Karin Hellandsjø er kunsthistoriker og har vært direktør ved Henie Onstad Kunstsenter og førstekonservator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
TRÅKKER OVER GRENSEN: Kunsthistoriker Karin Hellandsjø ber Munch-museet fjerne noen videoer.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpixHun synes utstillingen som stiller sammen kunst av Bjarne Melgaard og Edvard Munch er spekulativ.
– Det minste Munch-museet kan gjøre er å forklare de valgene de har tatt, gjerne som en del av utstillingen. Det skaper debatt og handler om å ta publikum på alvor, sier Karin Hellandsjø.
– Provoserer
Munch-museet ønsker debatten om utstillingen velkommen, og mener at den tar publikum på alvor. Både museet og kurator har vurdert sine valg nøye.
– Vi opplever ikke at den er spekulativ, men det er åpenbart at den provoserer og vekker reaksjoner. Det mener vi er bra. Noe av kunstens hensikt er å utfordre etablerte forestillinger, der iblant moralske grenser, sier direktøren ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.
YTRINGSFRIHET: Direktør for Munch-museet, Stein Olav Henrichsen er forundret over at det er kunstfeltet som vil sensurere.
Foto: Kallestad, Gorm / ScanpixHellandsjø reagerer spesielt på at Bjarne Melgaard har brukt mennesker med psykisk utviklingshemming i enkelte videoer. I en av dem ligger en voksen mann med hodet i fanget til en jente med Downs syndrom.
Hun mener Munch-museet bør vurdere å fjerne disse, fordi kunstneren tråkker over streken, moralsk og etisk.
– Steng utstillingen
Kunsthistoriker Hilde M.J. Rognerud går lenger i sin kritikk. I en kronikk i Aftenposten gikk hun inn for å stenge hele utstillingen.
– Bjarne Melgaards seksualiserte prosjekt øver vold, både mot publikum og mot Munchs kunstneriske prosjekt. Derfor bør Oslo kommune vurdere å stenge utstillingen. skriver hun.
For billedkunstner Håkon Bleken er problemet at han synes det blir lite Munch og mye Melgaard.
– Det blir så kraftig kost fra Melgaard at han nærmest knuser Munchs kunst, sier han.
– Fra kunstaktører
Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen og museets kurator kommer ikke til å forandre på utstillingen.
– Med bakgrunn i de siste ukers hendelser knyttet til ytringsfrihet og kunst, er det for oss svært overraskende at spørsmål om sensur nettopp reises fra aktører innenfor vårt eget kunstliv, sier han.
Publikumsrekord
Melgaard+Munch har vart i to uker, og 8 600 har sett utstillingen.
Det er dobbelt så mange som vanlig, og en tredobling av de lokale besøkende.
Museet melder også om et uvanlig stort engasjement fra unge mennesker som besøker utstillingen.
– De diskuterer seg imellom og med museets ansatte. Det uvanlig store besøket viser utstillingens relevans i samtiden, mener direktør Stein Olav Henrichsen.