NRK Meny
Normal

– Homobevegelsen lar seg selge til Frp

Solveig Horne ble invitert til Europride for å renvaske Frp, mener forfatterne av ny kronikk. Flere mener arrangørene av Europride ble overkjørt og siden har fått munnkurv av sterke politiske krefter.

Demonstrerte mot Solveig Horne

Flere demonstrerte da Solveig Horne skulle tale under åpningen av Europride.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Festivalen EuroPride går for tiden av stabelen i Oslo, men bak den fargerike festfasaden er det store interne konflikter.

Flere i publikum buet da Solveig Horne (Frp) fikk tale under åpningen av Europride og Pride House. I etterkant har kritikken mot å la likestillingsministeren tale rast.

Onsdag denne uken kritiserte den profilerte homoforkjemperen Kim Friele Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) for å være historieløse når de inviterte Solveig Horne til Europride.

I dag følger flere på.

– Pride House og LLH ble overkjørt, da Solveig Horne ble invitert til Europride, skriver flere stemmer i en kronikk på NRK Ytring i dag.

Vil være positivt for Frp

Kronikken viser til en e-post funnet i en offentlig postjournal som viser at det var en uformell invitasjon fra Bjørgulv Vinje Borgundvaag som fikk den nye likestillingsministeren til å stille til åpningen av homofestivalen.

Borgundvaag var da politisk rådgiver i Høyre, men er nå blitt statssekretær for kulturminister Thorhild Widvey. I e-posten skriver han: «Jeg tror det hadde vært positivt både for Frp og regjeringen om det er mulig? På samme måte som Solveigs uttalelser og arbeid har avvæpnet frykten og kritikken mot at vi er en «homofiendtlig» regjering, ville det ytterligere forsterket inntrykket av blåblå toleranse om det er mulig.»

– Det er sterkt kritikkverdig at de inviterer noen inn til en festtale på det grunnlaget at det er positivt for regjeringen og Frp. Det hadde vært nyttig og kunne skapt forsoning om Solveig Horne ble invitert til en debatt, men dette skaper selvfølgelig kontroverser, sier en av kronikkforfatterne, Ranveig Stava tidligere leder av Pride House.

Fredag fikk likestillingsminister Solveig Horne som første Frp-politiker æren av å holde åpningstalen i forbindelsen med åpningen av årets Pride House og EuroPride 2014.

Se Solveig Hornes tale på Europride 2014

Overkjørte Pride House

Kronikkforfatterne reagerer på måten Horne ble invitert og at Pride House, som står for den politiske delen av programmet, ikke ble tatt med på råd før Horne ble invitert. Pride House hadde på forhånd gjort et vedtak om at de ikke ønsket Horne på sitt arrangement.

– Den er hårreisende og det er en kraftig overkjøring. Her har noen har brukt sin maktposisjon på en dårlig måte, mener kronikkforfatter Kris Bue.

Da lokallaget til LLH i Oslo og Akershus hadde sendt en invitasjon til likestillingsministeren, skal styret i Pride House ha blitt fortalt at de skulle omtale besøket som noe positivt.

– Det er drøyt at man ikke har ytringsfrihet innad i en organisasjon, man må få lov til å si sin mening, sier Bue.

– Jeg er veldig overrasket over at leder for LLH, Bård Nylund, har latt dette passere, han burde skjønt at dette ikke er bra. De har klart å rote det skikkelig til, sier Stava.

Den omstridte likestillingsministeren Solveig Horne fikk en kald skulder fra demonstranter da hun holdt åpningstalen under årets EuroPride.

Horne møtt med demonstranter på åpningen av Europride.

Borgundvaag: – Burde brukt en annen e-postadresse

Bjørgulv Vinje Borgundvaag skriver i en sms til NRK:

– Mailen ble sendt da jeg var aktivt styremedlem i Oslo Pride ved siden av min jobb på Stortinget. Jeg er i dag i en annen rolle og har varslet min avgang til styret. I etterpåklokskapens lys ser jeg at jeg burde ha benyttet en privat e-postadresse, selv om jeg der og da mente den innledningsvise presiseringen av i hvilken kapasitet jeg henvendte meg var tilstrekkelig.

Leder for LLH, Bård Nylund, sier til NRK at han ikke kjenner til at noen skal ha fått munnkurv om invitasjonen til Solveig Horne. Men han vil se nærmere på saken når Europride er over.

– Jeg registrerer at det har vært interne stridigheter rundt denne invitasjonen. Vi skal ta en skikkelig evaluering når festivalen er over, sier Nylund.

Likestillingsminister Solveig Horne sier via sin kommunikasjonssjef i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, at hun har takket ja til de invitasjonene hun har fått, og gleder seg til å gå i paraden lørdag.

– Utover det har hun ikke noen kommentarer, sier kommunikasjonssjef Maria Brit Espinoza.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix