Hopp til innhold

Melodi Grand Prix 2024

Norges største musikkshow skal tilbake dit det hele startet på Marienlyst, og avslutter med en stor folkefest i Trondheim. Slik blir Melodi Grand Prix 2024.

Foto: Celina Øier

Melodi Grand Prix ble arrangert for aller første gang i 1960. Nora Brockstedt ble den første vinneren av konkurransen med låta “Voi-voi”. Sendingen fant sted i NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo.

I 2024 vil NRK ta konkurransen tilbake til røttene når de tre delfinalene igjen arrangeres på Marienlyst. Den første delfinalen sendes lørdag 13. januar.

Marienlyst er hellig grunn for starten av norsk TV-historie og Norges største musikkshow gjennom snart 65 år. Historiene og musikken sitter i veggene i Studio 1 og Studio 2. Begge vil benyttes når artistene skal kjempe om finaleplass i Trondheim Spektrum, foran 8500 mennesker i salen og rundt en million mennesker foran TV-skjermen.

Det vil være 18 deltakere som konkurrerer i neste års Melodi Grand Prix. Seks artister og band deltar i hver delfinale, hvor tre går videre til den store finalen.

Det vil være to saler der man kan oppleve MGPs delfinaler direkte.

Billetter til MGP 2024

Har du lyst til å være til stede på delfinalene eller finalen?

Det ordinære billettsalget til Melodi Grand Prix 2024 starter torsdag 16. november. Forhåndssalg starter 14. november kl 12.00.

Delfinaler:

Billetter til ordinært salg finner du her

Finale:

Billetter til ordinært salg finner du her


Studio 1: MGPs Backstage-studio
Opplev MGPs delfinale tett på artister og programledere backstage i vårt greenroom. Følg spenningen underveis. I backstage-studio overføres sceneopptreden på storskjerm, slik du får med deg alt fra din sitteplass backstage.

Studio 2: MGPs scenestudio
Opplev artistenes fremføringer tett på scenen fra Studio 2, der mange historiske MGP-sendinger har funnet sted. Øvrig innhold i sendingen vises på skjerm, slik at du også får med deg det som skjer i greenroom i vårt backstage studio.

Finale i Trondheim Spektrum

Årets utsolgte finale ble en stor suksess med over 8500 entusiastiske fans i salen. Det blir nok en gang folkefest når ni finalister skal kjempe i finalen om å representere Norge i Eurovision Song Contest 2024. Finalen lørdag 3. februar finner sted i Trondheim Spektrum.

Trøndere kan å lage fest, og sammen med tilreisende fra hele Norge og Europa blir dette en kveld for historiebøkene. Det knyttes stor spenning til hvilke artister som er med i MGP 2024, og selv om det ikke er offentliggjort navn enda, så kan det avsløres at Trøndelag er godt representert blant de 18 deltakende artistene.

Artistene blir presentert på en stor presselansering fredag 5. januar på Marienlyst i Oslo.

Kulturstrøm

 • Pressefotografenes Klubb presiserer KI-regler

  Pressefotografenes Klubb har besluttet å presisere og endre i regelverket for Årets bilde 2024.

  «Alle bilder levert til konkurransen skal være fotografert av et kamera og KI-genererte bilder ekskluderes fra konkurransen. Dette gjelder også bruk av generativt fyll eller kunstig genererte elementer. Dette gjelder i samtlige kategorier,» skriver fotojournalisten.no.

  Noen smarte verktøy vil være mulig å bruke:

  «Noen KI-drevne forbedringsverktøy vil være mulig å benytte innenfor konkurransereglene, så lenge disse verktøyene ikke fører til vesentlige endringer av innholdet, slik som med «Denoise», som benytter KI til å skjerpe og forbedre bildekvalitet. Når det gjelder generell bilderedigering, er regelverket som før (§9 i regelverket).»

  «Bilder må aldri forandres unntatt med aksepterte teknikker som beskjæring, lysstyrke, kontrast, moderat fargejustering, oppletting og nedtoning. Juryen kan be om å få tilsendt ubehandlede originalfiler for å vurdere om bildebehandlingen er innenfor gjeldende.»

  «Eksempel på verktøy som umiddelbart bryter konkurransereglene er alle KI-drevne forstørrelsesverktøy som Adobe Super Resolution og Topaz Photo AI,» skriver fotojournalisten.no.

 • Schibsted-konsernet vil splitta selskapet i to

  Schibsted-konsernet vil skilja ut mediehusa i ei eiga eining og selja dei til Stiftinga Tinius.

  Det opplyser konsernet i ei børsmelding måndag morgon.

  Dersom avtalen går gjennom, vil VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og dei andre mediehusa i konsernet bli tekne av børs.

  Avtalen verdset nyheitsavdelinga til 6,2 milliardar kroner. Det inkluderer Schibsteds eigardelar i nyheitsbyråa NTB og TT, og dessutan Polaris Media, skriv E24.

 • Fosse mottok nobelprisen i litteratur

  Jon Fosse mottok søndag nobelprisen på scenen av kong Carl Gustaf av Sverige.

  Fosse fikk årets nobelpris i litteratur for sin «nyskapende dramatikk og prosa, som gir en stemme til det usigbare», heter det i Svenska Akademiens begrunnelse.

  – Jon Fosse er ingen vanskelig forfatter, men en som bruker enkle ord til å ordlegge universell tematikk, sa professor Anders Olsson i Svenska Akademien under seremonien i Stockholm.

  – Jon Fosse er den første nobelprisvinneren i litteratur som har skrevet på nynorsk. I likhet med sin store norske forgjenger Tarjei Vesaas kombinerer han sterke lokale bånd med en tro på samtidslitteraturens muligheter. Han viker unna det vi kan betrakte som en definitiv formulering, noe som gjør det nesten umulig å sitere ham, sa han videre.

  Jon Fosse får nobelprisen i Litteratur
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB