NRK Meny
Normal

Mekanikk

Mekanikk er kunsten å pønske ut og å bygge maskiner som virker i samspill med naturkreftene. Antikkens grekere tenkte på tre ting når de nevnte ordet «mechané»: Verktøy, hjelpemiddel og krigsmaskiner.
Ikke rart at dagens Mann liker seg på Clas ohlson

Gammelt tømrerverktøy fra skipsvrak, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates, Greske tanker del 7 03.12.2011

Odyssevs
Homer skriver at Odyssevs er en «polymechanos», en multimekaniker. En som får til mange ting ( Greek Thought , s 491 ) Mens tragediedikteren Sofokles er kritisk til mekanikeren: Mennesket hersker over alt som lever, han graver dype hull i jorda uten respekt for Gaia, han bygger byer og skjulesteder der han selv bestemmer hvilke regler som skal gjelde. Og alt dette får han til takket være mechane, mekanikken.

Men hvis du leiter etter lærebøker i mekanikk fra antikken blir du skuffet. Ingen «handbok i tømrerfaget» eller «slik bygger du en vindeltrapp til familiens sommerhus» Det må være fordi slike ferdigheter ikke var boklig lærdom, man skulle lære av å se på en som kunne kunsten. Prøving og feiling, omtrent slik vi lærer oss å sykle på tohjulssykkel. Aristoteles regner Techne som slikt som skal læres ved at noen viser deg. Taus kunnskap


Krig og ufred
Ingen ting påvirker oppfinnsomheten mer enn krig. I en artikkel om mekanikk i Greek Thought heter det at krigskunsten er den best bevarte kilden til mekanikk i antikken. I krigstider ble mekanikeren en meget etterspurt herre. Han kan selge kunsten sin til den som betaler best, men han må være forberedt på å overbevise statsmenn og herskere om hva han kan. Derfor må han bygge modeller som virker og demonstrere at han har våpen, større, sterkere og mer utspekulerte enn fienden.

En tidlig tekst er Poliorcetica eller kunsten å overleve en beleiring. Forfatteren er Aenas Tacticus . Tacticus skal ha skrevet om kunsten å skaffe forsyninger til soldatene, om befestninger, om forberedelser til krig, kunsten å velge ut slagmarken, passord og hemmelige beskjeder (koder), rekognosering, rekvisitter til brannstifting, kort sagt: Den som var ute etter å forvandle idyllen i en liten gresk landsby til et inferno av matmangel og flammer trengte bare å ta kontakt med Aenas Tacticus.


Claude Thornhill
Homer kaller Odyssevs for polymekhanos, ”A Master of Tricks”. Det kan man si om orkesterleder Claude Thornhill (1908-65) også. Han var en mester i å arrangere sakte sanger – samtidig som han gjorde musikken dansbar – og han var en av de første orkesterlederne som gjorde bruk av den nye jazzen, Bop – og gjorde den dansbar.

Her er en liten video – et filmklipp som viser Claude og bandet på jobb

Nrk er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet fra Youtube

De av dere som bruker Spotify finner musikken til denne ukens utgave av Studio Sokrates her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Snowfall
2: Busters Last Stand

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter