Hopp til innhold

- Leksikon villeder om medisin

Biologiprofessor beskylder Store norske leksikon for å drive vranglære i artiklene om alternativ medisin.

Alternativ behandling
Foto: www.colourbox.com

Store norske leksikon ble lagt ut på internett i forrige måned. Biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, mener det inneholder uriktige og svært ensidige artikler om alternativ medisin.

- Her er det jo flere klare feil, sier han. - Det foreligger ingen vidtgående dokumentasjon av homeopatiens effekt. Dette er er galt.

Ikke påvist

Om healere skriver Store norske leksikon:

" En healer kan defineres som en som har en naturlig evne til å formidle eller overføre livsenergi som kan fremme en helbredelsesprosess."

- En slik livsenergi som beskrives her, er jo ikke påvist eller dokumentert på noen som helst måte, sier Gundersen.

På leksikonets nye nettutgave er artiklene stemplet som kvalitetssikrede.

- Det ser veldig fint ut, men da må de faktisk også være kvalitetssikret, sier Gundersen. - Jeg synes ikke det virker slik med disse artiklene.

Les mer om det nye nettleksikonet: Wikipedia får konkurranse

Les mer om feil i oppslagsverk: Wikipedia-krangel etter feil-info

Nøytralt

Petter Henriksen, redaktør for Store norske leksikon, mener artiklene om alternativ medisin er nøytralt skrevet. Han trekker frem flere eksempler på forbehold i formuleringene.

- Teknikken vi bruker er å skyte inn distanserende formuleringer som at noe "skal være " i stedet for at det "er". Vi skriver også at "det er et ubredt syn at.. " i stedet for "det er ", sier Henriksen.

Han oppfordrer kritikerne til å lese artiklene en gang til for å se nyansene.

Fagansvarlige

Store norske leksikon skiller seg fra kollektivleksikonet Wikipedia ved å ha synlige fagansvarlige for de ulike artikkelområdene. Nå er redaktør Petter Henriksen på jakt etter nye fagansvarlige for artiklene om alternativ medisin.

- Vi har tenkt å henvende oss til miljøet rundt Universitetet i Tromsø, blant annet til NIFAB - Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling. Det tar vi gjerne en debatt på. Vi vil følge dem opp for at leksikonartiklene blir skrevet på en nøytral og leksikal måte.

Reklamebyrå

Kristian Gundersen frykter at leksikonet ikke vil gjøre situasjonen bedre ved å gi fagansvaret til NIFAB. Han og 15 biologi- og medisinprofessorer i Oslo og Trondheim har nylig skrevet et åpent brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor NIFAB får kraftig kritikk.

- Mye av den samme kan rettes mot disse leksikonartiklene, sier Gundersen. - De gir jo et bilde som er helt på alternativmedisinernes egne premisser. Satt på spissen kan man si at NIFAB fungerer som et reklamebyrå for industrien, sier biologiprofessoren.

Kritikk er positivt

Redaktør i NIFAB, Ola Lillenes, mener at de er skikket til å være fagansvarlige på Store norske leksikon. Han legger til at NIFAB gjør sitt beste for å informere nøytralt og korrekt om alternativ medisin.

- Det er positivt å få kritikk fra fagmiljøene. I den grad det viser seg at det er noe som er uriktig skal jeg som redaktør sørge for å rydde opp i det. Det stemmer ikke at vi bevisst publiserer ensidig og for positiv informasjon.

Petter Henriksen er glad for at Store norske leksikons nye nettutgave skaper debatt.

- Det er bra og viktig når vi nå har vært ute med ny modell i noen uker, sier Henriksen.


Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag
 • VG utsatt for dataangrep

  VG bekrefter at de har tekniske problemer.

  – Vi har allerede meldt på forsiden vår at vi opplever noen tekniske problemer på VG.no

  – Jeg har nå fått bekreftet at dette skyldes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, som vedvarer. Dermed kan det forekomme at vanlige brukere ikke får tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning. Vi jobber på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skal ramme våre brukere, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG.

  – Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, til NRK.