NRK Meny
Normal

– Eidsvåg bør ta rettslige skritt

Musikernes fellesorganisasjon mener Bjørn Eidsvåg bør gå rettens vei for å hindre Pegida fra å bruke musikken hans.

Bjørn Eidsvåg og Pegida-markering i Stavanger

KAN TA MUSIKKBRUK TIL RETTEN: Artist Bjørn Eidsvåg reagerer på at den innvandringskritiske organisasjonen brukte låten hans under et arrangement mandag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix / NRK

Mandag kveld ble Bjørn Eidsvågs låt «Gud med liten g» spilt under et Pegida-arrangement i Stavanger.

Eidsvåg uttalte overfor Stavanger Aftenblad at han følte musikken hans ble misbrukt av den antimuslimske organisasjonen, og varslet at han ville få advokater til å sjekke lovligheten.

Tilråder rettslige skritt

Erica Berthelsen

LEIT: Informasjonsansvarlig Erica Berthelsen i Musikernes fellesorganisasjon sier Eidsvåg kan hindre Pegida fra å bruke musikken hans i fremtiden.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen / MFO

– Det er subjektivt om en artist føler seg krenket, og det er selvfølgelig veldig leit, sier informasjonsansvarlig Erica Berthelsen i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Berthelsen sier opphavsmenn kan skaffe seg en såkalt midlertidig forføyning dersom de er bekymret for at politiske organisasjoner skal bruke musikken deres.

– Hvis han føler seg krenket av Pegidas musikkbruk, kan han ha grunnlag for å hindre dem fra å spille denne låten. Det er en sterk og personlig tekst, og det er leit om han føler seg krenket, sier Berthelsen.

Hun forteller at organisasjonen har opplevd få tilfeller hvor en artist føler seg misbrukt av en politisk bevegelse.

De mener likevel at Eidsvågs sak er viktig, og råder artisten til å ta rettslige skritt dersom han føler seg krenket.

– Det er viktig at organisasjoner får vite hva som er riktig og gal bruk av musikk, sier Berthelsen.

Mener Eidsvåg kan saksøke

Olav Torvund

KAN SAKSØKE: Jusprofessor Olav Torvund sier loven åpner for søksmål dersom en artist føler seg krenket.

Foto: Hanne Marie Willoch/NRK

Åndsverkloven sier at utgitte verk kan spilles fritt «ved til­stel­nin­ger der frem­fø­ring av ånds­verk ikke er det vesent­lige».

Jusprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo mener likevel at loven gir Eidsvåg grunnlag for å saksøke Pegida for å ha krenket hans anseelse som kunstner.

– Hvis han føler seg krenket, har han grunnlag for å gå til søksmål. Det har ikke vært noen slike saker så vidt jeg kan huske, så jeg er usikker på om han ville tjent på dette økonomisk. Men hvis Eidsvåg vil finne ut om dette er ulovlig, gjør han det via et søksmål.

Max Hermansen

BEKLAGER: Pegida-leder Max Hermansen sier organisasjonen gjorde feil ved å ikke be om tillatelse til å bruke musikken til Eidsvåg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Pegida-talsmann Max Hermansen erkjenner overfor NRK i kveld at organisasjonen gjorde en tabbe ved å ikke be Eidsvåg om lov, og sier det ikke vil skje igjen.

– Vi liker den veldig godt, men dersom vi vil bruke den igjen, vil vi be om lov, sier Hermansen.

Bjørn Eidsvåg ønsket tirsdag ettermiddag ikke å uttale seg ytterligere om saken.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters