Hopp til innhold

– Misbruker Munch, moralsk og etisk

– Utstillingen Melgaard+Munch er spekulativ og tråkker over noen moralske og etiske grenser. Munch er sterk og tåler det meste, men her blir han misbrukt, mener flere av kunstlivets egne aktører.

Munch-museet i Oslo åpner i neste uke en utstillingsserie der Edvard Munchs verker skal stilles ut sammen med andre kunstnere. Først ut er Bjarne Melgaard - av mange utropt til Norges nye Munch.

BJARNE MELGAARD VISER RUNDT: Utstillingen heter Melgaard+Munch, og vises på Munch-museet.

Karin Hellandsjø er kunsthistoriker og har vært direktør ved Henie Onstad Kunstsenter og førstekonservator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Karin Hellandsjø

TRÅKKER OVER GRENSEN: Kunsthistoriker Karin Hellandsjø ber Munch-museet fjerne noen videoer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hun synes utstillingen som stiller sammen kunst av Bjarne Melgaard og Edvard Munch er spekulativ.

– Det minste Munch-museet kan gjøre er å forklare de valgene de har tatt, gjerne som en del av utstillingen. Det skaper debatt og handler om å ta publikum på alvor, sier Karin Hellandsjø.

– Provoserer

Munch-museet ønsker debatten om utstillingen velkommen, og mener at den tar publikum på alvor. Både museet og kurator har vurdert sine valg nøye.

– Vi opplever ikke at den er spekulativ, men det er åpenbart at den provoserer og vekker reaksjoner. Det mener vi er bra. Noe av kunstens hensikt er å utfordre etablerte forestillinger, der iblant moralske grenser, sier direktøren ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

Stein Olav Henrichsen

YTRINGSFRIHET: Direktør for Munch-museet, Stein Olav Henrichsen er forundret over at det er kunstfeltet som vil sensurere.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Hellandsjø reagerer spesielt på at Bjarne Melgaard har brukt mennesker med psykisk utviklingshemming i enkelte videoer. I en av dem ligger en voksen mann med hodet i fanget til en jente med Downs syndrom.

Hun mener Munch-museet bør vurdere å fjerne disse, fordi kunstneren tråkker over streken, moralsk og etisk.

– Steng utstillingen

Kunsthistoriker Hilde M.J. Rognerud går lenger i sin kritikk. I en kronikk i Aftenposten gikk hun inn for å stenge hele utstillingen.

– Bjarne Melgaards seksualiserte prosjekt øver vold, både mot publikum og mot Munchs kunstneriske prosjekt. Derfor bør Oslo kommune vurdere å stenge utstillingen. skriver hun.

Munchs bærende budskap i hans kunstneriske prosjekt er rettet mot allmenne menneskelige følelser sett gjennom et temperament med stor aktelse for humanistiske verdier, respekt for livet og for den andre. Melgaards bærende budskap i hans kunstneriske prosjekt er rettet mot pedofili, sadomasochisme og sadisme, sett gjennom et temperament med manglende aktelse for humanistiske verdier, respektløshet for livet, og den andre.

Hilde M.J. Rognerud, kunsthistoriker

For billedkunstner Håkon Bleken er problemet at han synes det blir lite Munch og mye Melgaard.

– Det blir så kraftig kost fra Melgaard at han nærmest knuser Munchs kunst, sier han.

– Fra kunstaktører

Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen og museets kurator kommer ikke til å forandre på utstillingen.

Med bakgrunn i de siste ukers hendelser knyttet til ytringsfrihet og kunst, er det for oss svært overraskende at spørsmål om sensur nettopp reises fra aktører innenfor vårt eget kunstliv, sier han.

Publikumsrekord

Melgaard+Munch har vart i to uker, og 8 600 har sett utstillingen.

Det er dobbelt så mange som vanlig, og en tredobling av de lokale besøkende.

Museet melder også om et uvanlig stort engasjement fra unge mennesker som besøker utstillingen.

– De diskuterer seg imellom og med museets ansatte. Det uvanlig store besøket viser utstillingens relevans i samtiden, mener direktør Stein Olav Henrichsen.

Kulturstrøm

  • «NCIS»-skuespiller David McCallum er død

    Skuespiller David McCallum, best kjent fra TV-seriene «NCIS» og «The Man From U.N.C.L.E.», er død. Han ble 90 år gammel.

    McCallum døde i New York mandag av naturlige årsaker. Han hadde familien ved sin side, skriver CBS i en uttalelse.

    – David var en begavet skuespiller og forfatter, og var verdsatt av mange verden rundt. Han levde et utrolig liv, og ettermælet hans vil leve for alltid gjennom familien og de utallige timene med film og TV som aldri blir borte, heter det i uttalelsen. (NTB)