Overlater ansvaret til Medietilsynet

Kulturministeren sier det er Medietilsynet som må ta stilling til om Høyres TV-reklame som ble sendt torsdag er i strid med gjeldende lovverk.

Trond Giske
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Under dagens pressekonferanse hvor han orienterte om St.mld. nr. 18 (2008-2009) ”NRK-plakaten – dekning av valg”, overlot kultur- og kirkeminister Trond Giske ansvaret for politisk TV-reklame til Medietilsynet.

Les mer: Høyre først ut med tv-reklame

Medietilsynet sier til NRK at de først må se opptaket av Høyres reklame som ble sendt på TV-Aftenbladet torsdag kveld før de gjør en vurdering av hvordan de skal håndtere denne saken.

- Vi tar det til etterretning at norsk lov ikke er endret, og at det, etter hva jeg forstår, heller ikke foreligger noe forslag om å endre den, i alle fall fra regjeringens side, sier Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet.

Han vil ikke svare på om hvorvidt det er lov eller ikke å sende politisk TV-reklame i Norge i dag.

- Det vil jeg ikke ha noen skråsikker oppfatning om før vi har hatt en grundig gjennomgang av saken, sier han til NRK.

Til NRK presiserer kulturminister Trond Giske at vi har et forbud mot politisk TV-reklame i Norge.

- Vi mener at forbudet holder seg, og så blir det opp Medietilsynet å vurdere den enkelte reklamen som sendes på TV, og hvorvidt den holder seg innenfor det norske lovverket og rettstilstanden som hersker etter alle dommene som er falt i norsk og utenlandsk rett.

Kulturstrøm

 • Unike konsertopplevelser fra Bergen

  Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem via NRK TV og NRK2. Du kan se alle opptakene her.

  Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Leif Ove Andsnes og Mari Eriksmoen med unge musikervenner i Håkonshallen. I regi av mentorprogrammet Crescendo får våre fremste unge musikere spille sammen med verdensstjerner. Under konserten i kveld møtes Sonoko Miriam Welde, fiolin, Edvard Erdal, fiolin, Eivind Ringstad, bratsj, Amalie Stalheim, cello og Sandra Lied Haga, cello i samspill med Leif Ove Andsnes.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.
 • Gravkirken i Jerusalem gjenåpner

  Den hellige gravs kirke, også kjent som Gravkirken, i Jerusalem er gjenåpnet etter å ha vært stengt i over to måneder som følge av koronapandemien. Kirken er bygget der Jesus ifølge den kristne tro ble korsfestet, gravlagt og sto opp fra de døde.

 • Drive-in id-feiring i Oslo

  Det var utsolgt på Tryvann i Oslo da Rabita-moskeen arrangerte drive-in-feiring av den muslimske høytiden id al-fitr. – Det er fullt hus og elektrisk stemning, sa prosjektansvarlig Arshad Jamil på telefon til NTB før arrangementet startet søndag.

  B3pVmSY-Ffk
  Foto: Tore Meek / NTB scan

Flere kulturnyheter

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.

«Kind of Blue» med Eick

«Kind of Blue» med Eick

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet. Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.