Hopp til innhold

Medietilsynet skjerper TV-reglene

Medietilsynet mener norske TV-kanaler sender for mye skadelig innhold før barna er i seng. – Regelverket er for strengt, synes TVNorge.

Grey's Anatomy

«Grey's Anatomy» er en av seriene som Medietilsynet mener bør ha elleveårsgrense. Serien kan dermed ikke bli sendt før klokken 19 i henhold til regelverket.

Foto: ABC

Medietilsynet mener norske TV-kanaler for ofte bryter regelverket rundt hva som kan sendes når. Derfor har tilsynet sendt et brev med sine retningslinjer om håndheving av aldersgrense til alle norske TV-kanaler.

rådgiver Line Langnes i Medietilsynet

Line Langnes er rådgiver i Medietilsynet.

Foto: Medietilsynet
Aleksander Valestrand

Aleksander Valestrand er informasjonssjef i TV 2.

Foto: Håvard Solem/TV 2

– Hver gang vi har gjennomført en kontroll har vi avdekket brudd, sier Medietilsynets rådgiver Line Langnes.

Medietilsynet gjør det blant annet klart i brevet at programmer med elleveårsgrense skal sendes etter klokken 19 på kvelden.

Dette vekker reaksjoner hos TVNorge, som blant annet sender serien «One Tree Hill» på dagtid.

– Mange av våre programmer vil kunne få elleveårsgrense. Skal vi vente til etter klokken 19 med det meste av vårt innhold får vi et problem, sier kanalens advokat Ane Blekastad Glad.

– For strengt regelverk

Medietilsynet sier at programmer som omhandler tematikk «knyttet til voksensfæren, for eksempel skildringer av samlivskonflikter, seksuelle handlinger eller sterke følelsesutbrudd» skal ha elleveårsgrense.

Reglene gjelder ikke nyhets- eller aktualitetsprogrammer.

– Eksempler kan være dramaserier med dels voldsomme eller skremmende innslag som «Buffy the Vampire Slayer», eller innslag med opprivende eller forstyrrende «voksentematikk» som kan forekomme i serier som «Hotel Cæsar», «Grey’s Anatomy», «Frustrerte fruer» og «House», skriver tilsynet i brevet.

TVNorge mener Medietilsynet er for strenge, og synes det engelske regelverket er bedre.

– Det tar blant annet hensyn til om barn har sett programmene og om programmene er reelt farlige. Ikke bare om de kan være skadelige. Jeg mener Medietilsynet bør bli noe mindre rigide, sier advokat Blekastad Glad.

– Må forholde seg til norsk rett

Line Langnes har ikke forståelse for TVNorges innvendinger.

– TVNorge må på lik linje med andre kringkastere forholde seg til at vannskilleprinsippet er en del av norsk rett. Men vi har registrert det kanalen sier, og vi vil spille det inn overfor Kulturdepartementet som har igangsatt et lovrevisjonsarbeid, sier hun.

TV 2 sender i dag repriser av serier som «Grey's Anatomy» og «Hotel Cæsar» på dagtid – serier som Medietilsynet kan komme til å kreve flyttet til senere på kvelden.

– Hvis det blir veldig streng håndheving av reglene må vi endre programmeringen vi har i dag. Nå skal vi sette oss ned og se på hvordan vi skal forholde oss til retningslinjene, så får vi ta det derfra, sier TV 2s informasjonssjef Aleksander Valestrand.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, sier til NRK at han synes reglene er fornuftige.

Hør saken fra Kulturnytt:

ONE TREE HILL This Is My House, This Is My Home

Lisa Goldstein, Sophia Bush og Lee Norris i serien «One Tree Hill», som i dag går på dagtid på TVNorge.

Foto: FRED NORRIS / THE CW

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober