Hopp til innhold

Mener Apple bryter norsk lov i ICloud-vilkår

Forbrukerrådet klager den populære skytjenesten inn for Forbrukerombudet.

Skjermdump iCloud og Finn Myrstad

VIL AT APPLE ENDRER BRUKERVILKÅRENE: Forbrukerombudets Finn Myrstad mener brukervilkårene til Apples skytjeneste iCloud bryter markedsføringsloven og gjeldende EU-direktiv.

Foto: Kjell Håkon Larsen / NTB Scanpix/Skjermdump

Det er avtalen du må inngå ved bruk av skytjenesten Icloud som Forbrukerrådet reagerer på.

Derfor klager de i dag det amerikanske selskapet inn for Forbrukerombudet for brudd på gjeldende lovgivning.

– Apple sier at de kan endre vilkårene i avtalen når de vil uten å varsle deg som forbruker. Da er det ikke egentlig en avtale, og forbrukeren blir tilnærmet rettsløs, sier Forbrukerrådets fagdirektør Finn Myrstad.

Apple forbeholder seg retten til, til enhver tid, å endre denne Avtalen og innføre nye eller ytterligere vilkår for bruk av Tjenesten. (...) Din fortsatte bruk av Tjenesten anses som aksept av slike modifikasjoner og ytterligere vilkår.

Fra brukervilkårene til iCloud

– Du kan tenke deg at Apple plutselig skrur opp prisen på tjenesten eller at det blir ulovlig å lagre lovlig kjøpt musikk på Icloud. Slik vilkårene er i dag, kan de gjøre det uten å varsle deg, fortsetter han.

Over 8600 ord

Forbrukerrådet mener Icloud-vilkårene bryter med flere paragrafer i markedsføringsloven og flere EU-direktiv.

Dessuten reagerer Forbrukerrådet på språket i Apples avtaletekst, som består av over 8600 ord.

– Teksten er ikke formatert og tung å lese. For vanlige dødelige er det så godt som umulig å skjønne hva de mener, sier Myrstad.

– Icloud er en internasjonal tjeneste, og i USA har de dårligere forbrukervern i Norge. Det er en annen kultur. Men det betyr ikke at Apple skal slippe unna, legger han til.

– Skal være en smal sak

Myrstad håper klagen til Forbrukerombudet fører til at Apple endrer vilkårene sine.

– Det skal være en smal sak for Apple å følge disse reglene. Slik det er i dag kan Apple gjøre endringer over natta uten å si ifra, og det er helt uakseptabelt.

– Hvilket mandat har Forbrukerombudet til å regulere Apples brukervilkår?

Bente Øverli

MOTTAR KLAGE I DAG: Bente Øverli hos Forbrukerombudet skal ta stilling til om Apples Icloud-tjeneste bryter loven.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

– De kan ilegge Apple en bot, og gi en vurdering med en viss rettsskaffenhet. Den kan igjen Apple anke hvis de ønsker det. Men vi ønsker helst ikke at dette ender i en mangeårig rettsrunde, sier Myrstad.

Ingen kommentar fra Apple

Forbrukerombudet ønsker ikke å kommentere klagen fra Forbrukerrådet på nåværende tidspunkt.

– Men vi vil lese Forbrukerrådets klage med stor interesse når vi mottar den. Utover dette er det for tidlig å svare på hva som skjer videre, dette vil vi ta stilling til når vi har mottatt og fått satt oss inn i klagen, sier nestleder Bente Øverli hos Forbrukerombudet.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Apple i forbindelse med denne saken.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)