Hopp til innhold

Mel Gibson: – Troen på noe som er bedre enn en selv er nødvendig

Mel Gibson er tilbake som regissør etter ti år med krigsdramaet Hacksaw Ridge. En film om pasifisten som ble krigshelt under andre verdenskrig, og også i denne filmen er det religiøse sentralt.

Filmstjerne og regissør Mel Gibson har igjen laget film, etter å nærmest ha stått i skammekroken i Hollywood. Det er ti år siden hans forrige film, Apocalypto, og skandalene rundt han var vært mange. Det har handlet både om i fyllekjøring og jødehat-kommentarer.

Han møter NRK med godt humør og snakker gjerne om sitt markante skjegg som krever en del jobb.

– Når jeg våkner opp om morgenen er det helt wow, sier Gibson og tar seg til ansiktet.

Mel Gibson

Mel Gibson lager film igjen.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Pasifist og krigshelt

Hans nye film, Hacksaw Ridge, er historien om pasifisten og Syvendedags Adventisten som ble krigshelt under andre verdenskrig, og som mottok "Medal of Honor" for sin innsats.

Filmen har fått strålende mottakelse i USA, og der snakkes det allerede om Oscar. Mel Gibson sier at han setter pris på at filmen treffer anmelderne godt.

– Jeg er takknemlig, hvem vil vel ikke ha gode anmeldelser? Det er bedre enn at folk buer på den, sier Gibson.

Alle kaller denne filmen for ditt store comeback, føler du det slik selv også?

– Jeg har jo ikke regissert på ti år, så det er vel det. Det er jo fint å ha noe å komme tilbake til, og noe å strebe etter, sier han.

– Hollywood er som en nyre

Hacksaw Ridge er spilt inn i Australia og Gibson nøler med å kalle det en Hollywoodfilm. Han bruker heller begrepet independentfilm, men sier den har gått gjennom Hollywoodsystemet.

– Filmer lages jo ikke her lenger, og vi har vært på andre siden av jorda og laget film. Så har vi tatt den med hit og den har gått gjennom systemet her, det er som et filter. Det er som bacon som må gjennom nyrene. Hollywood er som en nyre, ler han.

Hovedpersonen i Hacksaw Ridge, Desmond T. Doss, var sanitetssoldat i et geværkompani under slaget i Okinawa i Jara, et av de blodigste slagene i andre verdenskrig.

Den dypt religiøse soldaten reddet 75 mennesker alene uten å løfte våpen og ble en av Amerikas største krigshelter. Hovedrolleinnehaver Andrew Garfield, som spiller Toss, mener vår verden trenger bemerkelsesverdige historier som denne.

Andrew Garfield

Andrew Garfield har hovedrollen i Mel Gibsons nye film.

Foto: STRINGER/UK / REUTERS

– Jeg har et sterkt behov for et åndelig liv, et dypere liv. Det får vi ellers ikke mye av i mainstreamkulturen eller fra Hollywood. Det er viktig at historiefortellere sørger for å gi verden så mye sjelelig og åndelig føde som mulig, mener Garfield.

Mel Gibson er kjent som en aktiv katolikk.

– Jeg liker å tro at jeg har en sterk tro, men jeg er litt sånn «varm og kald». Jeg vil ha en sterk tro, jeg mener det er nødvendig. Hvis det ikke er noe som er bedre enn oss, hvis jeg er Gud, da er vi i skikkelig trøbbel, sier Gibson og ler og fleiper med at skjegget er jo litt gammeltestamentlig.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober