NRK Meny
Normal

Mel Gibson: – Troen på noe som er bedre enn en selv er nødvendig

Mel Gibson er tilbake som regissør etter ti år med krigsdramaet Hacksaw Ridge. En film om pasifisten som ble krigshelt under andre verdenskrig, og også i denne filmen er det religiøse sentralt.

Filmstjerne og regissør Mel Gibson har igjen laget film, etter å nærmest ha stått i skammekroken i Hollywood. Det er ti år siden hans forrige film, Apocalypto, og skandalene rundt han var vært mange. Det har handlet både om i fyllekjøring og jødehat-kommentarer.

Han møter NRK med godt humør og snakker gjerne om sitt markante skjegg som krever en del jobb.

– Når jeg våkner opp om morgenen er det helt wow, sier Gibson og tar seg til ansiktet.

Mel Gibson

Mel Gibson lager film igjen.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Pasifist og krigshelt

Hans nye film, Hacksaw Ridge, er historien om pasifisten og Syvendedags Adventisten som ble krigshelt under andre verdenskrig, og som mottok "Medal of Honor" for sin innsats.

Filmen har fått strålende mottakelse i USA, og der snakkes det allerede om Oscar. Mel Gibson sier at han setter pris på at filmen treffer anmelderne godt.

– Jeg er takknemlig, hvem vil vel ikke ha gode anmeldelser? Det er bedre enn at folk buer på den, sier Gibson.

Alle kaller denne filmen for ditt store comeback, føler du det slik selv også?

– Jeg har jo ikke regissert på ti år, så det er vel det. Det er jo fint å ha noe å komme tilbake til, og noe å strebe etter, sier han.

– Hollywood er som en nyre

Hacksaw Ridge er spilt inn i Australia og Gibson nøler med å kalle det en Hollywoodfilm. Han bruker heller begrepet independentfilm, men sier den har gått gjennom Hollywoodsystemet.

– Filmer lages jo ikke her lenger, og vi har vært på andre siden av jorda og laget film. Så har vi tatt den med hit og den har gått gjennom systemet her, det er som et filter. Det er som bacon som må gjennom nyrene. Hollywood er som en nyre, ler han.

Hovedpersonen i Hacksaw Ridge, Desmond T. Doss, var sanitetssoldat i et geværkompani under slaget i Okinawa i Jara, et av de blodigste slagene i andre verdenskrig.

Den dypt religiøse soldaten reddet 75 mennesker alene uten å løfte våpen og ble en av Amerikas største krigshelter. Hovedrolleinnehaver Andrew Garfield, som spiller Toss, mener vår verden trenger bemerkelsesverdige historier som denne.

Andrew Garfield

Andrew Garfield har hovedrollen i Mel Gibsons nye film.

Foto: STRINGER/UK / REUTERS

– Jeg har et sterkt behov for et åndelig liv, et dypere liv. Det får vi ellers ikke mye av i mainstreamkulturen eller fra Hollywood. Det er viktig at historiefortellere sørger for å gi verden så mye sjelelig og åndelig føde som mulig, mener Garfield.

Mel Gibson er kjent som en aktiv katolikk.

– Jeg liker å tro at jeg har en sterk tro, men jeg er litt sånn «varm og kald». Jeg vil ha en sterk tro, jeg mener det er nødvendig. Hvis det ikke er noe som er bedre enn oss, hvis jeg er Gud, da er vi i skikkelig trøbbel, sier Gibson og ler og fleiper med at skjegget er jo litt gammeltestamentlig.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK