– Mobilen ses på som en djevel, men må brukes som et verktøy

– I dag blir ofte telefonen bannlyst på skolen, særlig på grunnskolen. Man lærer lite om hvordan man kan bruke den som et verktøy, sier ungdomsrepresentant i Kors på Halsen, Ella Fyhn.

Programleiar Live Nelvik og Ella Fyhn.

Programleder Live Nelvik fra serien «Lives oppdragelsesreise» og Ella Fyhn, ungdomsrepresentant i Kors på halsen.

16-åringen er positiv til mobilen, men oppfatter at mange voksne ser på den som en uting.

– Mobilen ses på som en djevel, men må brukes som et verktøy, sier Ella Fyhn.

Hun mener barn og unge i dag får for lite undervisning i skjermbruk.

– Jeg tror man må lære om nettvett, algoritmer og nakenbilder. Man trenger mer enn én time i året hvor man lærer om nettvett.

– Hadde man hatt telefonen som et virkemiddel i klasserommet, så hadde det også vært lettere å skjønne når man skal legge den bort og når man skal bruke den, mener hun.

I stedet blir mobilen bannlyst – noe hun mener man må få slutt på.

– Man lærer veldig mye av å være på nett. Man har tilgang på ekstremt mye god informasjon – for eksempel nyheter. Man har tilgang på det i en yngre alder enn det man hadde før.

Satse på kompetanse og kunnskap

Ella Fyhn, ungdomsrepresentant i Kors på Halsen.

Ella Fyhn, ungdomsrepresentant i Kors på Halsen.

Ella Fyhn tror ikke løsningen er å ta barn og unge av sosiale medier.

– Jeg tror ikke løsningen er å ta barn og unge av sosial medier, men heller gi dem tilstrekkelig digital kompetanse.

Politikere, lærere og foreldre må ta ansvar

Nå er regjeringen i gang med et forslag for hvordan man skal skape en trygg digital oppvekst for barn og unge. Medietilsynet har ansvar for å utarbeide planen.

– Det er bekymringsfylt at norske barn bruker så mye skjerm. Det er viktig at både oss politikere og foreldre er bevisste på bruken av skjerm, sier barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad.

Tall fra medietilsynets undersøkelse i 2020, viser at norske barn er i verdenstoppen i skjermbruk. Halvparten i alderen 13–18 år har sett skadelig eller voldelig innhold på nett.

Innspillsmøtet arrangeres for å blant annet å tydeliggjøre at dette er et ansvar der politikerne må komme med grep, men også skolen og foreldre til dagens barn og ungdom.

– De har også et viktig ansvar for å involvere seg i ungdommenes liv, for å hjelpe dem dersom det skjer noe som er ubehagelige eller i verste fall alvorlig.

Kjell Ingolf Ropstad

Barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Folk diskuterer skjermbruk

Programleder Live Nelvik diskuterte nettopp dette med skjermbruken til nordmenn i serien «Lives oppdragelsesreise». Hun synes det er urovekkende at vi er så mye på mobilskjermen eller iPad-skjermen uten å vite konsekvensene av det.

Serien hennes handler om å tørre å senke skuldrene, men når det gjelder skjermbruken tenker hun at man må løfte skuldrene enda høyere.

– Vi vet enda ikke hvordan skjermbruk påvirker oss i det lange løp. De endelige tallene forelegger ikke ennå, fordi skjermens levetid er fortsatt veldig ung.

Episoden har i ettertid fått enorm respons.

– Det virker som om jeg har stukket hull på en eller annen boble. Det renner inn med tilbakemeldinger fra andre foreldre, som også føler en uro -uten å kare å sette finger'n på det.

– Jo større kunnskap og bevissthet vi får rundt god nettetikk, jo lettere blir det å forebygge alt fra mobbing til hatkommentarer og ulovlige bildedeling.

Trebarnsmoren Live Nelvik er skeptisk til barns skjermbruk og diskuterer dette med FlippKlipps Christopher Robin Omdahl. De er ikke helt enige.

Trebarnsmoren Live Nelvik er skeptisk til barns skjermbruk og diskuterer dette med FlippKlipps Christopher Robin Omdahl. De er ikke helt enige.

Kulturstrøm

 • Seljordfestivalen avlyser i år

  Både Seljordfestivalen og Countryfestivalen i Seljord er nødt til å avlyse i år på grunn av koronasituasjonen, opplyser festivalen til NRK.

 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo
 • Film- og serieinsentivene øker

  Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke potten i insentivordningen for film- og serieproduksjoner fra 68,6 millioner til 100 millioner kroner.

  Norsk filminstitutt vil lyse ut midlene i en ny søknadsrunde i 2021, opplyser Kulturdepartementet. I fjor ble hele potten gitt til storfilmen «MIssion: Impossible 8» med Tom Cruise i hovedrollen.

  Ordningen refunderer 25 prosent av dokumenterte og godkjente kostnader i Norge. Produksjonen må legge igjen minst fire ganger så mye penger som tilskuddet i Norge.