Mener datteren døde etter sykehustabbe

I en ny bok forteller Dumdum Boys-vokalist Per Øivind «Prepple» Houmb og kona Guri om da de mistet sin fire år gamle datter.

Video DumDum Boys om «Tyven, Tyven»

MISTET DATTEREN: Dumdum Boys-vokalist Per Øivind «Prepple» Houmb mistet datteren Julie i 1993.

Foto: Nyhetsspiller

I dag lanseres boka «Dumdum Boys – En vill en». En bok om bandets historie, skrevet av forfatter Sindre Kartvedt.

Kapittelet «Øyenstenen» handler om da datteren til vokalist Per Øivind Houmb døde, etter det han og kona Guri Dahl mener var en sykehustabbe. Datteren Julie ble innlagt ved Aker Sykehus med hjernehinnebetennelse 19.03.1993.

«Jeg tror at sykehuset reddet Julie, men så døde hun allikevel. De reddet henne fra hjernehinnebetennelsen, men dødsårsaken var en overdose.», sier Dahl i boka.

– Prøvde alt for at hun ikke skulle gå mot lyset

4-åringen skal ha overlevd meningitten, men fått en overdose av en sykepleier da hun våknet opp etter å ha ligget i respirator.

«Vi sang. Prøvde alt for at hun – for at hun ikke skulle gå mot lyset. Men så dør hun. Per Øivind knakk. I to.», sier Guri Dahl i boka.

Dagen etter det tragiske dødsfallet skal ekteparet ha blitt kontaktet av sykehuset. Da ble de fortalt at sykepleieren hadde mistet jobben.

Graverende feil

Dahl og Houmb skal i ettertid ha kontaktet en advokat, samt fått en indremedisiner og to andre leger til å se på journalen. De skal ha funnet graverende feil. Navnet til sykepleieren var slettet, og dosen hun satte skal ikke være ført inn.

«Det virker på oss som at journalen er forandret. Obduksjonslegen sier at det ikke er spor av meningitt. Blodkarene var sprukket, og det tyder ofte på overdose. Den dosen de skulle sette, var dødelig hvis den ikke var riktig», forteller Guri Dahl i boka.

Lagde «Tyven Tyven» i sorg

I kapittelet skildres familien og bandets måte å takle sorgen på. Prepple og kona uttrykker stor takknemlighet til vennene i tiden etter dødsfallet.

DumDum Boys

DUMDUM BOYS: De andre medlemmene i bandet slo ring rundt Prepple og Guri da de gikk gjennom den tunge tiden.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

«I en måned etter at Julie døde, kom Kjartan med vin og brennevin, og vi satt her og surret… «Tyven Tyven» kom jo ut av det, forteller Prepple i boka.»

Nazneen Khan-Østrem i Aschehoug forlag forteller at de ikke har følt det nødvendig å kontakte Aker Sykehus for tilsvar. I følge forlaget ønsker ikke ekteparet Dahl og Houmb å uttale seg i saken.

Kommunikasjonsrådgiver Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus skriver dette i en epost til NRK:

«Hendelsen som omtales i boken ligger langt tilbake i tid. Journalen kan mulig fremskaffes fra et manuelt fjernarkiv, men vi har ikke umiddelbart lovlig tilgang til dette materialet. For å bekrefte eller avkrefte påstandene i boken må vi se det skriftlige materialet og eventuelt komme i kontakt med behandlende personell. Sykehuset har ennå ikke hatt tid til å gjøre dette, da det tar lang tid.»

Kulturstrøm