- Leksikon villeder om medisin

Biologiprofessor beskylder Store norske leksikon for å drive vranglære i artiklene om alternativ medisin.

Alternativ behandling
Foto: www.colourbox.com

Store norske leksikon ble lagt ut på internett i forrige måned. Biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, mener det inneholder uriktige og svært ensidige artikler om alternativ medisin.

- Her er det jo flere klare feil, sier han. - Det foreligger ingen vidtgående dokumentasjon av homeopatiens effekt. Dette er er galt.

Ikke påvist

Om healere skriver Store norske leksikon:

" En healer kan defineres som en som har en naturlig evne til å formidle eller overføre livsenergi som kan fremme en helbredelsesprosess."

- En slik livsenergi som beskrives her, er jo ikke påvist eller dokumentert på noen som helst måte, sier Gundersen.

På leksikonets nye nettutgave er artiklene stemplet som kvalitetssikrede.

- Det ser veldig fint ut, men da må de faktisk også være kvalitetssikret, sier Gundersen. - Jeg synes ikke det virker slik med disse artiklene.

Les mer om det nye nettleksikonet: Wikipedia får konkurranse

Les mer om feil i oppslagsverk: Wikipedia-krangel etter feil-info

Nøytralt

Petter Henriksen, redaktør for Store norske leksikon, mener artiklene om alternativ medisin er nøytralt skrevet. Han trekker frem flere eksempler på forbehold i formuleringene.

- Teknikken vi bruker er å skyte inn distanserende formuleringer som at noe "skal være " i stedet for at det "er". Vi skriver også at "det er et ubredt syn at.. " i stedet for "det er ", sier Henriksen.

Han oppfordrer kritikerne til å lese artiklene en gang til for å se nyansene.

Fagansvarlige

Store norske leksikon skiller seg fra kollektivleksikonet Wikipedia ved å ha synlige fagansvarlige for de ulike artikkelområdene. Nå er redaktør Petter Henriksen på jakt etter nye fagansvarlige for artiklene om alternativ medisin.

- Vi har tenkt å henvende oss til miljøet rundt Universitetet i Tromsø, blant annet til NIFAB - Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling. Det tar vi gjerne en debatt på. Vi vil følge dem opp for at leksikonartiklene blir skrevet på en nøytral og leksikal måte.

Reklamebyrå

Kristian Gundersen frykter at leksikonet ikke vil gjøre situasjonen bedre ved å gi fagansvaret til NIFAB. Han og 15 biologi- og medisinprofessorer i Oslo og Trondheim har nylig skrevet et åpent brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor NIFAB får kraftig kritikk.

- Mye av den samme kan rettes mot disse leksikonartiklene, sier Gundersen. - De gir jo et bilde som er helt på alternativmedisinernes egne premisser. Satt på spissen kan man si at NIFAB fungerer som et reklamebyrå for industrien, sier biologiprofessoren.

Kritikk er positivt

Redaktør i NIFAB, Ola Lillenes, mener at de er skikket til å være fagansvarlige på Store norske leksikon. Han legger til at NIFAB gjør sitt beste for å informere nøytralt og korrekt om alternativ medisin.

- Det er positivt å få kritikk fra fagmiljøene. I den grad det viser seg at det er noe som er uriktig skal jeg som redaktør sørge for å rydde opp i det. Det stemmer ikke at vi bevisst publiserer ensidig og for positiv informasjon.

Petter Henriksen er glad for at Store norske leksikons nye nettutgave skaper debatt.

- Det er bra og viktig når vi nå har vært ute med ny modell i noen uker, sier Henriksen.


Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.