- Leksikon villeder om medisin

Biologiprofessor beskylder Store norske leksikon for å drive vranglære i artiklene om alternativ medisin.

Alternativ behandling
Foto: www.colourbox.com

Store norske leksikon ble lagt ut på internett i forrige måned. Biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, mener det inneholder uriktige og svært ensidige artikler om alternativ medisin.

- Her er det jo flere klare feil, sier han. - Det foreligger ingen vidtgående dokumentasjon av homeopatiens effekt. Dette er er galt.

Ikke påvist

Om healere skriver Store norske leksikon:

" En healer kan defineres som en som har en naturlig evne til å formidle eller overføre livsenergi som kan fremme en helbredelsesprosess."

- En slik livsenergi som beskrives her, er jo ikke påvist eller dokumentert på noen som helst måte, sier Gundersen.

På leksikonets nye nettutgave er artiklene stemplet som kvalitetssikrede.

- Det ser veldig fint ut, men da må de faktisk også være kvalitetssikret, sier Gundersen. - Jeg synes ikke det virker slik med disse artiklene.

Les mer om det nye nettleksikonet: Wikipedia får konkurranse

Les mer om feil i oppslagsverk: Wikipedia-krangel etter feil-info

Nøytralt

Petter Henriksen, redaktør for Store norske leksikon, mener artiklene om alternativ medisin er nøytralt skrevet. Han trekker frem flere eksempler på forbehold i formuleringene.

- Teknikken vi bruker er å skyte inn distanserende formuleringer som at noe "skal være " i stedet for at det "er". Vi skriver også at "det er et ubredt syn at.. " i stedet for "det er ", sier Henriksen.

Han oppfordrer kritikerne til å lese artiklene en gang til for å se nyansene.

Fagansvarlige

Store norske leksikon skiller seg fra kollektivleksikonet Wikipedia ved å ha synlige fagansvarlige for de ulike artikkelområdene. Nå er redaktør Petter Henriksen på jakt etter nye fagansvarlige for artiklene om alternativ medisin.

- Vi har tenkt å henvende oss til miljøet rundt Universitetet i Tromsø, blant annet til NIFAB - Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling. Det tar vi gjerne en debatt på. Vi vil følge dem opp for at leksikonartiklene blir skrevet på en nøytral og leksikal måte.

Reklamebyrå

Kristian Gundersen frykter at leksikonet ikke vil gjøre situasjonen bedre ved å gi fagansvaret til NIFAB. Han og 15 biologi- og medisinprofessorer i Oslo og Trondheim har nylig skrevet et åpent brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor NIFAB får kraftig kritikk.

- Mye av den samme kan rettes mot disse leksikonartiklene, sier Gundersen. - De gir jo et bilde som er helt på alternativmedisinernes egne premisser. Satt på spissen kan man si at NIFAB fungerer som et reklamebyrå for industrien, sier biologiprofessoren.

Kritikk er positivt

Redaktør i NIFAB, Ola Lillenes, mener at de er skikket til å være fagansvarlige på Store norske leksikon. Han legger til at NIFAB gjør sitt beste for å informere nøytralt og korrekt om alternativ medisin.

- Det er positivt å få kritikk fra fagmiljøene. I den grad det viser seg at det er noe som er uriktig skal jeg som redaktør sørge for å rydde opp i det. Det stemmer ikke at vi bevisst publiserer ensidig og for positiv informasjon.

Petter Henriksen er glad for at Store norske leksikons nye nettutgave skaper debatt.

- Det er bra og viktig når vi nå har vært ute med ny modell i noen uker, sier Henriksen.


Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games