Hopp til innhold

Nesbø om Breivik: Vi har skapt et norsk monster

– En nordmann drepte mange andre nordmenn. Det er ikke mye å være stolt av, sier Jo Nesbø, som portretteres i britisk storavis.

Jo Nesbø

Forfatter og krimkonge Jo Nesbø snakker om Anders Behring Breivik i et intervju med den britiske avisa The Independent.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forfatter Jo Nesbø

Jo Nesbø

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Jeg var sjokkert, men ikke overrasket over at noe slikt kunne skje, sier krimforfatter Jo Nesbø (55) til The Independent. Forfatteren nekter å omtale massemorder Anders Behring Breivik ved navn, skriver avisen.

– Føltes uvirkelig

Den britiske storavisen møter Jo Nesbø i forbindelse med en krimfestival i Harrogate i Storbritannia. I artikkelen snakker forfatteren om massemorderen Anders Behring Breivik, faren sin, som sympatiserte med nazistene, og kampen med sine egne moralske prinsipper.

Avisens journalist møter Nesbø på dagen et år etter at Anders Behring Breivik myrdet 77 mennesker.

– Jeg var en av dem som ikke kjente smellet, sier Nesbø. Jeg var på trening. Da det skjedde hang jeg i lufta i et tau. Bombingen føltes virkelig, det var først da jeg hørte om skytingen på Utøya at det begynte å føles uvirkelig. Da vi la oss sa de at ti mennesker var drept. Antallet var justert til 90 da vi våknet morgenen etter. Man skulle tro at det hoppet ikke betød noe følelsesmessig, men det gjorde det.

– Har skapt et norsk monster

Han avviser ideen om at mannen som nettopp ble erklært tilregnelig av dommerne er en del av noe filosofisk retning, annet enn sin egen antisosiale selvopptatthet.

– På grunn av mediedekningen har vi skapt et ikon: Et norsk monster. Det er naivt å tro at det ikke er avledet fra vår naturlige fascinasjon av monsteret. Vi prøver å forstå dette ene individet, som er eller ikke er veldig sykt. Breivik representerer seg selv og ikke mange andre. Fra et sosialt eller politisk ståsted er dette ikke en veldig interessant begivenhet, sier Nesbø.

– Helt feil å bruke begrepet ikon

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund vil ikke kritisere pressen for måten de har dekket saken på. Han ser at Breivik har havnet i fokus, men ikke hvordan det har vært mulig å unngå. Han mener at uansett hvordan man definerer ordet ikon, blir det feil å bruke det.

– Å bruke ordet ikon om Breivik er helt feil. Han er en forkvaklet, ynkelig og ødelagt skikkelse. Hvorfor det bar galt av sted med ham på et tidspunkt, er ikke godt å si, sier Kokkvold. Men, noe ikon er han ikke. Han utdyper:

– Noen helgen er han jo ikke blitt, selv om mange deler hans synspunkter. Til tross for tusener av politiavhør har man ikke klart å finne frem til noe ridderorden. Alt taler for at han har operert alene.

Breivik har kanskje noen titalls sympatisører i Norge, men det er fremdeles lite eller ingen ting som tyder på at andre er villige til å gjøre det samme som ham.

– Han sitter vel nå på cella og prøver å kommunisere med sine meningsfeller. For andre forkvaklede mennesker fremstår han kanskje som et ikon, men de er det ganske få av. Det blir uansett galt å bruke det bildet.

Stolt av nordmenns reaksjon

Jo Nesbø sier i portrettet at han er stolt over en måten nordmenn reagerte på: At vi ikke gir inn for vold med å stoppe å stole på hverandre.

Men, han ble også opprørt over at hans landsmenn så ut til å velte seg i sin egen urokkelig selvbeherskelse, skriver avisa. Muligens, sier han, var det en metode for å unngå mørkere undertekster i samfunnet. Som om nasjonen forelsket seg i sin egen reaksjon på tragedien.

– Ville noe annet land i verden reagere som dette? Så rolig, vis og full av kjærlighet? Jeg vet ikke helt om jeg liker det. En nordmann drepte mange andre nordmenn. Hvor stolt kan du være av det?, sier Nesbø til The Independent.

Faren sympatiserte med nazistene

I portrettet kommer det også frem at Nesbøs foreldre kjempet på hver sin side under andre verdenskrig. Hans mor var medlem av motstandsbevegelsen, hans far kjempet for tyskerne. Faren ble oppfostret i USA og indoktrinert med et hat for kommunismen, dypt nok til at han valgte Hitler fremfor Stalin.

– Han ble dømt til to års fengsel. Han fortalte meg at det kun var rettferdig på grunn av valget han hadde tatt, sier Nesbø.

Avisen skriver at Nesbøs fars skyldfølelse påvirket familien lenge etter krigen. At han mistet alt, inkludert det nybygde huset deres da forretningen hans klappet sammen.

– Faren min var for stolt til å erklære seg konkurs. Han betalte ned hvert minste øre av gjelda si. Jeg tror det var fordi han sloss på tyskernes side. Han ville ikke at noen skulle ha noe på ham. Jeg respekterer min far høyt for at han gjorde det.

En forfatters sosiale ansvar

Under intervjuet driver en kortfattet diskusjon om skytingen under premieren på den siste Batman-filmen i Colorado, Nesbø til å reflektere over det sosiale ansvaret man har som forfatter. Han sier han fortsatt føler seg frem mellom bestselgerne som sensasjonsunderholdning og bestselgeren innen sosial kritikk.

– Har man alltid til hensikt å komme med en sannhet i disse historiene, eller vil man selge bøker? Gir jeg etter for fascinasjon for monsteret i buret? Om jeg skal være helt ærlig må jeg innrømme at jeg noen ganger gir etter for fristelsen, sier han til The Independent.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)