– Eidsvåg bør ta rettslige skritt

Musikernes fellesorganisasjon mener Bjørn Eidsvåg bør gå rettens vei for å hindre Pegida fra å bruke musikken hans.

Bjørn Eidsvåg og Pegida-markering i Stavanger

KAN TA MUSIKKBRUK TIL RETTEN: Artist Bjørn Eidsvåg reagerer på at den innvandringskritiske organisasjonen brukte låten hans under et arrangement mandag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix / NRK

Mandag kveld ble Bjørn Eidsvågs låt «Gud med liten g» spilt under et Pegida-arrangement i Stavanger.

Eidsvåg uttalte overfor Stavanger Aftenblad at han følte musikken hans ble misbrukt av den antimuslimske organisasjonen, og varslet at han ville få advokater til å sjekke lovligheten.

Tilråder rettslige skritt

Erica Berthelsen

LEIT: Informasjonsansvarlig Erica Berthelsen i Musikernes fellesorganisasjon sier Eidsvåg kan hindre Pegida fra å bruke musikken hans i fremtiden.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen / MFO

– Det er subjektivt om en artist føler seg krenket, og det er selvfølgelig veldig leit, sier informasjonsansvarlig Erica Berthelsen i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Berthelsen sier opphavsmenn kan skaffe seg en såkalt midlertidig forføyning dersom de er bekymret for at politiske organisasjoner skal bruke musikken deres.

– Hvis han føler seg krenket av Pegidas musikkbruk, kan han ha grunnlag for å hindre dem fra å spille denne låten. Det er en sterk og personlig tekst, og det er leit om han føler seg krenket, sier Berthelsen.

Hun forteller at organisasjonen har opplevd få tilfeller hvor en artist føler seg misbrukt av en politisk bevegelse.

De mener likevel at Eidsvågs sak er viktig, og råder artisten til å ta rettslige skritt dersom han føler seg krenket.

– Det er viktig at organisasjoner får vite hva som er riktig og gal bruk av musikk, sier Berthelsen.

Mener Eidsvåg kan saksøke

Olav Torvund

KAN SAKSØKE: Jusprofessor Olav Torvund sier loven åpner for søksmål dersom en artist føler seg krenket.

Foto: Hanne Marie Willoch/NRK

Åndsverkloven sier at utgitte verk kan spilles fritt «ved til­stel­nin­ger der frem­fø­ring av ånds­verk ikke er det vesent­lige».

Jusprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo mener likevel at loven gir Eidsvåg grunnlag for å saksøke Pegida for å ha krenket hans anseelse som kunstner.

– Hvis han føler seg krenket, har han grunnlag for å gå til søksmål. Det har ikke vært noen slike saker så vidt jeg kan huske, så jeg er usikker på om han ville tjent på dette økonomisk. Men hvis Eidsvåg vil finne ut om dette er ulovlig, gjør han det via et søksmål.

Max Hermansen

BEKLAGER: Pegida-leder Max Hermansen sier organisasjonen gjorde feil ved å ikke be om tillatelse til å bruke musikken til Eidsvåg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Pegida-talsmann Max Hermansen erkjenner overfor NRK i kveld at organisasjonen gjorde en tabbe ved å ikke be Eidsvåg om lov, og sier det ikke vil skje igjen.

– Vi liker den veldig godt, men dersom vi vil bruke den igjen, vil vi be om lov, sier Hermansen.

Bjørn Eidsvåg ønsket tirsdag ettermiddag ikke å uttale seg ytterligere om saken.

Kulturstrøm

 • Tegneseriebok på salgstoppen

  Malin Falchs (26) andre tegneseriebok i «Nordlys»-serien inntar en andreplass på bokhandlernes bestselgerliste over skjønnlitteratur. Dette har aldri før skjedd med en norsk tegneserie ment for barn, opplyser Egmont til NTB.

  Malin Falch og Trine Skei Grande
  Foto: Tore Meek / NTB Tema
 • Global Nights

  Global Oslo Music arrangerer festival på Sentralen i Oslo 30.mai til 2. juni. Becaye Aw er festival-artist. Ellers kan du oppleve Sanyu, Monica Ifejilika & Midnight Colors, DJ Brighteyes, Lamine Chissokho, Ombeline Chardes & Gatha, DJ La Missy og Amina Sewali.

  Becaye Aw
  Foto: Øyvind Eide
 • Hamilton (62) tilbake i Terminator

  Det er svært sjelden man ser kvinnelige, aldrende actionfilmhelter. Men nå gjør 62 år gamle Linda Hamilton comeback i rollefiguren som Sarah Connor, kjent fra Terminator-filmene. Filmen «Terminator: Dark Fate» har premiere i november, og en trailer fra filmen viser at hun fortsatt er hardtslående i rollen. Også eks-guvernør Arnold Schwarzenegger er tilbake, mens James Cameron har regi.