Hopp til innhold

Overlater ansvaret til Medietilsynet

Kulturministeren sier det er Medietilsynet som må ta stilling til om Høyres TV-reklame som ble sendt torsdag er i strid med gjeldende lovverk.

Trond Giske
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Under dagens pressekonferanse hvor han orienterte om St.mld. nr. 18 (2008-2009) ”NRK-plakaten – dekning av valg”, overlot kultur- og kirkeminister Trond Giske ansvaret for politisk TV-reklame til Medietilsynet.

Les mer: Høyre først ut med tv-reklame

Medietilsynet sier til NRK at de først må se opptaket av Høyres reklame som ble sendt på TV-Aftenbladet torsdag kveld før de gjør en vurdering av hvordan de skal håndtere denne saken.

- Vi tar det til etterretning at norsk lov ikke er endret, og at det, etter hva jeg forstår, heller ikke foreligger noe forslag om å endre den, i alle fall fra regjeringens side, sier Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet.

Han vil ikke svare på om hvorvidt det er lov eller ikke å sende politisk TV-reklame i Norge i dag.

- Det vil jeg ikke ha noen skråsikker oppfatning om før vi har hatt en grundig gjennomgang av saken, sier han til NRK.

Til NRK presiserer kulturminister Trond Giske at vi har et forbud mot politisk TV-reklame i Norge.

- Vi mener at forbudet holder seg, og så blir det opp Medietilsynet å vurdere den enkelte reklamen som sendes på TV, og hvorvidt den holder seg innenfor det norske lovverket og rettstilstanden som hersker etter alle dommene som er falt i norsk og utenlandsk rett.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober