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Må redusere kapasiteten

I kveld er det premiere på forestillingen «Julesanatoriet» på Chat Noir i Oslo. Forestillingen blir spilt for full sal, men dette blir siste gang på en stund. På grunn av antallsbegrensninger må de nå redusere publikumet.

– Vi skulle egentlig ha 588 på hver forestilling, men nå må vi ned til 200, forteller programsjef på Chat Noir, Vegard Foss Andersen.

Han mener det blir en stor jobb å redusere kapasiteten på så kort varsel. De ønsker først og fremst å tilby publikum nye billetter.

Han er spent på hvilke kompensasjonsordninger som vil komme. Programsjefen synes de nye tiltakene er nedslående.

– Det vanskeligste å forholde seg til er usikkerheten.

Tone Østerdal

KOMPENSASJON: Tone Østerdal i Norske konsertarrangører vil at regjeringen skal gi full kompensasjon for inntektstap for kulturarrangører.

Foto: Camilla Engum Paulsen

Vil ha full kompensasjon

Daglig leder i Norske konsertarrangører Tone Østerdal reagerer på de nye tiltakene.

– Igjen er rammes kulturlivet hardest. Vi hadde håpet at det skulle bli gjort noen nye vurderinger. Dette blir en tøff perioder for kulturarrangører.

Østerdal er likevel positiv til at regjeringen skal gjeninnføre den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet, og at den synes å skulle innrettes spesielt mot små og mellomstore bedrifter.

Når det gjelder kompensasjonsordningen for kulturlivet er det avgjørende, ifølge Østerdal at det gjøres justeringer.

– Det burde ha blitt gjort justeringer for lenge siden, for det har ikke fungert i høst. Her er det behov for store justeringer. Vi trenger full kompensasjon for inntektstap.

Det viktigste kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kulturdepartementet bør gjøre nå, ifølge Østerdal, er å få på plass justeringene i kompensasjonsordningen så fort som mulig, og sørge for at saksbehandlingen av ordningen blir smidigere.

– Nå har vi de tiltakene vi har. Vi kan ikke krangle på det. Regjeringa bør komme med justeringer av kompensasjonen, ikke bare vurdere dem.

Vil ha koronapass

Ber regjeringen vurdere koronapass Forbundsleder i Creo, forbundet for kunst og kultur, Hans Ole Rian mener det er uklokt av regjeringen å gjeninnføre meteren.

– Vi skulle mye heller sett at koronapass ble innført. Kulturlivet er næring, og nettopp derfor er sektoren like avhengig av publikum, som IKEA er av kunder.

Han tror at en innføring av koronapass vil gi kulturlivet mulighet til å bygge seg opp igjen og skape kultur, men også arbeidsplasser og inntekt.

 NRK-journalistane Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani / Anette Trettebergstuen.

BEKYMRET: Kulturminister Anette Trettebergstuen er bekymret for kultursektoren.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

Kulturministeren: – Jeg er veldig bekymra

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen hadde ikke mulighet til å stille til intervju tirsdag kveld, men kom med noen generelle uttalelser på e-post.

Hun skriver at hun forstår skuffelsen i kultursektoren.

– Jeg er veldig bekymra for kultursektoren nå. Smitteverntiltaka som er innført nå, er helt nødvendige i en veldig uoversiktlig situasjon, men det er klart det rammer en allerede hardt prøvd sektor kraftig.

Hun skriver at kompensasjonsordningen er forlenget til sommeren, som er et viktig sikkerhetsnett for mange.

– I tillegg jobber vi med mulighet for å forbedre denne, samt å få på plass ulike stimuleringstiltak, skriver Trettebergstuen.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.